• Anno 1959: Van Bentum versus Persil

  29 september 2014

  Herpublicatie door Theo van der Linden

   

  Dit artikel had net zo goed Anno 1960 kunnen heten. Of Anno 1981. Want we tonen je een potpourri aan afbeeldingen, die los van elkaar op de webredactie terecht zijn gekomen en weinig samenhang vertonen.

 • Rechts op de in het najaar van 2009 gemaakte foto zie je de werkplaats van de gebroeders Van Bentum. Op de achtergrond bereidt een hijskraan de bouw van het nieuwe gemeentehuis voor


  Om recht te doen aan de kop beginnen we ons verhaal in 1959. In de zomer van dat jaar vermaakt een bedrijfselftal van metaalfabriek Van Bentum zich met een vriendelijke pot voetbal tegen de medewerkers van wasmiddelenproducent Persil.
   

  Het JSV-terrein langs het Amsterdam-Rijnkanaal biedt onderdak aan de Jutphase gelegenheidsteams. De Van Bentum-ploeg wint de wedstrijd met 4-1 en het zijn de bij JSV voetballende broertjes Schoonenberg die het verschil maken.

  Er wordt ook nog een foto van het winnende gezelschap gemaakt, die Jan Zwezerijnen (één van de spelers op de afbeelding) vijfenvijftig jaar later met ons deelt.

  Jan kennen we vooral van het indrukkende verhaal dat hij 7 mei jongstleden in deze rubriek met ons deelde.     

 • JSV C1 doet in 1981 mee aan een toernooi van Vreeswijk. Op de foto staan Jeroen Baks, Jeroen van Gein, Emiel Eksteen, Robert Habers, Ruud Hendriks, John Nielen, René Valkenburg,  Robert Jan Velzeboer, Michel Verhoeckx, Wilfred Warners, Fred van IJzendoorn en een speler, van wie we de naam niet kennen


  Het fabrieksteam van de gebroeders Van Bentum werkt wel meer wedstrijdjes af, maar beslist niet in (bedrijfs)competitieverband. Dat doet wel het derde elftal van JSV en volgens teamlid Jan van der Woerd (geboren in 1937) wordt het zelfs ongeslagen kampioen in 1960.

  Hij ondersteunt zijn betoog met een elftalfoto en een plaatje van het kampioensfeest in Café De Zwaan. Op de achtergrond pronken de bekers die JSV bij gebrek aan een eigen clubhuis in de kroeg bewaart.

   

  In de Anno van 18 april jongstleden (1959: Marmeren Zuil) lezen we in welke klasse JSV 3 de dienst uitmaakt en komen we nóg een elftalfoto van het derde tegen. Het plaatje schijnt in 1959 te zijn geschoten, maar we herkennen niet de namen die Jan van der Woerd noemt als kampioenen van 1960.

 • Het Van Bentum-bedrijfselftal in 1959 met staand v.l.n.r. Jan Zwezerijnen, J. Reijnders, H. Smit, R. Ambachtsheer, Jan Schoonenberg, Ben Schoonenberg en Gerard de Kruif. Onder v.l.n.r T. Kruithof, Frans Schmidt, Bep Compier en Ben Grull 


  Een foto van de C1 van 1981 is ons toegestuurd door een zekere Marie Brouwer. Vooralsnog heeft zij niet verklapt wat haar relatie met JSV is, maar dat hoeft ook niet zolang zij ons beeldmateriaal toestuurt.
   

  Misschien werkt Marie wel bij Persil, dat anno 2014 Henkel heet. Bij de gebroeders Van Bentum zullen we Marie niet vinden; de werkplaats aan de Herenstraat 108 staat leeg. Negentig jaar lang produceerde de firma in Jutphaas stalen ramen en andere degelijke constructies, maar vorig jaar viel vanwege een faillissement het doek.  

 • Het derde van JSV in 1960. Jan van der Woerd hurkt op de voorste rij links. Rechtsboven staat Herman Somer. Verder zien we in willekeurige volgorde Kees Kolsteeg, Nijs Zijderveld, een zekere Veldhuizen, J. de Groot, P. van der Akker, A. Kooiman, K. van Dijk, J. van Krieken en J. Werkhoven.


  In de Anno van 18 april jongstleden kom je naast Jan en Bernard Schoonenberg ook de naam van Mart de Ridder tegen. In 1959 voetbalt hij een enkele keer als rechtsbuiten in het eerste mee, in 2014 verzorgt hij wekelijks met een groep vrijwilligers de velden van sportpark Galecop. Tot een maand terug. Mart is eind augustus op 77-jarige leeftijd overleden.  

 • Het derde van JSV viert het kampioensfeestje in Café De Zwaan

  Bron: Eric Zuidhoek