10 juli 2013
Zondag 27 juli openen bekerhouder AZ en landskampioen Ajax met de strijd om de Johan Cruijff Schaal officieel het seizoen 2013/2014. Midden Nederland is dan nog maar net begonnen aan de zomervakantie, maar de KNVB wil dat de profs vroeg klaar zijn vanwege het WK dat volgend jaar in Brazilië plaatsvindt.
Sinds 1991 laat de bond de landskampioen en de bekerwinnaar jaarlijks een potje voetballen om wat aanvankelijk de Supercup wordt genoemd. Een verdwaalde voorloper daarop is een ontmoeting tussen het Schiedamse SVV en Quick Nijmegen op zaterdag 25 juni 1949. Het Goffertstadion is de plaats van handeling en de aanleiding voor het feestje is het veertigjarig bestaan van de KNVB-afdeling Nijmegen. Landskampioen SVV klopt bekerhouder Quick met 2-0.
Het Amsterdam-Rijnkanaal, het Papendorpse (fiets)pad, de Jutfasebrug en het gemaaltje in één beeld gevangen
We vermoeden dat JSV zo rond deze tijd het veld langs de IJsselsteinseweg verruilt voor een terrein langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op die grond treffen we anno 2013 een tramremise, een pand van makelaar Plomp, een klein gemaal en het Papendorpsepad aan. Het gemaal scheidt het Amsterdam-Rijnkanaal van de Galecopperwetering. Deze watergang loopt onder de A.C. Verhoefweg door richting het huidige JSV-complex, dat hemelsbreed maar een paar honderd meter verderop ligt.
Jeugdleider Co de Ridder verhuist in 1949 ongetwijfeld mee met JSV. In het blaadje dat onze club in 1986 ter ere van het zestigjarig bestaan uitbrengt krijgt De Ridder uitgebreid het woord over de naoorlogse periode. Ter inleiding meldt de interviewer dat "Co de Ridder en zijn vrouw in 1938 in Jutphaas kwamen wonen aan de IJsselsteinseweg. Hun eerste kennismaking met JSV was niet zo'n beste. Het voetbalveld was achter hun woning gelegen en de eerste de beste zondag vloog een bal dwars door de ruit langs de babywieg de kamer binnen! Co riep dat hij zo snel weg zou wezen. Maar vreemd genoeg kwamen de ballen nadien nooit verder dan de tuin. En het echtpaar heeft er veertig jaar gewoond."
De Ridder krijgt daarna het woord. "In 1945, kort na de fusie (met Jutphania, EZ), werd ik door Van der Graaf, mijn buurman en tevens voorzitter van de vereniging en door kapelaan Carree overgehaald om de zorg van de jeugd op me te nemen. Huib van Straten had al een begin gemaakt, maar die woonde in Utrecht en dat was wel wat moeilijk."
"Het begon al snel lekker te lopen. We hadden weldra vrijwillige trainers: van der Akker, Nigting, Froon en Rijksen, allemaal actieve spelers die bereid waren dit te doen. Zomers trainde men altijd buiten en 's winters in het zaaltje van café Klomp. Het succes kwam eigenlijk vanzelf. We wonnen bijna altijd, behalve bij Zwaluwen Vooruit. Daar hadden de paters het voor het zeggen en die floten ook de thuiswedstrijden. Je kon spelen wat je wilde, je werd er prompt ingefloten!"
De Ridder herinnert zich diverse kampioenschappen. "Soms meerdere per seizoen. De feestjes werden bij mij thuis gevierd. Ondanks dat we zelf dertien kinderen hadden was dat geen bezwaar. De stoelen werden bij café Vendrig gehaald en na afloop door de jongens weer netjes teruggebracht. Ze roffelden dan op de stoelen en gingen zingend door het dorp, zodat iedereen wist dat ze weer onthaald waren op een fijne koffietafel bij Moeder De Ridder!"
Naoorlogse JSV-jeugd met bloemen (uit jubileum JSV-er van 1986)
"Teun Bons en Henk van der Eyndt waren onze vaste scheidsrechters, dat was nooit een probleem. Onze jeugd was verder op het toneel zeer actief. Er werden op de zaal van de Persil-fabriek toneelstukken opgevoerd. Verder staat mij nog de beroemde wedstrijd bij, die wij -allemaal oudjes- hebben gespeeld ten behoeve van onze jongens in Indië. Jan Spronk was scheidsrechter. Hij had een grote toeter en een wekker voor de tijd op z'n buik, waarmee hij de show stal." Een afbeelding daarvan is te zien sinds 12 januari 2011 in 'Anno 1933: kampioen JSV krijgt concurrentie'.
"Zondagsmorgens maakte ik met Van de Graaf het veld schoon; vrij van koeienvlaaien. Ellenlange dialogen volgden toen ik wilde aftreden, omdat ze Bernard Schoonenberg naar het eerste hadden gehaald. Die was toen pas vijftien jaar oud en dat vond ik te jong. Natuurlijk kon de jeugd zo'n goede speler ook niet missen, want die wilde winnen. Maar ik heb mezelf weer om laten praten..."
Het gemaaltje langs het Kanaal en de toestromende Galecopperwetering
Ben Schoonenberg is inmiddels tachtig, dus het gesprek op het met koeienpoep bezaaide veld moet rond 1948 zijn gevoerd. In dat jaar legt burgemeester Hamers de eerste steen van een reeks woningen, die de oorsprong vormen van een nieuwe straat. Deze krijgt op begin januari 1949 een naam van de gemeente Jutphaas: de Willem III-straat. Dat blijkt wat lastig op te schrijven en uit te spreken en wordt negen jaar later dan ook omgedoopt tot Julianastraat. Om verwarring met de Vreeswijkse Julianaweg te voorkomen komt de nieuwe gemeente Nieuwegein in 1972 met de huidige naam op de proppen: de Ten Baanstraat.
Ook de nieuwe verbindingstraatjes tussen de Willem III-straat en de oudere Wilhelminastraat (nu de Stormerdijkstraat) krijgen begin 1949 een naam van de gemeenteraad: de Prins Hendrikstraat en de Emmalaan. Die heten sinds 1972 de Rijnhuizenstraat en de Vredebestlaan.
De "jongens in Indië" mogen eind 1949 naar huis. Na een aantal offensieve operaties van het Nederlandse leger, zogeheten politionele acties, erkent ons land schoorvoetend de soevereiniteit van de kolonie Nederlands-Indië. Het nieuwe land noemt zich Indonesië.
JSV 2 rond 1951. Van de twaalf mannen op de foto herkent erevoorzitter Terlouw er ruim zestig jaar later negen: H. de Ridder, J. Scholman, C. Schmidt, R. Veldhuizen, K. Kragten, H. Somer, F. Jonkers, C. van Wiggen en J. Hoveling.
JSV 1 wordt op maandag 26 december vanwege afgelastingen in de voorgaande periode door de KNVB gesommeerd om het op te nemen tegen ’s Graveland. Het wint op eigen terrein het inhaalduel (4-3) en kan 's avonds tevreden aanschuiven bij het kerstdiner.
Voor de eindrangschikking van het seizoen 1948/1949 verwijzen we naar de Anno van 12 januari 2012 (1942 en later: van brandende tram tot knollenveld). Wel vertellen we je hier dat JSV 2 met EMS 2, En Avant 2, Fortissimo 2, KDS 2, Minerva 2, PVC 2, IJFC 2 en Vreeswijk 2 het seizoen 1949/1950 doorbrengt in de reserve tweede klasse A van de KNVB-afdeling Utrecht.
En dat JSV 3 zich op datzelfde moment in de reserve vierde klasse H (ook van de afdeling Utrecht) vermaakt met Brederodes 4, RUC 3, PVCV 4, Kamerik 2, SCH 2, MSV ’19 3 en De Meern 2.
Rechts kronkelt de Taludweg naar de Jutfasebrug. Op de voorgrond ligt de bus- en tramremise. De boot op het Kanaal staat op het punt het gemaaltje te passeren. Aan de overkant van het water liggen olieterminals.
Bron: Eric Zuidhoek (tekst) en Diaan Spronk (kleurenfoto's)