• Anno 1993: tribune voor de beste club van Nieuwegein

     

     

     

    April 2013 

     

    Morgenavond opent voorzitter Ton van Kippersluis rond de klok van achten de algemene ledenvergadering. Hij zwaait daarin technisch onderbouwcoördinator Tjeerd Hoogendoorn en bestuurslid vrijwilligers Meriam van der Griend uit. En draagt Corstiaan Bleijenberg als bestuurslid technische zaken voor.

  • Hans Fokkenrood

    Volgens het rooster van aftreden stellen voorts penningmeester Derk Haaksma en bestuurslid wedstrijdzaken Hans Fokkenrood hun plaats beschikbaar. Derk en Hans zijn overigens direct herkiesbaar en overleggen indrukwekkende geloofsbrieven.

    Derk Haaksma waakt al vier jaar succesvol over de financiële gezondheid van JSV. En Hans Fokkenrood kan bogen op een lange bestuursloopbaan. We komen hem op 25 november 1991 al tegen in de notulen van de algemene ledenvergadering. Daarin wordt Fokkenrood “bij acclamatie” benoemd tot eerste secretaris.

    Uit die deftige toevoeging kunnen we opmaken dat alle aanwezigen (46 volgens de notulist) de voordracht met instemming begroeten. Voorzitter Bert Varwijk hoeft daarom niet tot een stemming over te gaan (er zijn overigens ook geen tegenkandidaten) en zet de vergadering voort met de uitreiking van de Arie Terlouw Trofee en een pleidooi voor het bouwen van een tribune. 

  • De commissie beheer overlegt halverwege de negentiger jaren met het JSV-bestuur over problemen met de barploeg. V.l.n.r. Piet Bos, Hennie de Ridder, Sjaan Zwezerijnen, voorzitter Bert Varwijk en secretaris Hans Fokkenrood.

    De Arie Terlouw Trofee is twee jaar eerder geïntroduceerd om bevlogen vrijwilligers in het zonnetje te zetten en in 1991 gaat de bokaal naar de dan 54-jarige Arie van Oudheusden. De keuzecommissie onder leiding van Wim Brugman roemt de bescheiden wijze waarop hij sinds een jaar of twaalf bestuurstaken en andere klusjes voor JSV verricht: als secretaris van de door Steef de Ridder geleide zondagafdeling, als lid van het jeugdbestuur, als tweede penningmeester en als verkoper van entreekaartjes bij thuiswedstrijden van het eerste elftal.

    De bezoekers van deze duels staan in 1991 nog tegen een hekje aangeleund. Maar als het aan het bestuur ligt, komt daar getuige de notulen van de ledenveragdering van 25 november 1991 snel verandering in. “De voorzitter beargumenteert de wenselijkheid van een tribune. Om te beginnen speelt ons eerste zondagelftal hoog. Al onze tegenstanders beschikken over een tribune. Daarnaast is een tribune vanuit PR-oogpunt aantrekkelijk. Tot slot levert het geld op (met name kantineomzet) door het aantrekken van beslissingswedstrijden etc. Het standpunt van het algemeen bestuur is: we gaan door met de bouw van de tribune.”

    Dat moet gefaseerd gebeuren en preses Varwijk vraagt de leden alvast 27.000 gulden te mogen “reserveren uit de liquide middelen. Uiteraard volgt een actieve discussie en gaat de ledenvergadering akkoord met één stem tegen.” Het bestuur denkt dat de tribune uiteindelijk een ton zal gaan kosten en is voornemens een bouwcommissie te vormen. Daarnaast zegt Varwijk toe dat de algemene ledenvergadering in het voorjaar 1992 een definitief besluit mag nemen.

  • CDA-wethouder Sluis staat met een bal klaar om de tribune te openen. Hij wordt geholpen door de oudste en de jongste JSV-voetballer, die we rechts naast hem zien. We vertellen je in een volgende Anno wie het zijn en wanneer dit is.

    We weten dat de leden uiteindelijk akkoord gaan. Of de toeschouwers op zondag 26 april 1993 al op de tribune kunnen zitten tijdens de kampioenswedstrijd van het eerste zondagelftal weet uw geschiedschrijver niet (maar sommige lezers vast wel). Het zijn er in ieder geval een hoop, al lopen de ramingen flink uiteen. Het Utrechts Nieuwsblad telt vijftienhonderd aanwezigen, De Molenkruier zevenhonderd.  

    JSV moet afrekenen met VVOM en heeft daar geen enkele moeite mee. Binnen twintig minuten staat het 3-0. Al na twee minuten zet John Linneman zijn ploeg op voorsprong. Acht minuten later kopt Jeroen van Alderen raak uit een hoekschop en Robert Habers zorgt niet lang daarna voor doelpunt nummer drie. De Utrechtse blauwhemden doen nog even wat terug, maar vlak voor rust brengt Van Alderen de marge weer terug naar drie (4-1).

    Na rust tillen Ferry Lijffijt en Ton Jansen de uitslag naar 6-1, waarmee JSV voor de veertiende achtereenvolgende keer ongeslagen blijft én de titel in de derde klasse D pakt. En dat na een stroeve start van de competitie. Het Utrechts Nieuwsblad weet ons te vertellen dat "steunpilaar en captain Diederik Melis na twee maanden zijn aanvoerdersband inleverde. Uit onenigheid met zijn medespelers, die teveel met zichzelf bezig zouden zijn."

  • Utrechts Nieuwsblad maandag 26 april 1993.

    Op 26 april 1993 staan alle neuzen dezelfde kant op en die eensgezindheid is VVOM duidelijk te machtig. Het gebrek aan spanning geeft JSV-trainer Ernst Brandes de gelegenheid om al tijdens de kampioenswedstrijd te mijmeren over zijn aflopende carrière als oefenmeester. Dat doet Brandes na het laatste fluitsignaal nog steeds en UN-verslaggever Robert Jan van der Horst vangt daarbij op dat assistent Hans Verwoerd na de zomer de leiding over de zondagselectie krijgt. Ernst Brandes verruilt het trainingspak voor het maatpak: de Soestenaar gaat zich bij JSV volledig richten op het technisch management. 

    Dat houdt hij één seizoen vol. De lokroep van eerste klasser Valleivogels kan hij medio 1994 niet weerstaan. Hoger kan een zaterdagamateurclub tot 1996 niet voetballen en het kampioenschap bij JSV smaakt blijkbaar naar meer. Na de wedstrijd tegen VVOM vertelt Brandes dat hij "bij de senioren als trainer nog nooit kampioen was geworden. En nu gebeurt het is mijn laatste wedstrijd. Ze zeggen dat je alles een keer meegemaakt moet hebben. Vorig seizoen degradeerden we, vandaag zijn we kampioen geworden. Dus ik kan nu over alles meepraten."

    De terugval een jaar eerder vond Brandes "niet alleen sneu, maar ook onnodig. We degradeerden met een totaal van 22 punten. Voetbal in de tweede klasse betekent dat je soms met een gelijkspel genoegen moet nemen. Ik hoop en verwacht dat de jongens van de degradatie van vorig jaar geleerd hebben. Speltechnisch hoeven we niet bang te zijn."    

  • De Molenkruier.
     

    UN-reporter Van der Horst beaamt dat "de Nieuwegeiners kwalitatief moeiteloos moeten kunnen meedraaien. Spelmaker Arno van Diete kan op elk niveau mee en werd tot op heden ten onrechte door de scouts van de betaalde clubs genegeerd. Doelman Michel de Ridder is een betrouwbare sluitpost en laatste man Henri Berghoef hoeft het voetbal ook niet meer te worden geleerd. Alleen kampt de sierlijke verdediger met de naweeën van een hernia-operatie. Daardoor speelt hij op nog geen vijftig procent van zijn kunnen. Dat hij desondanks moeiteloos meedraait, dankt Berghoef niet alleen aan zijn mandekker Van Alderen, maar zegt tevens alles over zijn eigen talent. De degelijke en soms speelse as wordt gecompleteerd door de vervaarlijk uitziende spits John Linneman."

    "Het zijn voetballers met wie JSV nog wel even vooruit kan en die jarenlang -op Berghoef na-  het gezicht van JSV bepaalden. En dat zal als het aan Brandes ligt nog wel even zo blijven. Van Diete en Linneman hadden al contact met Elinkwijk, maar aangezien de Utrechters gisteren degradeerden naar de tweede klasse zal het duo weinig meer voor een overgang voelen."

    De Molenkruier vertelt ons wat het duo en de andere zondagmannen na afloop van de kampioenswedstrijd ten deel valt: "uiteraard de dikverdiende bloemen, een gezellig etentje in het clubhuis, een muzikale rondgang door het dorp Jutphaas en tot besluit een instuif."

     

    JSV zit er volgens het Utrechts Nieuwsblad op 26 april 1993 financieel warmpjes bij nadat een belastingschuld van ruim anderhalve ton met hulp van de gemeente in korte tijd is gesaneerd. En sportief beschikt Nieuwegein met JSV na de degradaties van Vreeswijk (naar de afdelingshoofdklasse, EZ) en Geinoord (naar de vierde klasse, EZ) tenminste nog over één sterke vertegenwoordiger in de KNVB.

    Voor zo’n vereniging komt wethouder Wil Sluis graag de tribune openen. Op sportpark Blokhoeve welteverstaan. Want anno 1993 verrijzen weliswaar de eerste woningen in de Galecop, maar van voetbalvelden is dan nog geen sprake. Van een placemat voor het zevende zaterdagelftal evenmin; die wordt pas zeven jaar later in elkaar geknutseld.

    De onderlegger is te groot om in zijn geheel te laten zien. In de vorige Anno vertoonden we de linkerhelft, in dit artikel de rechterhelft. En een foto van de E9 van vijf seizoenen terug. Zomaar een afbeelding die op internet rondzwerft en die te leuk is om verloren te laten gaan. En ook een stukje clubgeschiedenis vormt. Want dat doen niet alleen de eerste elftallen.

  • OPSTELLING JSV BIJ KAMPIOENSWEDSTRIJD TEGEN VVOM:
    Michel de Ridder, Henri Berghoef, Edwin Haarmans, Jeroen van Alderen (Paul van Verseveld), Marcel van der Rijst (Dennis Kuijer), Wim Kooiman, Arno van Diete, Robert Habers, Ton Jansen, John Linneman, Ferry Lijffijt



    EINDSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1992/1993: 1.Vianen 20-30, 2.VVA '71 20-29, 3.SVMM 20-27, 4.PVDV 20-25, 5.NITA 20-23, 6.CDN 20-18, 7.Bilthoven 20-17, 8.JSV Nieuwegein 20-15, 9.SVP 20-15, 10.CDW 20-11, 11.PVC 20-10
    (bron: Utrechts Nieuwsblad)

    EINDSTAND ZONDAG DERDE KLASSE D KNVB 1992/1993: 1.JSV Nieuwegein 22-34 (55 goals voor, 29 tegen), 2.APCW 22-30, 3.Quick 1890 22-30, 3.CDW 22-26, 5.PVCV 22-25, 6.Houten 22-24, 7.BVC 22-20, 8.Zwaluwen Vooruit 22-20, 9.Maarssen 22-19, 10.VVOM 22-17, 11.HMS 22-13, 12.Fortitudo 22-6
    (bron: voetbalnederland.nl)

    EINDSTAND DAMES 1 1992/1993: zie de Anno van 20 september 2013

    Bron: Eric Zuidhoek