24 juni 2012
J. M. van Geijtenbeek loodste ons in de vorige Anno door de Jutphase jaren die voorafgingen aan de oprichting van onze club. In deze aflevering vertelt de ingenieur over het eerste JSV-decennium en in het bijzonder over het terrein waarop de vereniging tot wasdom kwam; het land langs de IJsselsteinseweg.
“Het veld is wat te smal. Op een meter van de zijlijn ligt een brede sloot. Iedere bal, die over de zijlijn gaat, moet uit de sloot worden gevist. Daarvoor is een aantal stokken aanwezig.”
2002/2003: Myrthe Schmidt (een kleindochter van Kees) staat als derde van links tussen haar ploeggenoten van JSV M5
“Maar veel gevaarlijker is het veld voor de vleugelspelers van de tegenstander. De spelregels, die bij een wedstrijd worden gehanteerd, voorzien op geen enkel punt een maatregel, die de scheidsrechter kan hanteren om ruw spel tegen te gaan. Meestal wordt er maar rustig op los geramd en voor het ‘eerst de man dan de bal’ spelen wordt dan ook niet gefloten. Zo gebeurt het vaak dat de buitenspeler van de tegenpartij, die met de bal aan zijn schoen langs de buitenlijn rent in de flank wordt aangevallen, waarna hij door gebrek aan uitloop buiten de lijn in de sloot en onder het kroos terecht kwam. Dit alles tot groot vermaak van de toeschouwers. Men is wel zo sportief om hem weer op het droge te helpen.”
“Het veld is niet gedraineerd, zodat er vaak niet gespeeld kan worden als het halve veld onder water stond. Gelukkig kan enkele jaren later iets noordelijker een beter terrein worden gehuurd, dat wel eerst gedraineerd wordt. Een aantal bouwvakkers onder de leden bouwde een echte kantine met twee afzonderlijke kleedruimten, een wasgelegenheid met stromend water en een kleedkamer voor de scheidsrechter. Dat is een kolossale verbetering en de modderige knieën worden niet meer in de sloot gereinigd. Maar ja, het eerste elftal speelt dan ook al in de hoogste klasse van de UPVB.”
En zo is. Maar niet alles wat de ingenieur in zijn boek ‘Tussen paardetram en sneltram’ beschrijft is juist. Zo beweert Van Geijtenbeek dat tijdens de oprichtingsvergadering “het zwart en wit wordt aanvaard, niet omdat het zulke mooie kleuren zijn, maar omdat alle leden wel een oud wit overhemd hebben en geen geld om een echt shirt te kopen.” Op 4 februari 2011 wisten we je tijdens de behandeling van het jaar des Heren 1929 echter te melden dat JSV de eerste seizoenen in zwarte truitjes speelde.
Verder beweert de ingenieur dat JSV het tienjarig bestaan opluistert met een kampioenschap. Daar is evenwel geen sprake van. Het seizoen 1935/1936 wordt op een bescheiden negende plaats afgesloten. Het Utrechts Nieuwsblad is dan ook verbaasd dat JSV zondag 6 september met een 3-2 overwinning op het hoger aangeslagen Soesterberg aan een nieuw seizoen begint. De krant ziet in Jutphaas zelfs “een uitstekend speelveld”…
De bezoekers revancheren zich op 20 december. JSV eindigt de terugwedstrijd zelfs met negen man, omdat er twee spelers uit het veld worden gestuurd. “Soesterberg behaalde een overtuigende 4-0 overwinning op JSV, zoodat het kampioenschap dit jaar wel voor de Vliegkampbewoners zal zijn”, aldus het UN. Een overtuiging die in Jutphaas niet wordt gedeeld en met recht, zo weten we sinds de Anno van 28 december 2010 (1937: promotie naar de KNVB).
2009: Interim-bestuurslid Paul Schmidt tekent een overeenkomst met Jos Scholman (midden). Voorzitter Ton van Kippersluis kijkt waakzaam toe
Misschien krijgt Kees Schmidt (geb. 1928) iets van deze verwikkelingen mee. Hij heeft jaren later de geschriften van ing. Van Geijtenbeek nodig om herinneringen op te halen en is zo vriendelijk dit met ons te delen. Kees wordt halverwege de jaren vijftig in Jutphaas een begrip als lid van toneelvereniging De dorpsspelers.
Zoon Paul schittert in 2009 als bestuurslid bij het vastleggen van hoofdsponsor Jos Scholman. De grondwerker verlengde enkele weken terug onder toeziend oog van voorzitter Ton van Kippersluis en PR-bestuurslid Mike Lamme (de opvolger van Paul Schmidt) zijn verbintenis met onze club.
EINDSTAND EERSTE KLASSE UPVB 1935/1936: 1.Veenendaal 22-33, 2.Stichtsche Boys 22-33, 3.Soesterberg 22-32, 4.Driebergen 22-25, 5.Sperwer 22-21, 6.'s Graveland 22-19, 7.De Raven 22-19, 8.Volharding 21-17, 9.JSV 21-16 (6x winst, 4x gelijk, 11x verlies, 47 goals voor, 65 tegen), 10.Gooische Boys 22-16, 11.Esvac 21-16, 12.Scherpenzeel 21-13
beslissingswedstrijd om titel: Veenendaal-Stichtsche Boys 4-2
Bron: Eric Zuidhoek / Kees Schmidt