7 februari 2014
Het eerste elftal van JSV begint met acht punten voorsprong op nummer twee Amsvorde aan het kalenderjaar 1955 en zet de op 19 januari 2011 beschreven zegereeks in de vierde klasse H vrolijk voort. Het keurkorps van Jan Maree legt achtereenvolgens De Stichtse (0-4), SVF (2-1), VVIJ (5-0) en Laren (1-3) over de knie.
Het is aan de strenge winter te danken dat de vijfde speelronde van het jaar (en de achttiende van het seizoen) pas op zondag 24 april 1955 plaatsvindt. JSV gaat die dag op bezoek bij Ares, een Utrechts gezelschap dat zich bij de naamskeuze vermoedelijk heeft laten inspireren door de Griekse god van de krijgslust.
De gastheren houden de bezoekers tot aan de thee van het lijf (0-0), maar bezwijken na rust voor de scoringsdrift van Wim van Straten. Hij neemt met drie doelpunten de totale JSV-productie voor zijn rekening en ziet Ares niet verder komen dan één tegentreffer. Met nog vier speelronden voor de boeg mag JSV al kampioen noemen!
Ten koste van Nijenrodes (2-4), vv Utrecht (1-1) en VVOG (3-0) voegen de kersverse titelhouders nog vijf winstpunten aan het indrukwekkende totaal toe, maar op de slotdag van het seizoen verspeelt JSV de ongeslagen status. Het verslikt zich op maandag 30 mei in SEC (1-2), maar laat zich deze Tweede Pinksterdag toch op de foto zetten door het Utrechts Nieuwsblad.
De krant knipt grensrechter Takken, trainer Maree en een bestuurder (Arie Terlouw?) van de afbeelding, maar naast het vage UN-exemplaar beschikken we ook over een scherpe én volledige versie. Linksonder herkennen we Mart de Ridder, die Anno 2014 samen met Cor van Tergouw en Hans van Oostrum de velden op sportpark Galecop verzorgt.
Mart de Ridder zorgt tijdens het seizoen 1954/1955 niet voor doelpunten. Dat doen naast Wim van Straten vooral Cok Hazendonk, Joop Le Noble, Steef de Ridder en Jan van der Sluis.
Deze spelers vinden ook na de zomer gemakkelijk het net; al speelt JSV op een onbekend niveau: de derde klas KNVB. Zo scoren Wim van Straten en Steef de Ridder zondag 9 oktober op verplaatsing bij Stichtse Boys, waarmee JSV op dat moment de koppositie deelt.
De Domstedelingen maken helaas een doelpuntje meer en bezorgen JSV daarmee het eerste puntverlies (3-2). De mannen van Maree herpakken zich echter uitstekend en maken vooral in december indruk met 6-1 overwinningen op Patria en Maarssen. De laatste tegenstander heeft 11 september ook al klop van JSV gekregen tijdens de seizoensopening (0-2).
De Stichtse Boys zakken na de sterke start wat weg, waardoor JSV 1955 afsluit op een vertrouwde plek: de eerste. Een positie waarvan de zondagmannen anno 2014 slechts kunnen dromen, maar het eerste punt is het afgelopen weekend eindelijk binnengehaald na een doelpuntrijke ontmoeting met Domstad Majella (4-4).
Voor de zaterdagmannen van 2014 is de eerste plek een bekender terrein, dat morgen tijdens het inhaalduel tegen Benschop kan worden heroverd. Afgelopen zaterdag viel het toptreffen letterlijk in het water; consul Jan van Rooijen vond het natte hoofdveld van sportpark Galecop te kwetsbaar voor een potje voetbal.
Anno 1955 lijkt niet alles mee te zitten voor JSV, want we vinden het vierde elftal na de zomer niet meer terug in het archief van Utrechts Nieuwsblad. Het tweede komen we wel tegen tussen RK Stormvogels 2, Olympia ’25 2, Ares 2, Celeritudo 2, Minerva 2, PVC 2, Ultrajectum 2, VSK 2, Voorwaarts 2 en IJFC 2 in reserve tweede klasse C van de afdeling Utrecht, het op één na hoogste niveau van de onderbond.
De KNVB geeft JSV 3 medio 1955 een plaatsje in reserve derde klasse G tussen DVSU 3, KDS 5, Rivierwijkers 2, RUC 3, Vreeswijk 2, VVIJ 3 en Utrechtse Boys 2. De bond is verder druk met het inrichten van profcompetities.
Voor de 56 clubs die in december 1954 -verdeeld over vier eerste klassen- een semiprofessioneel avontuur zijn aangegaan, heeft de KNVB 36 plaatsen in twee hoofdklassen gereserveerd. Die vormen de opmaat naar één landelijke topafdeling, de Eredivisie.
Met dit gezelschap zet JSV 13 november 1955 thuis DWSV met 3-1 opzij
DOS en Elinkwijk zitten aan het eind van het seizoen 1954/1955 als nummers acht en zeven van de eerste klassen A en B aan de goede kant van de (hoofdklasse-)streep. Dat geldt ook voor De Graafschap, de enige ploeg uit de inboedel van de wilde Profvoetbalbond (NBVB) die anno 2014 nog onder dezelfde naam voetbalt.
Velox en UVV krijgen maken eind 1955 deel uit van één van de drie eerste klassen voor amateurs die ons land rijk is. JSV staat twee treden lager op de ladder, maar kijkt al stiekem een sport hoger.
De KNVB houdt tijdens de tweede helft van 1955 ook nog drie eerste klassen voor profclubs in de lucht. Dat brengt het totaal aantal Nederlandse verenigingen dat om de knikkers speelt op maar liefst tachtig. De beste van dit stel is Willem II; dat is immers landskampioen geworden.
Toch nodigt Gabriel Hanot niet Willem II maar PSV uit om deel te nemen aan de eerste Europacup voor clubteams. De Franse journalist lanceert dit idee nadat de Engelse pers eind 1954 Wolverhampton Wanderers tot wereldkampioen uitroept. De ‘Wolves’ danken dat eerbetoon aan twee gewonnen vriendschappelijke ontmoetingen met Spartak Moskou en het sterke Honved. Vooral de overwinning op de Hongaren (met Ferenc Puskas in hun midden) baart opzien.
Real Madrid wint de eerste vijf Europacups, dan nog zonder grote oren. Alfredo di Stefano (foto) scoort in alle finales.
Hanot en zijn collega’s van sportkrant L Équipe vinden de Britse opwinding wat overdreven en schrijven een aantal aankomende landskampioenen in Europa aan om via een nieuwe competitie de ware nummer één aan te wijzen. De eerste editie van die competitie start op zondagmiddag 4 september 1955 in Lissabon. Dertigduizend toeschouwers zien daar hoe Joao Martins namens Sporting Club Portugal na veertien minuten de score opent tegen het bezoekende Partizan Belgrado.
Exact drie maanden eerder spelen de stedenteams van Basel en Londen de allereerste wedstrijd om de Inter-Cities Fairs Cup of op z’n Hollands gezegd de Jaarbeurs-stedenbeker. Dit toernooi is een verzinsel van Ernst Thommen en Stanley Rous, bestuurders van de Zwitserse en de Engelse voetbalbond.
Het duurt bijna drie jaar voordat deze een eigenaar krijgt (Barcelona) en alleen al daarom mag de trofee slechts in de schaduw staan van de in 1958 reeds drie keer uitgereikte Europacup voor landskampioenen. Real Madrid is telkens de gretige ontvanger
De net opgerichte UEFA (van 15 juni 1954) neemt met instemming van de bedenkers de organisatie van de nieuwe competities graag ter hand. De Europese voetbalbond verlegt daarmee de grenzen van het clubvoetbal.
Ook JSV legt anno 1955 de lat steeds hoger, al is dat wel in eigen land. Het eerste elftal van onze club beleeft een bijzonder succesvol jaar, dat smaakt naar meer.
EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H KNVB 1954/1955: 1.JSV 22-40 (19x winst, 2x gelijk, 1x verlies, 79 goals voor, 21 tegen), 2.VVIJ 22-30, 3.Amsvorde 22-30, 4.Nijenrodes 22-25, 5.DEV 22-25, 6.SEC 22-24, 7.Utrecht 22-19, 8.Ares 22-18, 9.VVOG 22-17, 10.Laren 22-17, 11.SVF 22-16, 12.De Stichtse 22-3
Bron: Eric Zuidhoek
Opnieuw gepubliceerd door Theo van der Linden