30 mei 2013
Afgelopen vrijdag benoemde het JSV-bestuur tijdens de algemene ledenvergadering Mart de Ridder tot lid van verdienste. Bij het opspelden van de versierselen toonde de laureaat zijn spelerskaart uit 1951, die hij uit de binnenzak van zijn colbert haalde. Uw geschiedschrijver was er uiteraard als de kippen bij om de kaart te bemachtigen en in dit artikel met u te delen.
Het is waarschijnlijk niet zijn eerste spelerskaart, want Mart (van 22 april 1937) voetbalt naar eigen zeggen al vóór zijn tiende verjaardag bij JSV. Dat is nog langs de Doorslag, waar zijn oom Co de Ridder de jeugdafdeling leidt. Mart maakt zijn debuut overigens in de uiterwaarden van de Lek, waar Vreeswijk in die jaren voetbalt.
In de Anno van 12 januari 2012 (Anno 1942 en later: van brandende tram tot knollenveld) poseert Mart de Ridder op een elftalfoto van de Junioren B van 1949/1950. Ook ome Cor staat erop en broer Steef, die twintig maanden ouder is en keept. In 1986 haalt Steef (dan voorzitter van de zondagafdeling) ter ere van het zestigjarig bestaan herinneringen aan de begintijd op. “Het was in 1945 dat mijn broer en ik lid moesten worden, zodat JSV drie jeugdelftallen in de competitie kon brengen. JSV speelde in die periode nog op het beroemde veld aan de IJsselsteinseweg.”
Al voor 1951 is dat terrein verruild voor een stuk grond langs het Amsterdam-Rijnkanaal, waar Joh. Vernooy volgens oud-secretaris Cor Schooneveld “het eerste clubblad verzorgde en ook in het ‘hokje’ zat voor de entree.” Mart de Ridder draagt er tijdens zijn eerste seniorenjaren bij aan de opmars van de hoofdmacht naar de tweede klasse en voetbalt daarna op lager niveau in naam van JSV tot zijn achtendertigste door. Vervolgens vouwt hij menig JSV-er (veelal samen met Arie van Oudheusden) in elkaar en anno 2013 is de 76-jarige iedere maandag en vrijdag als een der terreinbeheerders in touw voor de club.
JSV heeft in 1951 een derde elftal rondlopen in de reserve vierde klasse en een tweede elftal in de reserve tweede klasse van de KNVB-afdeling Utrecht. Het eerste elftal houdt zich op in de vierde klasse en begint voortvarend aan het zilveren jubileumjaar. In januari worden achtereenvolgens DEV (4-3), BDC (1-8) en Saestum (1-0) aan de zegekar gebonden. “Let op JSV, dat zo langzamerhand aardig omhoog aan het komen is en zich nu op derde plaats nestelde”, tipt het Utrechts Nieuwsblad de lezer na de winst op de Zeistenaren. Het vijfentwintigjarig bestaan viert de club in het voorjaar echter als bescheiden middenmoter.
Na de zomer begint JSV 1 opnieuw aan een sterke reeks, die nu langer duurt: tot aan de jaarwisseling toe. Een 2-1 zege op 7 oktober bij GVV bestempelt het UN als “een knappe overwinning, want in Geldermalsen wint men niet makkelijk. Het ziet er nu toch wel degelijk naar uit dat we in de Jutfase ploeg een ernstige gegadigde voor de eerste plaats moeten zien.” Vier overwinningen en een gelijkspel in september hadden de krant blijkbaar nog niet kunnen overtuigen. Het UN doet gaandeweg het jaar trouwens steeds uitgebreide verslag van de verrichtingen.
Aanvankelijk speelt Schoonenberg met welgemikte kopballen en benutte strafschoppen een hoofdrol, al verklapt het dagblad niet of het Bernard of Wim betreft. Op 28 oktober poseren ze samen voor UN-fotograaf Van der Werf, die voorafgaand aan de topper thuis tegen Maarssen (0-0) een elftalfoto maakt. De afbeelding siert 12 januari 2012 al een Anno-artikel. We denken dan nog dat het plaatje in 1952 is geschoten en dat Bertus Varwijk staand op de achterste rij, tweede van rechts, in de camera kijkt. Volgens het bijschrift in de krant staat daar B. Schoonenberg.
Rechts naast hem staat Wim van Straten, die door het UN soms ook Verstraaten en Van Stralen wordt genoemd en op 9 december niet voor het eerst een doelpuntje meepikt, thuis tegen Stichtse Boys (4-1). Wim Schoonenberg scoort ook, maar is later in de wedstrijd minder gelukkig: hij breekt bij “een zeer onschuldige botsing” zijn been. Joop Le Noble zit dan al in de kleedkamer, nadat hij zich “een aanmerking op de leiding veroorloofde.” Erg gemist wordt hij niet, want Le Noble scoort dat najaar vooral op vreemde bodem: bij KDS, bij VVIJ en twee keer in Naarden. Ook Van Houten vindt daar het net voor JSV, dat met 25 punten uit 14 duels en één punt voorsprong op Maarssen als ongeslagen koploper 1951 uitluidt.
Terreinbeheerder Mart de Ridder mag dit seizoen nog één keer het hoofdveld op orde brengen voor de zaterdagmannen. Die plaatsten zich afgelopen zaterdag voor de finaleronde van de play-offs om een plek in de tweede klasse. FC Driebergen (in 2011 ontstaan uit een fusie tussen CDN en DALTO) werd na verlenging op eigen veld met 3-1 opzij gezet. Bjorn van der Horst zorgde met twee fraaie treffers (een vrije trap en een stiftje) voor de beslissing.
Wendel Sield had JSV halverwege de tweede helft van de reguliere speeltijd op voorsprong gezet en doelman Tom de Weerd hield die vlak voor tijd nog vast door een penalty te keren. In blessuretijd volgde een tweede strafschop, waarop de JSV-goalie geen antwoord had. En omdat de heenwedstrijd in Nieuwegein ook in 1-1 was geëindigd (namens JSV scoorde dat duel Heesakkers), kregen de 350 toeschouwers nog een verlenging voorgeschoteld.
Bjorn van der Horst spreidt zijn armen nadat hij JSV met een mooie vrije trap op voorsprong heeft gezet in Driebergen
Opstelling JSV uit bij FC Driebergen, 25 mei: Tom de Weerd, Rowan Mankers, Jasper Heutink, Ricardo Bakkker, Björn van der Horst, Jesse Holweg (68.Mohammed El Mammouti), Marco Scholman, Daniël Makkee (91.Tijs van Kippersluis), Wendel Sield (79.Tamer Ugur), Patrick Heesakkers, Jay Brookman
EINDSTAND VIERDE KLASSE I KNVB 1950/1951: 1.Stichtse Boys 22-32, 2.Amersfoortse Boys 22-31, 3.Voorwaarts U 22-31, 4.DWSV 22-29, 5.VVIJ 22-28, 6.Kampong 22-23, 7.JSV 22-19 (8x winst, 3x gelijk, 11x verlies, 45 goals voor, 51 tegen), 8.DEV 22-18, 9.Utrecht 22-17, 10.Saestum 22-15, 11.BDC 22-11, 12.Olympia '25 22-10
Bron: Eric Zuidhoek