• Anno 1958: succes in de schaduw van DOS, Velox en Pele

    20 januari 2011 

    "Het eerste team van de voetbalvereniging JSV uit Nieuwegein-Noord degradeerde aan het eind van het seizoen 1991-1992 van de tweede naar de derde klasse van de KNVB. Eén seizoen verbleef JSV in de tweede klasse en dat was ook zo in het seizoen 1956-1957. En net als in het voorjaar van 1957 werd het degradatievonnis voltrokken door het Amsterdamse DCG."

    Met deze inleiding openen Piet Daalhuizen en Arie de Reuver in 1992 hun artikel “Voetbal in het dorp Jutphaas”. Zij wekten bij uw clubhistoricus de indruk dat het tweede klasse-avontuur in de jaren vijftig een kort leven beschoren was. Na het doornemen van een stapel oude Utrechts Nieuwsbladen weet ondergetekende beter.

    JSV zit na de degradatie beslist niet bij de pakken neer. Het voert bij aanvang van het kalenderjaar 1958 de ranglijst van de derde klasse D aan. Celeritudo volgt met één verliespunt (maar ook drie winstpunten) minder. De Utrechters sturen ons vlaggenschip, dat volgens het UN “wel wat meer aanvallend is”, op 23 maart met een 2-1 nederlaag terug naar Jutphaas. Een gelijkmaker van Hazendonk mag niet baten.

    Meer averij loopt JSV, in tegenstelling tot Celeritudo, echter niet op. De acht overige competitieduels leveren de maximale score op. Oosterom velt op “een zeer zwaar veld” (dat van JSV) het vonnis over DWSV: 1-0. Maarssen houdt “soms wat onvriendelijk” de koploper een poos van het lijf, maar buigt in de slotfase door toedoen van Kalksma en vaste penaltynemer De Groot: 2-0. En hekkensluiter BVC voorkomt met een eigen doelpunt een dreigende remise: 2-1.

    Het Amsterdamse DEC (0-3), Allen Weerbaar (5-0) en Ultrajectum (1-3) worden probleemloos aan de kant gezet, zodat JSV al tijdens de voorlaatste speelronde op zondag 11 mei 1958 thuis de buit binnen mag halen. En dat lukt, zo lezen we in het Utrechts Nieuwsblad. “JSV heeft niet veel moeite gehad om van Stichtse Boys te winnen en daardoor de kampioensvlag te hijsen. Door twee doelpunten van Hazendonk kwam de rust met 2-0 voor de Jutphase ploeg. Stichtse Boys kwam daarna goedkoop aan een tegendoelpunt doordat Schoonenberg in eigen doel trapte, 2-1. Varwijk en Hazendonk voerden daarna gezamenlijk de score tot 6-1 op.”

  • Op de schouders na winst op Stichtse Boys

    CDN wordt een week later mede dankzij een hattrick van Varwijk met dezelfde cijfers naar Driebergen teruggestuurd, maar de titel geeft niet rechtstreeks toegang tot de tweede klasse. Die moet afgedwongen worden in een barrage met de drie andere kampioenen van de derde klassen in district West I.

    JSV begint sterk aan de nacompetitie. Het wint dankzij een treffer van De Ridder en een kopbal van Oosterom met 1-2 bij Aalsmeer. Vervolgens gaat QSC uit Wormerveer met “verdienstelijk spel” over de knie. Van Wiggen, De Ridder en Varwijk scoren zowel voor als na rust. De bezoekers zijn zo vriendelijk om er nog een eigen goal aan toe te voegen: 7-0. Het UN vraagt zich af waarom QSC er zo “weinig van maakte. Misschien de warmte?”

    Een week later, het is dan 8 juni, lijdt JSV een 4-1 nederlaag bij Egmondia. “Niet omdat het in het veld de mindere was dan de Egmondse ploeg, maar wel voor doel.” Varwijk tekent kort na rust voor de gelijkmaker, die weinig waard blijkt.

    De wraak is echter bijzonder zoet. “Met dezelfde cijfers waarmede verleden week in Egmond werd verloren, won JSV op eigen terrein en volkomen verdiend. JSV speelde beter voetbal, gepaard gaande aan een behoorlijke dosis schotvaardigheid. Varwijk en De Groot gaven JSV een 2-0 voorsprong, waarna het uit een hoekschop 2-1 werd. Nog voor rust zorgde Varwijk voor 3-1. Na de rust deed JSV het wat kalmer aan in de hitte. Het werd tenslotte 4-1 doordat een der Egmondia-spelers bij een doelworsteling de bal in eigen touwen werkte.”

  • 20 april 1958. Staand v.l.n.r.: voorzitter G.van Leusden, trainer Jan Marree, Kolksman, Oostrom, van Wiggen, Varwijk, C.Hazendonk, J.Hazendonk en De Ridder.
    Knielend v.l.n.r. Broekhuizen, De Ridder, Tersteeg, B.Schonenberg, van Woudenberg, De Groot en reserve J.Schonenberg.

    Te Wormerveer wordt op zondag 22 juni de kroon (lees: promotie) op het werk gezet. QSC opent de score dankzij een eigen doelpunt van verdediger Bernard Schoonenberg. “Broer J.Schoonenberg maakte dat goed door gelijk te maken, maar voor rust nam QSC opnieuw de leiding, 2-1."
    "Na de rust was JSV verreweg de sterkere en beter spelende ploeg, zodat het grootste deel ervan de strijd zich op de QSC-helft afspeelde. Varwijk maakte gelijk, 2-2 en maakte er ook nog 3-2 van, een voorsprong welke niet meer werd afgestaan. De QSC-verdediging pakte de zaken na rust nogal krachtig aan met het gevolg, dat een hunner uit het veld werd gezonden wegens natrappen.”

    De laatste nacompetitiewedstrijd op 29 juni doet er voor JSV niet meer toe, maar voor tegenstander Aalsmeer wel. Dat strijdt om een tweede promotieticket en weet die in Jutphaas ook te bemachtigen (1-2). De Utrechtse voetbalharten kloppen echter sneller door Velox, dat zich tot algemeen amateurkampioen van Nederland kroont. Door profclub DOS, dat zich sinds twee weken landskampioen mag noemen. En door de 17-jarige Edson Arantes do Nascimento, die Brazilië in Zweden naar de wereldtitel schiet. Het ventje kennen we beter als Pele.

    Velox treedt na de zomer van 1958 toe tot het jonge gilde der profclubs. Daar zijn er 78 van en die zijn ondergebracht in een Eredivisie, twee eerste divisies en twee tweede divisies. JSV gaat aan de slag in de tweede klasse, de laag onder de top van de amateurpiramide die dan nog geen hoofdklassen (laat staan Topklassen) kent.  

    Anno 2011 maken Velox en Celeritudo deel uit van fusievereniging VSC. De S in de naam dankt deze club aan Spoorweg Voetbal Vereniging Utrecht, kortweg SVVU. De namen van de JSV-ers zijn in dit artikel (cursief) weergegeven volgens de schrijfwijze van het Utrechts Nieuwsblad. Oost(e)rom zou wel eens Hans van Oostrum kunnen zijn (of is het Wim?), Kalksma Kolksman en van De Ridder zijn er ondanks het gebrek aan onderscheid in de krant toch echt twee: Herman en Steef. De laatste kom je nog iedere zondag op het secretariaat tegen.


    EINDSTAND DERDE KLASSE D: 1.JSV 22-35, 2.Celeritudo 22-30, 3.Donar 22-26, 4.DWSV 22-24, 5.Ultrajectum 22-21, 6.CDN 22-21, 7.Stichtse Boys 22-21, 8.SDO 22-19, 9.Allen Weerbaar 22-18, 10.DEC 22-17, 11.Maarssen 22-17, 12.BVC 22-15

    EINDSTAND NACOMPETITIE OM PROMOTIE: 1.JSV 6-8 (18-10), 2.Aalsmeer 6-8 (16-11), 3.Egmondia 6-6, 4.QSC 6-2

    Bron: Eric Zuidhoek (tekst) en het Utrechts Nieuwsblad (foto's)