15 april 2011
Halverwege de roerige jaren zestig neemt JSV stapsgewijs haar intrek op sportpark Rijnhuizen. Ondertussen duikt in het Utrechts Nieuwsblad van dinsdag 28 juni 1966 voor het eerst de naam Nieuwegein op.
“Op initiatief van Gedeputeerde Staten van Utrecht is reeds geruime tijd een studie gaande inzake de bouw van een nieuwe stad, ten zuiden van de stad Utrecht, op het gebied van de gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Dit project wordt veelal aangeduid als het plan Doorslag, naar het gelijknamige water, dat als verlengde van de Vaartsche Rijn, ’t gebied doorsnijdt.
Gedeputeerde Staten menen dat het aanbeveling verdient voor het in studie zijnde project niet langer de naam Doorslag te gebruiken; zij zullen het project voortaan aanduiden met de naam ‘Nieuwegein’. Ze hebben daarbij overwogen dat de naam Nieuwegein de herinnering levendig kan houden aan de stad ‘Gein’, die in de dertiende eeuw verrees.”
De gemeente Nieuwegein tipt op haar eigen site Jonkheer mr. L.E. de Geer van Oudegein, oud-burgemeester van Vreeswijk, als mogelijke naamgever. “Hij was immers tussen 1963 en 1972 lid van Gedeputeerde Staten.” Verder lezen we op deze site dat de naam Nieuwegein “in de Jutphase gemeenteraad als ‘ongelukkig' wordt bestempeld. Suggesties van de gemeenten Vreeswijk (Geindrecht), Jutphaas of van particulieren (bijvoorbeeld Geinbruggen, Geinersvaart, Geinvoorde, Nieuwersticht, Nieuwstede, Stichterbrug, Wiersbrugge of Wiersevaart) halen het niet. De ludieke suggesties ‘Jutwijk' en ‘Vreesphaas' behoren tot het repertoire van lokale komieken.”
Van Doorn (links) en Bons (midden) worden gedecoreerd
Terwijl het provinciebestuur zich buigt over de toekomst van Jutphaas, kijkt JSV terug op haar verleden. De club bestaat op vrijdag 1 april immers veertig jaar en dat wordt een dag later bescheiden gevierd met een receptie in Hotel De Zwaan. De KNVB deelt er de zilveren bondsspeld uit aan de heren C.van Doorn en T.Bons, volgens het Utrechts Nieuwsblad “voor het feit dat zij respectievelijk 31 en 38 jaar bestuurslid zijn van JSV.” Een snelle rekensom leert dat Cees van Doorn 'dus' in 1934 of 1935 tot het clubbestuur toetrad. Bij het “stuwende werk” van secretaris Van Doorn tijdens het oprichtingsjaar (zie de Anno van 1 april) hoort de voornaam Herman.
De club zelf deelt tijdens de receptie spelden uit aan de heren Bons (wederom), A.Zwezerijnen, H.G. van Straten en H.Ransdorp, die alle vier lid zijn vanaf de oprichting. Burgemeester de Smeth van Jutphaas verhoogt de feestvreugde door bij verrassing duizend gulden én grond te schenken voor een op sportpark Rijnhuizen te bouwen kantine. Dat doen diverse leden in de maanden daarna eigenhandig.
Bobo's inspecteren de zojuist geopende kantine (3 september 1966)
In de plakboeken van Ad Epping troffen we twee krantenartikelen uit april 1966, waarin wordt teruggeblikt op het roemruchte verleden van onze vereniging. Eén artikel is van de hand van J.A.Ruizeveld, die min of meer hetzelfde verhaal afsteekt als tien jaar later in het jubileumclubblad de Gouden JSV-er. Inclusief de verkeerde jaartallen, die aan de promotie naar de tweede klasse UPVB en de vierde klas KNVB worden gekoppeld (1930 en 1936 in plaats van 1929 en 1937).
De schrijver van het andere stukje vermeldt zijn naam niet. Misschien komt de eer toe aan Hans van Echtelt, die in 1964 als journalist bij het katholieke dagblad Het Centrum in dienst is getreden. Anno 2011 levert Van Echteld maandelijks columns aan voor onze clubsite.
JSV 1. Staand v.l.n.r.: grensrechter Bep Zwezerijnen, Ad van der Horst, Jan Schoonenberg, Dick Bronswijk, Jo van Soest, Ad Epping, André Werkhoven en trainer Wim de Jong. Gehurkt v.l.n.r.: Gerard van Wiggen, Steef Kolsteeg, Jan van Straaten, Jan van de Leeden en Maarten Broekhuizen.
Naast verhalen uit de oude doos bieden de krantenknipsels de ruimte voor optimistische voorspellingen. Maarten Broekhuizen, de aanvoerder van het eerste, denkt “zo niet nu, dan zeker volgend jaar kampioen te worden. We hebben een jong elftal en de geest is formidabel. De laatste vier jaar heeft geen enkele speler uit JSV 1 een officiële waarschuwing (de voorloper van de gele kaart, EZ) gehad. En dat is mijns inziens een teken dat JSV ook sportief de juiste koers heeft.”
De kampioensvlag kan in 1966 echter niet worden gehesen. Daarvoor is het uit de derde klasse gedegradeerde JSV te zwak aan het seizoen begonnen. Tijdens de zomerstop gloort nieuwe hoop als de 27-jarige Gerard van Wiggen terugkeert op het oude nest. Hij verruilde zes jaar eerder JSV voor een bestaan als semi-profvoetballer. Dat voerde hem langs tweede divisieclub SC Gooiland (1963-1966) en het Utrechtse DOS (1960-1963), waarvoor hij 37 eredivisieduels uitkwam en daarin zes keer doel trof.
Op zaterdag 3 september 1966 wordt sportpark Rijnhuizen feestelijk geopend. JSV kreeg daar al in september 1964 een veld en een noodlokaal tot haar beschikking, waarvan het eerste elftal sindsdien gebruikt maakte. Uw clubhistoricus moet vooralsnog het antwoord schuldig blijven op de vraag of de overige JSV-teams direct meeverhuisden of nog even op Huis de Geer bleven ballen. En als dat laatste het geval was, voor hoelang.
Openingsceremonie. Ton Zwezerijnen begeleidt de jeugd
Volgens Pierre Veldhuizen voetbalt heel JSV anno 1966 op Rijnhuizen. “Indertijd waren de drie speelvelden al aangelegd. Vreemd genoeg was er in beginsel maar één als voetvalveld belijnd en voorzien van doelen (met vierkante palen..!!). Maar de club groeide snel, vandaar de uitbreiding. Het middelste veld werd uiteindelijk hoofdveld.”
Terwijl de verf van de spiksplinternieuwe kantine nog aan het drogen is droomt secretaris Ab Veldhuizen (de vader van Pierre) tijdens de jaarvergadering op maandag 29 augustus al hardop van een tribune. Erelid Van der Graaf zegt tijdens de bijeenkomst de eerste duizend gulden daarvoor toe. De nieuwe kantine heeft JSV volgens een eerdere raming van voorzitter Van Leusden een slordige twintigduizend gulden gekost.
Op maandag 5 september meldt het Utrechts Nieuwsblad dat JSV twee dagen eerder "ter gelegenheid van de opening van het nieuwe sportveldencomplex Rijnhuizen in Jutphaas een niet onaardige (oefen)wedstrijd speelde tegen een teleurstellend DOS ’01. De uitslag werd 4-0 voor JSV door doelpunten van Werkhoven (2x) en Epping, terwijl de vierde treffer door DOS ’01 in eigen doel werd geschoten.”
Arie Terlouw, die in 1967 de voorzittershamer van Gert van Leusden overneemt, is in de eerder aangehaalde JSV-verhuiskrant uit 2004 zeer te spreken over Rijnhuizen: “Het lag heel mooi. Ik denk er wel eens met heimwee aan terug. Aan de drie velden en twee kleine trainingsveldjes. En aan de hele gezellige, maar veel te kleine kantine, die barstenvol zat als er ook maar iets georganiseerd werd.” Volgens de verhuiskrant “is de vroegere JSV-kantine tegenwoordig in Vianen te bewonderen. Net over de brug, vanuit Nieuwegein bezien aan de rechterzijde, doet het pand nu dienst als restaurant.”
Eindstand vierde klasse H 1965/1966: 1.DEV 22-39, 2.KVVA 22-32, 3.JSV 22-28, 4.Utrecht 22-27, 5.Vreeswijk 22-25, 6.EMS 22-24, 7.DVSA 21-20, 8.APWC 22-18, 9.Midlandia 22-18, 10.SVF 22-16, 11.Patria 21-12, 12.Stichtse Boys 20-1; stand eind mei, competitie lijkt niet volledig uitgespeeld te zijn
Bron: Eric Zuidhoek (tekst), Pierre Veldhuizen (foto's) en Ad Epping (plakboeken)