11 april 2014
Het slaperige Jutphaas schrikt dinsdag 22 juli 1924 op van de eerste kreten die boreling Henk Tersteeg junior laat horen. Veel geluid is men in het dorp niet gewend, al stuitert de voetbal er steeds vaker.
Henk Tersteeg junior anno 2014
De belangstelling voor het spel groeit gestaag, al keert de nationale ploeg een maand voor de geboorte van Henk voor het eerst met lege handen terug van een Olympisch voetbaltoernooi. In afwachting van een heus wereldkampioenschap is dat evenement tot 1930 het mooiste podium en Nederland pakt de eerste drie edities (in 1908, 1912 en 1920) telkens de bronzen plak. Op eerdere Spelen is voetbal slechts een door studententeams beoefende demonstratiesport.
In 1924 grijpt de Nederlandse ploeg zoals gezegd net naast de prijzen op de Zomerspelen, die in Parijs worden afgewerkt. Toch baart het elftal opzien, door in de halve eindstrijd Uruguay aan het wankelen te brengen. De Zuid-Amerikanen herstellen pas in het laatste kwartier een 1-0 achterstand, die men door Kees Pijl is opgelopen.
De trefzekere spits wordt tijdens de Olympische troostfinales tegen Zweden (1-1 en 1-3) niet opgesteld, maar bij Feyenoord is Kees Pijl een zekerheidje. Het levert de volksclub in 1924 de eerste landstitel op; een bewijs dat voetbal geen elitesport meer is. Uruguay pakt in Parijs trouwens goud; in de finale is Zwitserland geen partij voor de hemelsblauwen.
Kantine op Blokhoeve in aanbouw
Jutphaas is anno 1924 nog in afwachting van de oprichting van een serieuze voetbalclub na een gestrande poging twee jaar eerder. Een groepje katholieke jongemannen speelt in de zomer van 1922 onder de naam JVV wat wedstrijden in Montfoort en houdt in mei van dat jaar zelfs in toernooitje aan de Overeindseweg, maar daar blijft het bij.
Althans, voor JVV. Want de bal blijft rollen, vooral op een veldje achter de Stormerdijkstraat. Soms trekt er ook een ploegje naar buurdorp Vreeswijk en nieuwsblad Het Centrum beweert in 1935 dat “in vroegere jaren een neutrale voetbalvereeniging te Jutphaas –al geruime tijd ter ziele- de naam Jutphania droeg”.
De oprichting van JSV in het voorjaar van 1926 is een logisch vervolg op dit alles en deze club blijkt een volhouder; tot op de dag van vandaag zelfs. En morgen zal er ook genoeg leven zijn, als het eerste zaterdagelftal koploper Argon uitdaagt op het hoofdveld van sportpark Galecop. Er is zelfs een zanger ingehuurd om tijdens de rust de sfeer te verhogen.
Van links naar rechts werken Dirk Tersteeg, Henk Tersteeg senior, Jos Hoveling, H. Kooyman en Henk Tersteeg junior aan het clubhuis op Rijnhuizen.
Henk Tersteeg junior (89) volgt JSV nog altijd op de voet, maar anno 2014 vanuit huis en dat staat in Utrecht. Als tiener gaat Henk ook graag kijken bij JSV, al voetbalt hij met broer Jan bij een tweede voetbalvereniging, die Jutphaas tussen 1933 tot 1945 rijk is: het dit keer rooms-katholieke Jutphania.
Na de bezetting gaat Jutphania op in JSV en zet Jan Tersteeg daar zijn loopbaan als rechtsbuiten van het tweede elftal voort. Zijn naamgenoot uit IJsselstein maakt in de jaren vijftig samen met broer Aard furore in het eerste van JSV. Het missen van één oog (het gevolg van een ongeval op het werk) is voor de IJsselsteinse Jan Tersteeg geen beletsel om regelmatig met harde en zuivere schoten het vijandelijke doel onder vuur te nemen.
Jan Tersteeg van Huis de Geer (de Schaepmanstraat) moet het vooral van zijn passeerbewegingen hebben. Broer Henk junior laat zich na de bevrijding niet meer binnen de lijnen zien en broer Dirk is sowieso niet voor de voetbalsport in de wieg gelegd.
Het hoogste punt is bereikt en dat wordt gevierd door de bouwploeg op Blokhoeve
Toch is Dirk Tersteeg niet te beroerd om pro deo de handen uit te mouwen te steken als er in 1966 een kantine moet worden gebouwd op het nieuwe JSV-complex. Ook Henk junior helpt mee, net als Jos Hoveling en vader Henk Tersteeg senior. De laatste twee hebben nog met elkaar in de elftalcommissie van de club gezeten.
Het kwartet knutselaars laat zich met H. Kooyman vereeuwigen voor een stukje in de krant dat je elders in deze Anno aantreft. Adrie Kooyman en Cees van Doorn staan niet op de foto, maar schijnen zich ook flink ingezet te hebben voor het bouwproject op Rijnhuizen. Twintig jaar later herhaalt een volgende groep vrijwilligers dit kunststukje op sportpark Blokhoeve.
Henk Tersteeg junior laat die klus links liggen. Hij woont anno 1986 al een poos niet meer in Jutphaas, maar denkt met genoegen terug aan zijn jaren in het dorp. Aan de avonden dat hij en zijn maatjes speels met karren in de weer waren, die overdag bij het graven van het Amsterdam-Rijnkanaal werden gebruikt voor het afvoeren van zand. Aan zijn driftige vader, die met een klomp in de opgeheven hand luidkeels een scheidsrechter op zijn fouten wees.
Maart 1967: Cees van Doorn (r) feliciteert de net gekozen clubvoorzitter Arie Terlouw
En aan Cornelis Galesloot, waarmee hij in 1954 muzikaal de allereerste wedstrijd van Profclub Utrecht begeleidde. Ook Henk Tersteeg senior was lid van deze harmonie, die zich regelmatig bij JSV liet zien. Bijvoorbeeld bij de opening van het JSV-terrein in 1926, waar de oude Tersteeg heel misschien wel een partijtje meeblies.
Eén van de zussen van Henk Tersteeg junior, Bets, is getrouwd met oud-eerste elftalspeler Cees Hoveling. Bets en Cees hebben hun dochter weggegeven aan B1-leider André Welp, die afgelopen zaterdag een feestje vierde. Zijn jongens werden namelijk kampioen van de tweede klasse 08 PP na een 6-2 overwinning bij SV Nieuw Utrecht.
Trainer Kees van der Hoeven zag Rick Lijffijt vier keer scoren en heeft vast ook wel gezien wie er foto’s van het kampioensfeestje hebben gemaakt. We hopen u snel beeld van deze jonge historie te kunnen tonen.
April 1966: JSV 1 met gehurkt van links naar rechts doelman Van Straten, Ad Kolsteeg, Zijderveld, Broekhuizen, Epping en Steef Kolsteeg. Staand vanaf links Bronswijk, Jan Schoonenberg, Werkhoven, Van der Horst en Varwijk. Helemaal rechts staat trainer Wim de Jongh.
EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H 1965/1966: 1.DEV (Doorn) 22-39, 2.KVVA (Amersfoort) 22-32, 3.JSV 22-28 (13x winst, 2x gelijk, 7x verlies, 59 goals voor, 39 tegen), 4.VV Utrecht 22-27, 5.Vreeswijk 22-25, 6.EMS (Bunnik) 22-24, 7.DVSA (Amerongen) 21-20, 8.APWC (Amersfoort) 22-18, 9.Midlandia (Utrecht) 22-18, 10.SVF (Cothen) 22-16, 11.Patria (Zeist) 21-12, 12.Stichtse Boys (Utrecht) 20-1
Zie ook Anno 1966: Rijnhuizen is klaar (15 april 2011)
TUSSENSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B 2013/2014: 1.Argon 22-46, 2.Benschop 22-45, 3.JSV Nieuwegein 22-44, 4.Geinoord 22-42, 5.Woudenberg 22-40..
31 januari 1965: JSV-VVIJ 3-2. 1200 toeschouwers zien Jan Schoonenberg de winnende goal maken. Op de foto plukt VVIJ-keeper Van der Linden de bal weg voor een JSV-aanvaller.
Bron: Eric Zuidhoek
Opnieuw gepubliceerd door Theo van der Linden 11 april 2021