3 maart 2011
Afgaand op een elftalfoto uit 1930 (waarvan elders op deze pagina een deel wordt getoond) speelt JSV dat jaar tenminste één keer in zwarte shirts. En misschien wel vaker dan we je op 4 februari jongstleden deden geloven.
JSV-oprichter Huib van Straten (rechts) en een teamgenoot in zwarte shirts
In het eerste semester spelen twee elftallen in competitieverband en na de zomer zelfs drie. JSV 2 en 3 zijn samen ondergebracht in de reserve vierde klasse E, JSV 1 hobbelt het hele kalenderjaar keurig mee in de middenmoot van de tweede klasse.
Het eerste werkt op 23 maart al de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 1929/1930 af. Het heeft daarna dan ook voldoende tijd van andere evenementen, zoals de zogeheten seriewedstrijden.
“De Jutphaasse Voetbalclub J.S.V. hield Zondag j.l. haar jaarlijkse seriewedstrijden die ook nu weder druk bezocht werden. Het slot was een wedstrijd tussen N.I.O. uit Driebergen en Quick Amersfoort. Vóór den aanvang dezen wedstrijd bood de Burgemeester van Jutfaas, Mr. Hamer (achter zijn naam hoort nog een s, EZ), den aanvoerder van N.I.O. bloemen aan, voor het behalen van het kampioenschap in de 2e klasse U.P.V.B.”, zo lezen we in een krantenknipsel van vrijdag 16 mei 1930 dat we van de site van de Historische Kring plukten.
Ook op 1 juni is Jutphaas het strijdtoneel van seriewedstrijden, waarvan we de afloop niet kennen. Wel weten we de uitslag van de allereerste WK-finale, die twee maanden later -op 30 juli om precies te zijn- wordt afgewerkt. Gastland Uruguay klopt Argentinië met 4-2.
Nederland is niet van de partij vanwege de lange reisduur en de hoge kosten. Sterker nog, op de laatste dag van inschrijving (28 februari) heeft geen enkel Europees land zich gemeld. Pas als de zesentwintigjarige FIFA de portefeuille trekt stappen België, Frankrijk, Joegoslavië en Roemenië op de boot om de lange oversteek naar Zuid-Amerika te maken. De burgerluchtvaart staat anno 1930 in de kinderschoenen. Met pijn en moeite strikt de wereldvoetbalbond uiteindelijk dertien deelnemers.
De Uruguayaan Hector Castro neemt de laatste treffer in de eerste WK-finale voor zijn rekening
Het is zeer de vraag of Jutphaas in de ban geraakt van het eerste WK voetbal in het verre Uruguay. Voor veel meer leven in de brouwerij zorgt de Jutphase tol; een hek met tolgaarderswoning op de plek waar de Herenstraat overgaat in de Utrechtseweg. De stad Utrecht heft er volgens de auteurs van Geschiedenis en architectuur Nieuwegein (Fafianie, Rijntjes en Van der Wiel, 2002) al tol sinds 1610. Daarmee onderhoudt de stad de kade van het kanaal en de weg, maar spekt het vooral de gemeentekas. De opbrengst van de Jutphase tol bedraagt in 1930 dertigduizend gulden en bij de tol in Vreeswijk, die ook eigendom is van de stad Utrecht, wordt nog eens een slordige twintigduizend gulden opgehaald.
Dat vindt men in Jutphaas en omgeving wat te gortig (ook al omdat automobilisten inmiddels wegenbelasting betalen) en een actiecomité plaatst volgens het Utrechts Nieuwsblad op zaterdag 20 december in een gesloten colonne van tachtig voertuigen “een aanval” op de tollen. Het betreft een keurige -vooraf aangekondigde- optocht met veel getoeter, die grote publieke belangstelling geniet.
Eindstand tweede klasse A UPVB 1929/1930: 1.NIO 16-27, 2.Breukelen 16-22, 3.WDO 16-19, 4.Vreeswijk 15-18, 5.JSV 16-18 (8 gewonnen, 2 gelijk, 27 goals voor, 29 tegen), 6.Woerden Vooruit 16-17, 7.Minerva 16-8, 8.DUC 16-8, 9.DEV 15-3; Vreeswijk-DEV niet gespeeld (DEV niet opgekomen)
Bron: Eric Zuidhoek