18 april 2014
Op zondagavond 5 april 1959 zit het eerste elftal van JSV tevreden voor de buis. Om 21.45 uur begint de allereerste uitzending van Sport in Beeld, de voorloper van Studio Sport. De gelukkigen die een televisie bezitten zien fragmenten van Feijenoord-Ajax (eredivisievoetbal), Nederland-België (mannenhockey), roeien (Head of the River) en het WK tafeltennis in Dortmund. Het bord hoeft vanwege het laatste tijdstip nog niet op schoot.
De sterren van 1959 in het voorjaar van 1969. Niet iedereen maakt (meer) een afgetrainde indruk. Staand v.l.n.r. G. van Wiggen, W. van Straaten, G. van Woudenberg, M. Broekhuizen, A. Tersteeg, J. Tersteeg en trainer J. Maree. Gehurkt v.l.n.r. B.Varwijk, B.Schoonenberg, J. van der Sluis, H. de Ridder, St. de Ridder en J. Hazendonk.
’s Middags is West Frisia met een 3-2 nederlaag naar huis gestuurd dankzij doelpunten van Jan Schoonenberg, Gerard van Wiggen en Jan van Woudenberg. De laatste vindt het net na een listige pass van broer Gerard.
De gasten uit Enkhuizen maken nog bijna de 3-0 achterstand goed, maar de punten blijven in Jutphaas. Die kan JSV 1 goed gebruiken, al verzamelen de withemden er ruim voldoende om zich als promovendus in de tweede klasse te handhaven. Dat was twee jaar eerder nog een te lastige opdracht.
Een week na de ontmoeting met West Frisia verliest JSV 1 overigens wel en ook nog eens op eigen terrein. Dat is echter geen schande, want de tegenstander is koploper Baarn. De bezoekers zien JSV twee keer een achterstand goedmaken via Gerard van Wiggen (1-1) en Gerard van Woudenberg (2-2).
20 Mei 1959: JSV-Velox 5-2. Volgens het Utrechts Nieuwsblad is op de foto één van de Jutphase doelpunten in de maak. De krant spreekt van een "eenzijdige wedstrijd aan de Thorbeckelaan." Daar ligt het terrein van Marmeren Zuil-organisator Holland.
Daar lijkt het bij te blijven, maar in blessuretijd maakt Maarten Broekhuizen hands in zijn eigen strafschopgebied. Baarn benut dankbaar de daaruit voortvloeiende penalty en mag gelijk gaan feestvieren: de titel is binnen.
Daarmee verdient Baarn niet gelijk een toegangsbewijs naar de eerste klasse. Het werkt daarvoor een nacompetitie af met HFC uit Haarlem, SVW uit Gorinchem en VFC uit Vlaardingen, de andere kampioenen van West I en II. Baarn eindigt achter HFC en SVW als derde en vist daarmee achter het net; alleen de nummers één en twee promoveren naar de landelijke eerste klassen.
Daar zijn er in 1959 op zondag drie van en de winnaars maken onderling uit wie de beste amateurploeg van Nederland heeft. Die eer gaat naar SV Gouda, dat het Utrechtse Velox opvolgt. De Domstedelingen handhaven zich op hun beurt fluitend in de Tweede Divisie, de laagste geleding van de profsector.
Het derde van JSV in 1959 met staand v.l.n.r. C. Vendrig, C. Veldhuizen, M. Geijtenbeek, W. van der Akker, C. Kragten, E. Zwezerijnen, G. Kampert en C. de Reus. Onder v.l.n.r. J. Splinter, W. van Genderen, C. Waaijenberg en C. van der Hazelkamp
De KNVB heeft vanwege een inkrimping en herinrichting van de Eerste en Tweede Divisie in 1959 geen plaats voor zondagkampioen SV Gouda bij de (semi-)profs. Voor het beste zaterdagelftal (Ter Leede uit Sassenheim) wordt sowieso geen plekje in de kelder van het betaald voetbal gereserveerd; de zaterdagtop wordt nog niet voor vol aangezien.
Dat is minder gek dan het lijkt. Voor veel mannen duurt de werkweek nog zes dagen. In de jaren zestig wordt het weekend een dagje langer en is het zaterdag(middag)voetbal niet langer het exclusieve domein van protestants-christelijke clubs.
In 1969 laat de KNVB de zaterdag- en de zondagkampioen dan ook voor het eerst met elkaar strijden om de algehele landstitel bij de amateurs. Die valt sindsdien 27 van de 45 keer ten prooi aan een zaterdagelftal. Maar liefst zeven keer belandt de schaal bij IJsselmeervogels.
Zaterdagmiddag 20 juni 1959, de jaarlijkse wedstrijd bij en tegen RUC (3-2 verlies). Op de bovenste rij poseert RUC. Gehurkt zien we JSV met v.l.n.r. A. Tersteeg, S. de Ridder, H. de Ridder, N. de Groot, M. Broekhuizen, A. Werkhoven, J. Schoonenberg, W. Oostrum, B. Varwijk en grensrechter H. Zomer.
De Spakenburgers pakken in het voorjaar 1959 ook al een titel, in de derde klas KNVB. Geinoord handhaaft zich ondertussen als promovendus in de eerste klasse van de onderbond (de afdeling Utrecht) en kijkt vast nog flink op tegen JSV. De withemden uit Jutphaas behoren tenslotte tot de grote jongens op zondag.
Het Utrechts Nieuwsblad publiceert op zaterdagen regelmatig de waarschijnlijke opstelling van JSV en denkt op 11 april dat Tersteeg een dag later tegen Baarn het doel verdedigt. Voor hem moeten de fullbacks Steef en Herman de Ridder de binnenspelers van de tegenpartij in bedwang houden.
Op het middenveld moeten spil Maarten Broekhuizen en de halfbacks Jan Hazendonk en Nico de Groot de andere aanvallers van Baarn voor de voeten lopen. De vijfmans-voorhoede van JSV bestaat volgens het UN op 12 april 1959 uit de buitenspelers Jan Schoonenberg en Cock Hazendonk, de binnenspelers Gerard van Woudenberg en Gerard van Wiggen en spits Jan van Woudenberg.
Utrechts Nieuwsblad, maandag 21 september 1959.
In andere opstellingen komen we af en toe de namen van Wim Oosterom, Bernard Schoonenberg, Bert Varwijk en een zekere Potters (ook wel Poppers genoemd) tegen. Voorts staan rechtsbuiten Mart de Ridder en tweede doelman Steef de Ridder een keer in de basis. Bij tegenstander Hercules loopt JSV op 20 september oud-ploeggenoot Wim van Straten tegen het lijf.
In de warmere maanden van het jaar vermaakt JSV 1 zich met wedstrijden om de Marmeren Zuil en dat is anno 1959 een prijs met aanzien. Aanvoerder Gerard van Woudenberg ontvangt woensdagavond 19 augustus het kleinood na een 1-0 overwinning op Celeritudo.
JSV 3 hoort een dag later dat het elftal bij DOS 6, Elinkwijk 7, Hercules 6, HMS 5, Kampong 2, SCH 2 en Voorwaarts 4 is ondergebracht in de reserve derde klasse G van de afdeling Utrecht. JSV 2 vormt twee sporten hoger met Baarn 3, Elinkwijk 4, 't Gooi 5, Holland 2, Maarssen 2, RUC 2, Utrecht 2, UVV 4, Zwaluwen Vooruit 2 de reserve eerste klasse B. Voor de twee kampioenen van de eerste klassen ligt aan het eind van het seizoen 1959/1960 een ticket klaar voor de reserve derde klas van ‘de KNVB’.
Algemeen Dagblad, vrijdag 11 april 2014.
Voor het eerste elftal van 2014 ligt ook een ticket klaar en wel voor de nacompetitie. Die kunnen de mannen van Frenk van der Kleij ontlopen als ze kampioen worden. Thuis tegen Argon werd het afgelopen weekend een belangrijke stap gezet (1-0).
Wendel Sield kroonde zich tot matchwinner, maar de uitblinkers waren volgens correspondent Jesse Holweg doelman Mantel en het verdedigingskwartet Mankers, Bakker, Vorswijk en Wright. Morgen gaan de zaterdagmannen van JSV, want daar hebben we over, langs bij Geinoord.
Utrechts Nieuwsblad, maandag 21 december 1959
EINDSTAND ZONDAG TWEEDE KLASSE A KNVB 1958/1959: 1.Baarn 22-33, 2.Zandvoortmeeuwen 22-30, 3.West Frisia (Enkhuizen) 22-28, 4.VVA (Amsterdam) 22-26, 5.VVB (Beverwijk) 22-24, 6.Hollandia (Hoorn) 22-22, 7.Zeeburgia (Amsterdam) 22-22, 8.JSV 22-20 (7x winst, 6x gelijk, 9x verlies, 33 goals voor, 40 tegen), 9.Watergraafsmeer (Amsterdam) 22-18, 10.HBC (Heemstede) 22-16, 11.De Kennemers (Beverwijk) 22-14, 12.Holland (Utrecht) 22-11
Bron: Eric Zuidhoek