• Anno 1934: ook jeugd bij JSV

    9 december 2011

     

    Uw geschiedschrijver heeft zich de afgelopen tijd toegelegd op andere zaken dan de Anno-stukjes. Zo heeft ondergetekende drie pagina’s clubhistorie bijgedragen aan het plaatjesboek, dat JSV de vorige maand in samenwerking met Plus-supermarkt Van Loon uitbracht. Honderden jeugdspelers van onze vereniging sparen op het ogenblik voetbalplaatsjes van zichzelf en van hun clubgenoten. Dan heb je later, als je oud en grijs bent, nog een leuke herinnering aan vroeger, schrijft voorzitter Ton van Kippersluis in het voorwoord.

    Bij JSV lopen zeker al sinds 1934 jeugdspelers rond. Dat vertelden we reeds in de Anno van 13 juli jongstleden (Anno 1928: de opmaat tot promotie). De eerste vermelding van jeugdactiviteiten komen we tegen in de Bilthovensche Courant van vrijdag 16 februari, waarin een ontmoeting tussen de adspiranten van JSV en BVC wordt aangekondigd. Die moet ijs en weder dienende een dag later in Jutphaas plaatsvinden. De bezoekers heten BVC b, want de club uit Bilthoven beschikt ook nog over een adspiranten a; met een kleine ‘a’. De oudere jeugdelftallen, juniores (je leest het goed, met een ‘s’ op het eind), worden aangeduid met een hoofdletter.

    Juniores heeft JSV anno 1934 echter niet, maar adspiranten dus wel. Uit het Utrechts Nieuwsblad van 22 februari 1934 maken we op dat JSV a met ondere andere Elinkwijk b, Holland b en Utrecht b deel uitmaakt van de "afdeeling 2a van het district Utrecht". Het zou ons niet verbazen als deze competitie al in het najaar van 1933 van start is gegaan.

    Naast een jeugdteam koestert JSV in 1934 drie seniorenelftallen. Het eerste debuteert verdienstelijk in de hoogste klasse van de Utrechtse Provinciale Voetbal Bond.

    Ook elders in het dorp wordt druk gevoetbald. Jutphania groeit in de zomer van 1934 van twee naar drie seniorenteams en het vlaggenschip verlaat al na één seizoen de kelder van de katholieke voetbalbond (de regionale derde klasse). Het Utrechts Nieuwsblad maakt op 27 juli gewag van een uitstapje dat de club een maand later maakt naar Groesbeek. Ook niet-leden mogen mee om een balletje te trappen en kunnen zich opgeven bij secretaris C.J. Kerkhof. 

    De krant publiceert in dezelfde editie zelfs de opstellingen waarin Jutphania I en II twee dagen later aantreden tegen UNIO I en II uit Oudewater. We willen je ze niet onthouden:

    Jutphania I: Doel: H. Veldhuizen. Achter: J. Bos en C.J. Kerkhof. Midden: J. Hazendonk, C. van den Heuvel en J. Veldhuizen. Voor: A. Kerkhof, R. Kerkhof, C. van Doorn, P. van den Heuvel, W. van den Heuvel.

    Jutphania II: Doel: J. Delput. Achter: H. Vegten en C. Kragten. Midden: H. Delput, K. Meelker en J. Goes. Voor: P. de Bruin, G. Elberse, H. van Genderen, G. Spiekman en A. Hazendonk. Invaller: W. van Baaijen.
     
    Middenvelder J. Goes van Jutphania II speelt een hoofdrol in de Anno van 15 december 2010 (1945: Huishoudelijk Reglement). Aanvaller C. van Doorn van Jutphania I wordt 18 november 1934 op het doel gezet Fortitudo III uit Culemborg langskomt. J. van Wiggen vervangt hem op het veld. H. Veldhuizen wordt waarschijnlijk meegestuurd met het tweede, dat speelt bij SNA in Wijk bij Duurstede.

    Graag hadden we ook een opstelling van JSV uit 1934 met je gedeeld, maar die zijn we niet tegengekomen in het archief van het Utrechts Nieuwsblad. Je moet het doen met de eindstand van het seizoen 1933/1934 en de geruststellende gedachte dat Jutphaas dit crisisjaar redelijk doorkomt. Naast rijststijfselmaker Holland opent de Duitse wasmiddelenproducent Henkel   namelijk een fabriek nabij het veld van JSV. Daar is een lange verbouwing aan vooraf gegaan, die echter het wachten waard was. Want naast de Persilfabriek zet Henkel ook de Persilschool neer, waar vrouwen leren hoe ze met moderne producten de was kunnen doen.

  • Het Jutfase mannen volgen in 1934 vast met spanning de verrichtingen van het Nederlands elftal. Spits Beb Bakhuys promoveert op 11 maart met een zweefduik een lage voorzet van rechtsbuiten Frank Wels tot doelpunt (zie foto); één van de negen die de Belgen in Amsterdam incasseren. Nog decennia nadien gaan dergelijke treffers als kopballen à la Bakhuys de boeken in.

  • In het voorjaar zingt Nederland dat we naar Rome gaan, waar op 10 juni de WK-finale plaatsvindt. Oranje verliest echter de eerste de beste wedstrijd tegen Zwitserland (in Milaan…) en dat betekent in 1934 direct uitschakeling. Het zal niet de laatste keer zijn dat het thuisfront met te hoog gespannen verwachtingen naar een eindronde toeleeft.

    JSV beschikt in 1934 over één jeugdteam. Vandaag de dag lopen er 6 meidenteams en 54 jongensteams (11 F, 17 E, 8 D, 9 C, 5 B en 4 A) op de club rond en dan laten we de tientallen mini-pupillen (de kabouters) nog buiten beschouwing. JSV heeft niet alleen een fraaie historie, maar ook een prachtige toekomst!

  • Bryan Brands (A1), Verena Bronsveld (ME1), Sharuska Smelik (Dames1 zaterdag) en Rowan Mankers (B1) sieren van links naar rechts de poster. Op de elftalfoto poseert JSV A1

    EINDSTAND EERSTE KLASSE UPVB 1933/1934:
    1.Brederodes 20-33, 2.’s Graveland 20-31, 3.Veenendaal 20-29, 4.Stichtse Boys 20-21, 5.Scherpenzeel 20-18, 6.Soesterberg 20-18, 7.JSV 20-17 (6x winst, 5x gelijk, 9x verlies, 45 goals voor, 66 tegen), 8.BVC 20-14, 9.ESVAC 20-14, 10.Sperwer 20-13, 11.NIO 20-12

     

    Bron: Eric Zuidhoek