25 maart 2011
Al op zondag 25 januari voltooit de tweede klasse B van de Utrechtse Provinciale Voetbalbond het seizoen 1931/1932. JSV vindt zichzelf na twaalf wedstrijden (waarvan er negen zijn gewonnen) terug op een nette tweede plaats en kan zich op andere activiteiten gaan storten.
Het JSV-bestuur regelt wellicht wat seriewedstrijden, want daar heeft het een reputatie in hoog te houden. En er wordt ook nog gestreden om de UPVB-wisselprijs, die in onbekende handen valt. Maar een reeks internationale ontmoetingen in de zomer van 1932 baart het meeste opzien.
JSV heeft blijkbaar contacten over de grens opgedaan en laat de buurverenigingen Vreeswijk en Brederodes daarvan meeprofiteren. Een selectie van de beste spelers van de drie clubs reist zaterdag 9 juli met aanhang én in opperbeste stemming af naar België. Een speelverbod van de UPVB lapt men aan de laars.
Aan de grens wordt het gezelschap verwelkomt door het bestuur van de Antwerpsche Sportkring, dat na een gezellig onderonsje ’s avonds als tegenstander fungeert. JSV levert drie spelers aan het combinatieteam: keeper Zwezerijnen, verdediger Hugo Vroman en middenvelder Anton Vroman. De eerste twee behoren volgens het Utrechts Nieuwsblad met Vreeswijk-spits Arie Eikelboom (drie maal trefzeker) tot de uitblinkers in de met winst (4-2) afgesloten wedstrijd.
De volgende ochtend reist men af naar het grensplaatsje Essen-Horendonk, waar het gezelschap wordt uitgebreid met vijfentwintig Nederlanders. JSV neemt het er namelijk op tegen SV Zwaluwen; dit keer zonder versterkingen van Vreeswijk en Brederodes.. "Onder veel publiek treden de Hollanders, terwijl het Wilhelmus weerklinkt en het Rood-Wit-Blauw wordt gehesen, om drie uur ’s middags aan", schrijft het UN. Van Straten werkt een achterstand weg (1-1), Anton Vroman brengt JSV aan de leiding (1-2) en Kerkhof zorgt tien minuten voor het eind voor de winst (2-3).
Volgens het Utrechts Nieuwsblad staan beide wedstrijden "minstens op derde klas KNVB-peil. Afgevaardigden van de Vlaamschen Voetbalbond waren na afloop bij de prijsuitreiking aanwezig en lieten, evenals vele anderen, prettige woorden aan het adres der Hollanders."
21 augustus: het combinatieteam poseert voor de clubvlaggen. Links de vlag van JSV. De uitslag in het bijschrift (6-2) is onjuist.
Er volgt dan ook snel een tegenbezoek, waarvan de UPVB verslag doet in het Sportleven, het officiële orgaan van de bond. Blijkbaar heeft de UPVB de eerdere bezwaren laten varen. Vreeswijk is zo verstandig het artikel op te nemen in het jubileumboek, dat de club in 1986 ter ere van de zestigste verjaardag uitgeeft.
Zodoende weten we dat de Belgische gasten op zaterdagmiddag 20 augustus in Vianen door bestuurders van JSV, Brederodes en Vreeswijk worden opgewacht. Dat daarna een rit per autobus naar Jutphaas volgt om aldaar te dineren en te genieten van uitvoeringen van de plaatselijke gymnastiekvereniging en van humorist Grapendaal.
Op zondagmorgen maken de zuiderburen een tripje naar de stad Utrecht. ’s Middags volgt “voorafgaand aan de wedstrijd een afmarsch vanaf Hotel ‘De Zwaan’, met voorop de clubvlaggen van de drie vereenigingen, welke enkele pittige marschen ten gehore brachten.” De Belgen krijgen bloemen en een medaille van burgemeester Jan Hamers, die ook de bal aan het rollen brengt aan de IJsselsteinseweg.
Het Utrechts Nieuwsblad doet ook verslag van de ontmoeting en informeert ons en passant over de omvang van het JSV-veld. “De gasten combineren uitstekend, doch het kleine veld speelt hen parten.” Het Nederlandse combinatieteam, met opnieuw de JSV-ers Zwezerijnen, Hugo Vroman en Anton Vroman in de gelederen, buigt een 3-1 achterstand om in een 7-4 overwinning.
De opbrengst van de wedstrijd komt ten goede aan het Crisiscomité. En dat komt mooi uit, want het dorp Jutphaas heeft 181 werkloze arbeiders in haar midden. Misschien dat zij hun tijd nuttig besteden aan het dichten van het laatste sluitgat van de Afsluitdijk op 28 mei, waarmee de Zuiderzee IJsselmeer wordt. Of hun tijd doden met het oefenen van het Wilhelmus, dat op 10 mei ‘Wien Neêrlands bloed in d’aderen stroomt’ als officieel volkslied vervangt.
EINDSTAND TWEEDE KLASSE B UPVB 1931/1932: 1.Vreeswijk 12-21, 2.JSV 12-19, 3.Minerva 12-16, 4.UFC 12-11, 5.WDO 12-7, 6.Wijk bij Duurstede 12-6, 7.Rohda 12-4
JSV 2 is het hele kalenderjaar actief in de reserve derde klasse D
Bron: Eric Zuidhoek