• Anno 1950: de IJsselsteinseweg voorbij

    25 juli 2013

     

    JSV 3 wint volgens het Utrechts Nieuwsblad van 8 mei 1950 een dag eerder de beslissingswedstrijd om de bovenste plaatsen in de reserve vierde klasse H van de afdeling Utrecht. Tegenstander De Meern 2 tekent overigens protest aan tegen de uitslag (3-2). Het is ons niet bekend of dit effect sorteert.

  • We weten ook niet waar het beslissingsduel wordt afgewerkt. Als JSV 3 al het thuisvoordeel krijgt toegewezen (een neutrale plek ligt meer voor de hand), dan komen zowel het terrein aan de IJsselsteinseweg als dat langs het Amsterdam-Rijnkanaal in aanmerking. Weliswaar lieten we JSV onlangs (op 10 juli) in deze rubriek anno 1949 naar Het Kanaal verhuizen, maar een bevestiging van deze bewering van de Historische Kring Nieuwegein hebben we nog altijd niet.

    Ook Arie Terlouw kan desgevraagd geen exacte verhuisdatum noemen. De erevoorzitter weet zich nog wel te herinneringen dat de opening van het nieuwe terrein wordt opgeluisterd met een vriendschappelijk duel tegen een Arnhemse club. En dat voetbal er één dag per jaar wijkt voor de Varsity.

  • De binnenplaats van Brové Plastics met op de achtergrond de Henkelfabriek (voorheen de Persilfabriek) en de fraaie oranje daken van een rij oude woningen aan de Herenstraat (de nummers 90, 91 en 92).
     

    Deze roeiwedstrijd voor studenten ziet in 1878 te Leiden het levenslicht en komt in 1940 via omzwervingen terecht in Jutphaas. Het net gegraven Amsterdam-Rijnkanaal vormt een mooie roeibaan en zal dit (met onderbreking van de bezetting) blijven tot 1971.

  • Op 1 mei 1949 ziet het Utrechts Nieuwsblad tribunes en vijfduizend toeschouwers langs weerszijden van het Kanaal staan. Op zondag 7 mei 1950 worden er volgens de krant extra bussen vanaf het Centraal Station te Utrecht ingezet om bezoekers te vervoeren. Roeiliefhebbers die met de auto komen vormen in de vijftiger jaren een mooie inkomstenbron voor JSV, dat de voetbalvelden voor één dag omdoopt tot parkeerplaats. Aan de beroerde staat van de twee velden valt weinig te verpesten.  

  • Spektakel op de plek waar anno 2013 de kassa's van de Nettorma rinkelen. Zou het hoge huizenblok gevormd worden door de woningen die tegenwoordig als Herenstraat 85, 86 en 87 door het leven gaan?

    JSV verhuist rond 1949 omdat het aan het ene veld aan de IJsselsteinseweg tekort komt. Terlouw weerspreekt beslist de bewering van Piet Daalhuizen (lees Anno 1929 van 4 februari 2011) dat JSV aldaar ook over een tweede veld beschikt.

    Arie Terlouw komt op 25 oktober 1920 ter wereld in Groot Ammers. Hij vestigt zich direct na de oorlog in Jutphaas. Caféhouder Arie van Doorn biedt hem de woning naast zijn kroeg aan en zo wordt Terlouw buurman van JSV, van voorzitter Leen van der Graaf en bestuurder Co de Ridder. De nieuwe dorpeling wordt binnen enkele maanden gevraagd om in de elftalcommissie plaats te nemen en daar geeft hij graag gehoor aan.

  • De elftalcommissie is in die tijd nog een gewichtig orgaan, dat de opstellingen van de seniorenteams bepaalt. Terlouw speelt daarin vooral een dienende, administratieve rol. Inhoudelijk mengt hij zich niet in de discussies, die regelmatig gaan over de zoon van voorzitter Leen. Herman van der Graaf is een begaafde, maar ook wat trage centrale verdediger. En de vader van Adri, die anno 2013 de contacten tussen JSV en de KNVB onderhoudt.

    In de jaren vijftig zet succestrainer Jan Marree de elftalcommissie op een zijspoor. Hij wenst zijn eigen plan te trekken en krijgt uiteindelijk de ruimte. Arie Terlouw is dan al clubsecretaris. Rond de verhuizing naar het Kanaal heeft hij het stokje overgenomen van Cor Schooneveld.

  • Arie en Pierre op de binnenplaats van Brové Plastics. Linksboven lijken het dak van de Herenstraat 89 en de Henkelfabriek naadloos in elkaar over te lopen.

    Uw geschiedschrijver is deze week met Arie Terlouw en Pierre Veldhuizen een kijkje gaan nemen op de plek waar JSV tussen 1926 en (omstreeks) 1949 voetbalde: op de binnenplaats van verpakkingsbedrijf Brové Plastics. Dit door Maarten Broekhuizen opgezette familiebedrijf heeft een achteringang voor vrachtwagens aan de Kruyderlaan en de vooringang aan de Herenstraat (om precies te zijn op nummer 89). Anno 1950 heette dit deel van de Herenstraat nog de IJsselsteinseweg.

    De Kruyderlaan moet ongeveer aangelegd zijn op de zijlijn van het oude JSV-veld. Klanten van de Nettorama lopen voortdurend door het voormalige strafschopgebied. De ingang van deze supermarkt vind je op de Hilde Kropstraat.

  • Arie Terlouw staat op de plek waar ooit Café van Doorn stond. Achter de erevoorzitter loopt het pad dat vroeger naar het JSV-terrein leidde. En staat nog altijd het elektriciteitshuisje dat (toen nog met plat dak) eens de entree markeerde. Anno 2013 lopen hier medewerkers van Brové Plastics.

    Pierre haalde voor de gelegenheid wat foto’s van zijn vader Ab (ook ooit clubsecretaris) uit de oude doos. Die geven een aardig beeld van het oude complex. Verder hebben we nog even voor je opgezocht waar JSV 1 zichzelf terugvond aan het eind van het seizoen 1949/1950. Dat deden we al eerder op 12 januari 2012. Toen dachten we (of eigenlijk voetbalnederland.nl) dat JSV uitkwam in de vierde klasse L. Volgens het Utrechts Nieuwsblad was dat de vierde klasse K.  

  • Het gele vlakje hebben we op de zuidoosthoek van het dak van de Nettorama aangebracht. De binnenplaats van Brové bevindt zich daaronder.  

    EINDSTAND VIERDE KLASSE K KNVB 1949/1950: 1.SEC 18-27, 2.Voorwaarts U 18-26, 3.Maarssen 18-23, 4.Zwaluwen Vooruit 18-17, 5.Amersfoortse Boys 18-17, 6.JSV 18-16 (6x winst, 4x gelijk, 8x verlies, 31 goals voor, 42 tegen), 7.LVV 18-15, 8.Kampong 18-14, 9.VVOG 18-13, 10.’s Graveland 18-12

  • Deze foto kwam op 28 december 2010 al, zij het wat minder scherp, voorbij in deze rubriek (Anno 1937: promotie naar de KNVB)

    Bron: Eric Zuidhoek (tekst, nieuwe foto's) en Pierre Veldhuizen (onderzoek, oude foto's)