• Anno 1962: JSV zakt terug naar derde klasse

     

     

    5 juni 2011 

    Hoe het eerste elftal van JSV in 1961 aan degradatie ontsnapte heb je kunnen lezen in de Anno van 14 februari jongstleden. In 1962 is er geen ontkomen aan; na vier opeenvolgende seizoenen in de tweede klasse dient afscheid te worden genomen van dit hoge podium.

    Kort na de jaarwisseling lijkt JSV nog wat op te krabbelen. Het Utrechts Nieuwsblad ziet in een remise thuis tegen Baarn (1-1) een “begin van herstel. In de ploeg waren twee ‘oude getrouwen’ opgesteld, namelijk Ben Schoonenberg (linksbuiten) en Steef de Ridder (midvoor). En met deze opstelling leek JSV succes te halen.” Maarten Broekhuizen opent uit een vrije trap namelijk de score.

  • JSV 1 anno "plusminus" 1962 met staand v.l.n.r.: G.Haars, J.Schoonenberg, W.Oosterom, H.Oosterom, C.Hazendonk, G. van Woudenberg en J.Zwezerijnen
    En gehurkt v.l.n.r.: J.Hazendonk, B.Varwijk, M.Broekhuizen, J. van Straaten, N. de Groot en G.Potters.

    Twee weken daarna wordt zelfs de laatste plaats overgedaan aan RKAVIC. Want “na maanden niets dan nederlagen, soms afgewisseld met een gelijkspelletje kraaide JSV eindelijk victorie ten koste van Zeeburgia.” Broekhuizen en Steef de Ridder zorgen voor een 2-0 voorsprong. Zeeburgia weet nog wel de aansluiting te vinden, maar “Woudenberg en zijn mannen hielden in de slotfase het hoofd koel.” Het UN ziet ook nog een “uitstekend debuterende doelman Van Dijk.” Mogelijk hebben twee kapitale fouten in de voorgaande ontmoeting (tegen Zandvoortmeeuwen) sluitpost Van Straaten de kop gekost. 

    Toch blijkt dat geen gelukkige wissel, want “de werkelijk uit vorm zijnde keeper Van Dijk” heeft op 25 maart bij Watergraafsmeer volgens het UN “schuld aan alle ‘zeer goedkope’ doelpunten.” Bovendien “was spil Woudenberg zonder meer niet komen opdagen, wat hem ongetwijfeld op een schorsing zal komen te staan.” JSV verliest met 3-1 en de opleving in januari ten spijt zit JSV “nog dieper in de zorgen.”

    Op maandag 23 april, tweede paasdag, valt langs de Utrechtse Koningsweg definitief het doek. “Celeritudo knalt JSV een klasse lager”, kopt het Utrechts Nieuwsblad. De thuisploeg treedt met een aantal invallers aan, “maar tegen de verjongde Jutfase ploeg was dit geen handicap. Dat de zege royaal werd uitgedrukt (5-2) was ook te wijten aan doelman Van Dijk, die bepaald geen beste dag had.” De JSV-doelpunten die er niet toe doen worden voor rekening genomen door Van Krieken (2-1) en midvoor Varwijk (5-2). In andere verslagen komen we dat zware voorjaar naast eerder genoemden ook nog De Groot, Jan Hazendonk, van Baaijen en linksbuiten Zijderveld tegen.    

  • JSV in Mettmann. Van rechts naar links volgens fotograaf Daalhuizen de reserves Cor Kerkhof, Joop van Alderen en Rinie Kooijman, Bertus Varwijk, twee onbekenden, keeper Jan van Straaten, Jan van Baaijen, Ad Epping, nog een onbekende, Jan de Groot, Maarten Broekhuizen, Dirk van Woudenberg, Potter, scheidsrechter Prins en geheel links een Duitse tegenstander. 
     
    De degradatie weerhoudt JSV er niet van om sportief vertier over de grens te zoeken. Men zet koers naar Mettmann, een Duits stadje onder de rook van Düsseldorf. Piet Daalhuizen reist met het gezelschap mee en vertelt uw geschiedschrijver 49 jaar later: “Het zou het eerste elftal zijn, maar nogal wat spelers haakten af. We gingen op zaterdagmorgen met een touringcar op weg naar Mettmann. Na ontvangst en een dinertje met borrel (nou ja, één…) sliepen we bij mensen thuis."

    "Op zondagmorgen zorgde Bertus Varwijk, de organisator, er voor dat we eerst allemaal netjes naar de katholieke kerk gingen. Ook degenen die niet rooms waren. ’s Middags speelden de elftallen tegen elkaar. Volgens mij won Mettmann met 3-2. Scheidsrechter was Leo Prins, die ook bestuurslid van JSV was.”

    Op 9 september 1962 maakt JSV een keurige start in de derde klasse D. Bij Holland wordt met 1-0 gewonnen. Hopelijk volgt de gisteren (4 juni 2011) naar de derde klasse gepromoveerde zaterdagselectie na de zomer dit goede voorbeeld.


    EINDSTAND TWEEDE KLASSE B KNVB 1961/'62: 1.Watergraafsmeer 22-29, 2.Amsvorde 22-26, 3.Baarn 21-25, 4.Aalsmeer 22-25, 5.RKAVIC 21-24, 6.Celeritudo 22-23, 7.TYBB 22-22, 8.Schoten 22-21, 9.Zeeburgia 22-19, 10.HBC 22-19, 11.Zandvoortmeeuwen 22-19, 12.JSV 22-10

    Bron: Eric Zuidhoek