• Anno 1941: voetbal zorgt voor verzetje

  Oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2011

   

  Op dinsdag 22 april 1941 bungelt JSV 1 volgens het Utrechts Nieuwsblad nog aan de staart van de vierde klasse K. Tijdens de resterende zeven competitieduels sprokkelt de ploeg met vier remises en een 7-2 overwinning op de Stichtsche Boys gelukkig meer punten bijeen dan in de voorgaande dertien wedstrijden.

  Dat lijkt genoeg te zijn om de laatste plaats te verlaten, al weten we dat niet geheel zeker omdat we de eindstand niet kennen. Maar JSV mag na de zomer van 1941 gewoon weer meedraaien in de vierde klasse van de NVB en dat zorgt voor wat vrolijkheid in bezet Jutphaas.

 • Die functie vervult het voetbal volgens Ad van Liempt en Jan Luitzen ook elders in ons land. Op de achterkant van de in 2010 onder hun redactie uitgebrachte verhalenbundel Sport in de oorlog (“meer een verzetje dan verzet”) lezen we: “In Noorwegen stopte men in de Tweede Wereldoorlog massaal met sporten, uit protest tegen de Duitse bezetting. In Nederland nam de deelname aan sport in die periode juist sterk toe, en het bezoek aan sportwedstrijd steeg zelfs explosief."

  "Nederlanders zochten massaal naar afleiding, naar een plek waar ze de ellende van de oorlog een beetje konden vergeten. Zoals in de hele oorlog zag je op en rond de velden mensen die zich erdoor probeerden te rommelen, die zich inspanden om zichzelf en hun naasten te redden, die vooral druk waren met overleven.”

 • Naast het eerste elftal beschikt JSV anno 1941 ook over een tweede seniorenelftal en een jeugdteam, getuige de afgebeelde spelerskaart van de in 1929 geboren Joop le Noble. De in 1936 door de UPVB voor vijf jaar uitgegeven spelerskaart van speler B. Kerkhof wordt in 1941 door de NVB-afdeling Utrecht van een stempel voorzien, zodat de latere terreinknecht van Rijnhuizen tijdens het seizoen 1941/’42 lekker kan blijven ballen.


  Op vrijdag 15 augustus 1941 blikt de secretaris-competitieleider van de NVB-afdeling in het Utrechts Nieuwsblad uitvoerig op het seizoen 1940/’41 terug. “Wel niemand zal, na de beëindiging van het vorig bondsjaar, hebben vermoed dat zulk een groote omwenteling in onze voetbalsamenleving zou plaats vinden. Wij waren al weer bezig met het treffen van voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, toen plotseling bekend werd, dat een algeheele fusie moest plaats vinden van alle in Nederland bestaande voetbalbonden, welke gezamenlijk onder den naam van N.V.B. den nieuwe bond zouden vormen."


  "Hierdoor werd aan een verlangen tegemoet gekomen, door velen reeds jaren gekoesterd. Aan den UPVB werd opgedragen, in zijn gebied een samenstelling van het lagere voetbal tot stand te brengen. De volgende samensmelting vond plaats: UPVB, RK UVB, UKVB, de in het gebied van de UPVB gevestigde verenigingen van NASB en den NCVB.

  Dit nieuwe lichaam verkreeg den naam van Onderafdeeling Utrecht van den NVB, terwijl deze benaming sinds kort is gewijzigd in Afdeeling Utrecht van den NVB.”

  De (K)NVB-afdeling Utrecht bleef ondanks deze naamswijziging in de volksmond nog jarenlang aangeduid worden als ‘onderbond’.  

   

  Tussenstand vierde klasse NVB 1940/'41 op 22 april: 1.DWSV 15-28, 2.De Zebra’s 16-26, 3.Holland 16-24, 4.Brederodes 16-17, 5.Utrecht 16-14, 6.GVV 10-10, 7.Stichtse Boys 15-10, 8.PVC 15-10, 9.Saestum 16-9, 10.Hertha 16-9, 11.JSV 13-5
  Deelnemersveld reserve tweede klasse D afdeling Utrecht 1941/'42: DWSV 2, JSV 2, Maarssen 2, Nijenrodes 2, Stichtenaren 2, De Stichtsche 2, Volharding 2, Vreeswijk 2 en IJFC 2

   

  Bron: Eric Zuidhoek