8 april 2011
De wereld gaat anno 1931 gebukt onder een economische crisis, die ook Jutphaas raakt. Het dorp wordt opgeschrikt door het faillissement van Veevoederfabriek Cockuyt aan de Doorslag, wat overigens de weg vrijmaakt voor wasmiddelenfabrikant Persil. En gelukkig wordt het sobere leven wat opgefleurd door de introductie van de grammofoonplaat (de voorloper van de CD).
Net als in 1930 (zie de Anno van 3 maart) loopt Jutphaas te hoop tegen de tolpoort aan de rand van het dorp. Tenslotte telt in deze tijden van tegenslag iedere cent. JSV spekt wellicht de kas met zogeheten seriewedstrijden, al hebben we voor deze aanname geen bevestiging kunnen vinden. In de Gouden JSV-er, het jubileumclubblad uit 1976, beschrijven drie leden uit de begintijd (Bons, van Doorn en Zwezerijnen) met hulp van gespreksleider Jaap Ruizeveld de grootheid van dit vooroorlogse fenomeen.
Burgemeester Hamers verricht de aftrap van seriewedstrijden bij JSV
“In de gehele zuid-west hoek van de provincie Utrecht waren in vroeger jaren de seriewedstrijden van JSV bekend. Iedere vereniging wilde voor dit evenement wel worden uitgenodigd en de penningmeester deed dan erg goede zaken. Het gebeurde wel dat er in de jaren dertig op één middag achttienhonderd flesjes bier werden omgezet. Feestvreugde dus te over, maar dat was wel erg begrijpelijk omdat er niet alleen gevoetbald werd, maar het was eigenlijk een complete kermis. De muziekvereniging droeg aan die algehele vreugde met vrolijke deuntjes ook stevig bij. De winst op een flesje bier bedroeg toen 3 cent, dus aan het eind van de seriedag lag er 54 gulden op tafel. Voor die tijd een formidabel bedrag.
Om extra supporters te trekken en ‘voor de sensatie’ werd ook rivaal Vreeswijk voor de seriewedstrijden uitgenodigd. Het ging er in de beginjaren niet al te zachtzinnig aan toe. Er heerste in en buiten de lijnen een geladen derbysfeertje. Ook tegen de IJsselsteiners werden ‘voetbalgevechten’ geleverd. De rivaliteit ebde geleidelijk aan weg.”
Het JSV-bestuur toont de prijzen van de seriewedstrijden. Op de achtergrond figureert de clubvlag.
De term ‘seriewedstrijden’ komt overigens niet uit de koker van JSV. Ook andere clubs en andere takken van sport hanteren het begrip. “Een goede korfbalclub viert geen feest zonder seriewedstrijden”, schrijft het Utrechts Nieuwsblad bijvoorbeeld op 11 mei 1931. Het Utrechtse Samos nodigt daarom OJD uit Jutphaas uit voor seriewedstrijden ter ere van het tienjarig bestaan.
Het JSV-bestuur krijgt een invitatie voor een ander partijtje, dat van de dertigjarige Utrechtse Provinciale Voetbalbond. DE UPVB ontstond uit de Utrechtschen en Gooischen Voetbalbond en organiseerde het eerste seizoen (1901/’02) een competitie voor zes elftallen. Tijdens het seizoen 1930/’31 zijn dat er 145, opgebracht door 63 clubs en onderverdeeld in zestien klassen. JSV draagt drie teams bij, waarvan er twee in de reserve vierde klasse E uitkomen.
Na de zomer trapt JSV 2 zelfs een niveau hoger (in de reserve derde klasse C) een balletje tegen Vreeswijk 2, Holland 3, VIOS 2, Voorwaarts 3, WDO 2, Wijk bij Duurstede 2 en Stichtse Boys 2. Misschien heeft het de promotie te danken aan een kampioenschap; we weten het eerlijk gezegd niet. Wel weten we dat de UPVB zich in de zomer van 1931 genoodzaakt ziet om meer reserve vierde klassers door te schuiven dan gebruikelijk.
JSV zal heel 1931 in het wit hebben rondgelopen. Volgens de Gouden JSV-er werden de oorspronkelijke zwarte shirts een jaar eerder ter opluistering van de promotie van het eerste elftal “en als stimulans” door witte vervangen. De promotie vond echter al in 1929 plaats.
Op 3 maart zaaide uw clubhistoricus nóg meer verwarring rond deze kwestie door te stellen dat een JSV-elftal in 1930 in een zwart outfit voor een fotograaf poseerde. Het exacte jaartal van de afbeelding is echter niet bekend. Het bijschrift luidt: “een elftal uit de beginjaren van JSV.”
Eindstand tweede klasse A UPVB 1930/1931: 1.Esvac 16-26, 2.DUC 16-24, 3.Vreeswijk 15-21, 4.WDO 16-18, 5.JSV 15-15 (6 gewonnen, 3 gelijk, 6 verloren, 49 goals voor, 26 tegen), 6.NFS 16-13, 7.Minerva 15-6, 8.Breukelen 13-5, 9.Argus 16-0; Breukelen komt her en der niet opdagen en zorgt daarmee voor een onvoltooide competitie
Bron: Eric Zuidhoek