• Anno 1956: met de natte en de droge bus

     

     

    7 maart 2014

    Sinds 1 juli 2008 zijn alle sportkantines in Nederland rookvrij, maar in de jaren vijftig gaan van de twintigste eeuw gaan voetbal en roken nog prima samen. Het is dan ook niet vreemd dat er ter ere van het kampioenschap van het eerste elftal in 1956 een asbak in omloop wordt gebracht. Dankzij Moniek van Putten kunnen we je de curiositeit tonen.

  • De maker van de asbak heeft zich een jaar eerder al kunnen uitleven ter gelegenheid van het kampioenschap van JSV 1 in de vierde klasse. En zal op zondag 6 mei 1956 beslist niet zijn overvallen door de volgende titel, die het keurkorps van trainer Jan Maree binnenhaalt. Slechts Allen Weerbaar uit Bussum weet in het spoor van de withemden te blijven, al is het op 18 maart geen partij voor JSV.

    Dankzij doelpunten van Joop le Noble, één der Hazendonks en Wim van Straten wint JSV op eigen terrein met 3-0. Steef de Ridder vindt twee weken later vier keer het net tegen APWC (6-1) en is ook trefzeker tijdens de kampioenswedstrijd bij SDO (ook al uit Bussum).

    In het Utrechts Nieuwsblad van maandag 7 mei lezen we dat  “de uitwedstrijd tegen SDO met 5-1 werd gewonnen. De rust kwam met een 3-0 voorsprong door doelpunten van Van Straten, Hazendonk en Tersteeg. Na de hervatting werd het 1-3, waarna Tersteeg en S. de Ridder de eindstand op 1-5 brachten. En natuurlijk was het gisteravond groot feest in Jutphaas.”   


  • Het UN van 7 mei 1956 met een half jaar oude elftalfoto (Zie Anno 1955)

    In 1955 geeft de titel in de vierde klasse rechtstreeks toegang de derde klasse. In 1956 verschaft JSV zich met het kampioenschap slechts toegang tot een promotie-competitie, waarin vier ploegen strijden om twee plekken in de tweede klasse. JSV opent zondag 27 mei thuis de reeks met een 2-1 overwinning op Wijk aan Zee.

    De gasten tekenen na afloop protest aan tegen het winnende doelpunt, dat Jan Hazendonk acht minuten voor tijd in buitenspelpositie zou hebben gescoord. Dergelijke protesten zijn anno 1956 geen uitzondering, maar Wijk aan Zee vindt geen gehoor bij de bond.

    Het is trouwens Cock Hazendonk (of is het Cok) die tegen Wijk aan Zee de score opent en Jan Tersteeg die zijn eigen doelman doelman Aard Tersteeg passeert. Dat maakt Jan twee weken later wel goed door een penalty te benutten bij Tot Ons Genoegen, maar daarmee wentelt de linksachter een nederlaag niet af.

  • Volgens het UN kroont JSV zich in 1956 tot kampioen van de derde klasse D (niet G..)

    Op maandag 18 juni vernemen we hoe de mannen van Maree dit rechtzetten. "Met dezelfde cijfers als waarmede verleden week een schotloos JSV in Amsterdam van TOG verloor, werd gisteren revanche genomen. JSV won deze wedstrijd namelijk met 3-1, na een 1-1 stand bij de rust, waarbij niet onvermeld mag blijven dat de Jutphase ploeg enkele invallers telde."

    "In het begin was TOG meer aanvallend en werd het door Varenhorst 0-1. Oosterum kon de balans voor rust in evenwicht brengen. Na de hervatting had JSV het betere van het spel. Door J. Hazendonk werd het 2-1, van Straten bracht de eindstand op 3-1", aldus het Utrechts Nieuwsblad.

    Een week later is het opnieuw feest in Jutphaas. KVV uit Krommenie krijgt -net als veertien dagen eerder- klop van JSV, waarmee promotie een feit is. "De Jutphase ploeg heeft haar aanhang overigens wel heel lang in het onzekere gelaten. Want hoewel de ploeg meer aanvallend was, doelpunten bleven uit." 

  • 27 mei 1956, JSV-Wijk aan Zee (2-1)"Eén van de vele JSV-aanvallen, die door de goed spelende Wijkse doelman onschadelijk werd gemaakt", aldus het bijschrift in het UN.

    "De rust kwam met 0-0 en een kwartier voor het einde was het nog dubbel blank. Toen was het Oosterum die de supporters deed juichen, waarmee KVV volledig geslagen was. Snel volgden de doelpunten elkaar daarna op. C. Hazendonk met er 2-0 en 3-0 van, van Straten 4-0."

    "Daarmee was de promotie naar de tweede klas een feit. Op de schouders van de supporters gingen de spelers naar de kleedkamer. In open rijtuigen ging het vervolgens door het dorp. In café De Zwaan verenigde men zich aan een diner. De receptie volgt later."

    Met welk resultaat JSV in Wijk aan Zee de nacompetitie besluit is ons niet bekend. De uitslag van de allereerste Europacupfinale weten we wel: Real Madrid wint woensdag 13 juni 1956 met 4-3 van Stade Reims.

  • Op zondag 2 september 1956 wordt de allereerste speelronde van de eredivisie afgewerkt. DOS verliest thuis van Sparta (2-3), Elinkwijk wint bij BVV in Den Bosch (1-2). Deze ploegen vormen met veertien andere teams de nieuwe landelijke topklasse, die voortaan de landskampioen voortbrengt.  

    De toplaag van het Nederlandse amateurvoetbal bestaat in 1956 op zondag uit drie eerste klassen. Het eerste elftal van JSV maakt 21 september een trede lager haar opwachting; thuis tegen het Utrechtse Holland.

    Dat neemt in een volgens het Utrechts Nieuwsblad "harde en niet op een hoog peil staande wedstrijd" de leiding, maar ziet Jan Tersteeg vervolgens een strafschop benutten. Na de thee verzilvert Wim van Straten een voorzet van Hennie van Oosterum, maar de bezoekers komen verdiend langszij (2-2).

  • Zondag 17 juni 1956, JSV-TOG: de 1-1 van Oosterum in de maak.

    JSV wacht tot 11 november op de eerste zege in de tweede klasse en luidt zelfs met vijf nederlagen op rij het kalenderjaar uit, maar het is en blijft een bijzondere tijd voor JSV. Geregeld rijdt een flinke supportersschare het eerste elftal achterna en dat gebeurt per bus. Want halverwege de jaren vijftig staat in ieder huis een asbak op tafel, maar slechts bij 8 op de 1000 mensen staat een auto voor de deur.

     

    Gelukkig heeft onze club een goede verstandhouding met De Twee Provinciën. In een JSV-er uit 1976 wordt uitgelegd hoe deze streekvervoerder twintig jaar eerder de Jutphase aanhang verplaatste.

    “Je kon voor de thuisreis kiezen uit een zogenaamde natte en de droge bus. De droge bus reed direct na de wedstrijd naar huis, maar de natte bus stopte bij enkele cafeetjes in de dorpen waar men doorreed. In die pleisterplaatsen heerste dan zo’n anderhalf uur dolle pret en met goed gevulde magen zocht men vervolgens weer zijn of haar plaatsje op in de bus. Zo’n voetbalreisje nam dus wel een hele zondagmiddag in beslag.”

  • 11 november 1956, JSV-HMS (2-0). Een Utrechtse verdediger kopt vallend de bal weg

    Anno 2014 beschikt het eerste zaterdagelftal over een grotere aanhang dan de zondagmannen. Er is zelfs een echte supportersclub, die wordt aangevoerd door Piet van Essen. Het afgelopen weekend was dit gezelschap uiteraard van de partij tijdens het toptreffen met Benschop.

    Het Algemeen Dagblad telde 550 toeschouwers, die JSV met 2-1 zagen verliezen. Morgen volgt een herkansing tegen Odysseus ’91. En een reisje met een natte of droge bus is niet nodig; JSV speelt thuis.

  • EINDSTAND ZONDAG DERDE KLASSE D KNVB 1955/1956: 1.JSV 22-38 (17x winst, 4x gelijk, 1x verlies, 76 goals voor, 30 tegen), 2.Allen Weerbaar 22-35, 3.Stichtse Boys 22-28, 4.CDN 22-26, 5.ADE 22-25, 6.DWSV 22-24, 7.Hercules 22-20, 8.Maarssen 22-18, 9.SDO 22-17, 10.BVC 22-14, 11.APWC 22-13, 12.Patria 22-6

    Bron: Eric Zuidhoek

    Herpublicatie door Theo van der Linden