3 januari 2014
Gelukkig ben je in staat om dit artikel te lezen; de gigantische hoeveelheid vuurwerk die dinsdag op woensdag is afgestoken heeft je ogen dus ongemoeid gelaten. Het jaar des heren 2014 is ingeluid en hopelijk wordt daarin mooie clubgeschiedenis geschreven.
Het eerste elftal anno 1950. Staand v.l.n.r. M. van Houten, J. Nichting, J. Zwezerijnen, H. van de Graaf, A. van der Akker en J. Meywaard. Gehurkt v.l.n.r. C. Hoveling, F. Jonkers, F. Rijksen, B. Schoonenberg en W. van Straaten
De F6, de F2, de E6, de E3, de ME1, de D2, de D1, de B6, de B1, de zaterdag 6, de zaterdag 3 en de zaterdag 1 beginnen als winterkampioenen aan het nieuwe kalenderjaar. Wellicht smaken deze successen naar meer.
Niet voor alle JSV-ers zal een triomfaal 2014 zijn weggelegd, maar voetbalplezier is gelukkig niet louter voorbehouden aan de winnaars. Zo vermoed ik dat aankomende zondag bijna alle deelnemers aan het snerttoernooi na afloop met een glimlach de kantine opzoeken.
Daar staat voor alle moegestreden gelegenheidsteams namelijk een kop erwtensoep en een broodje knakworst klaar. En volgt een gezellige Nieuwjaarsreceptie, waar kan worden geproost met het clubbestuur. Naar Mike Lamme zal je overigens tevergeefs zoeken; hij heeft zijn functie neergelegd.
Volgens het bijschrift zouden op de laatste rij Co de Ridder, J. Stofmeel en Fr.Rijksen staan. En verder op de foto onder meer Th. van der Akker, R. Meyer, J. Nichting, J.Vernooy, J. van der Sluis, B. Schoonenberg, N.de Groot, M.de Jong en M.van Houten.
Ik zet ook dit jaar de zoektocht naar het rijke JSV-verleden voort en ga daar ongetwijfeld weer veel hulp bij krijgen van Pierre Veldhuizen en van jou als lezer. Helaas schijn ik je af en toe teleur te stellen met stukjes zonder foto's. Ik plak echter bij elk artikel afbeeldingen, dus er lijkt technisch soms wat mis te gaan. De knappe koppen van de webredactie buigen zich inmiddels over dit raadsel.
Ondertussen probeer ik de historische fotowand veilig stellen en alhier te tonen. Een deel van de collectie verdraagt het daglicht slecht en valt zelfs na een stevige herstelpoging moeilijk te bekijken. Twee plaatjes in dit artikel behoren tot deze categorie en zijn geschoten in de jaren kort na de bevrijding.
Ook de derde foto in dit artikel hangt in ons clubhuis, maar is daar lang niet zo scherp. Het exemplaar dat je hier aantreft kon met dank aan Cees Hoveling reeds worden vertoond op 10 februari 2012, alleen toen nog zonder namen. Die staan er nu wel bij.
"Eén van de eerste jeugdelftallen van na de oorlog"
De mannen staan 12 februari 1950 klaar om op eigen veld een pak slaag te krijgen van VVOG, dat dan ook nog op zondag voetbalt. De club uit Harderwijk maakt echter furore met de zaterdagtak, die in 1969 zelfs het algemeen amateurkampioenschap van Nederland opeist.
Negentien jaar eerder gaat die titel naar Limburgia, dat in de play-offs onder meer Ajax met 6-0 klop geeft. Profs zijn er anno 1950 nog niet, dus de Limburgers mogen zich de allerbesten van het land noemen. Heel best gevoetbald wordt er in Nederland overigens niet, zo vindt zelfs de KNVB. De bond schrijft de nationale ploeg niet eens in voor het kwalificatietoernooi voor het WK.
Oranje speelt in 1950 zes vriendschappelijke interlands en verliest ze allemaal: van Zweden, Finland, Zwitserland, Frankrijk en twee keer van België. De wedstrijden worden allemaal buitenhuis afgewerkt en Piet Kraak staat telkens onder de lat. De keeper van Stormvogels moet in totaal maar liefst 29 keer vissen.
Ghiggia scoort de beslissende treffer op het WK 1950
Het WK van 1950 moet een feestje worden voor thuisland Brazilië, maar dat struikelt in de laatste wedstrijd over Uruguay (2-1). Juan Alberto Schiaffino en Alcides Edgardo Ghiggia dompelen het Maracaña-stadion in diepe rouw; 174.000 toeschouwers keren ontgoocheld huiswaarts. Dat trauma moet deze zomer door de huidige vlucht Goddelijke Kanaries in het verbouwde Maracanã weggepoetst worden. En Oranje is anno 2014 wel van de partij op het WK.
Zie de Anno van 25 juli 2013 (1950: de IJsselsteinseweg voorbij) voor de eindklassering van JSV 1 in 1949/1950
Bron: Eric Zuidhoek