11 maart 2011
In het Utrechts Nieuwsblad van zaterdag 4 maart 1967 lezen we dat JSV-voorzitter Gert van Leusden "uit eigen beweging, zonder dwang en in het belang van de vereniging" zijn functie neerlegt.
"Aanleiding daartoe was het feit dat hij zonder raadpleging en kennisgeving de kantine van JSV beschikbaar stelde aan een beatband waarin zijn zoon ook speelde, hoewel hij wist dat deze lokaliteit niet aan derden mocht worden verhuurd", zo legt het UN ons uit. Woensdag 29 maart wordt Arie Terlouw in een buitengewone ledenvergadering tot zijn opvolger gekozen.
In dezelfde editie van het UN lezen we in welke opstelling JSV 1 op 5 maart thuis tegen Vreeswijk aantreedt: met Van Straten, Kolsteeg, Broekhuizen, van de Leeden, Zijderveld, Woudenberg, van Wiggen, Bronswijk, Schoonenberg, Epping en De Ridder. Dat blijkt een goede keuze, want de punten blijven in Jutphaas (3-1). Ad Epping, Dirk Bronswijk en Van de Leeden nemen de doelpunten voor hun rekening.
Ondanks de overwinning speelt het eerste van JSV geen rol van betekenis in de competitie. Dat doet wel het tweede. Na een 1-2 overwinning op Hercules 4 (dankzij doelpunten van Einthoven en Van Oostrum) mag het elftal zich kampioen noemen en promoveert het –volgens een krantenknipsel voor het eerst in het bestaan van de vereniging- naar de reserveklassen van de KNVB. Bij terugkomst in Jutphaas maken de kampioenen dan ook een triomftocht in een open vrachtwagen, die eindigt bij het clubhuis. Daar worden tot in de late uurtjes liederen ten gehore gebracht door een zekere B. van Basten.
Op zaterdag 6 mei schrijft het Utrechts Nieuwsblad dat “het bestuur van de Jutfase Sport Vereniging JSV heeft besloten met ingang van de nieuwe competitie 1967/1968, naast de vijf reeds bestaande seniorenelftallen in de zondagcompetitie, nu ook tenminste één seniorenelftal in te schrijven voor de zaterdagafdeling. Het bestuur heeft dit besluit genomen na bestudering van een enquête over het zaterdagvoetbal, die in Jutphaas is gehouden. Er hebben zich 25 spelers en een even groot aantal donateurs aangemeld voor de op te richten zaterdagafdeling.”
Er wordt ook een vijfkoppige commissie in het leven geroepen, die de zaterdagafdeling dient op te tuigen. Deze is volgens een krantenknipsel van 2 juni, dat ons is toegespeeld door Annemiek Pothoven-van der Vlist, samengesteld “uit een zo ruim mogelijke variatie van personen uit verschillende richtingen van de gemeente.” Het zijn de heren Evert Hanselaar (hoofd van de christelijke Koningin Julianaschool), Chr. Reizevoort (hoofd van de openbare lagere school Dag Hamarskjöld), Arie van Renswoude (inspecteur van vervoersbedrijf De Twee Provinciën, tegenwoordig Connexxion), Govert van Rooijen (bibliothecaris van de Rijksuniversiteit Utrecht) en Herman van der Vlist (postbode bij de PTT, tegenwoordig TNT).
JSV zaterdag in Utrecht (juni 1967). Staand v.l.n.r.: Herman van der Vlist, Hans Elberse, Hans Zwezerijnen, Jan van Genderen, Joop Metz, Ron Dentjens en Arie van Renswoude. Onder v.l.n.r.: Gert-Jan Scholman, Fred Huizinga, Frits Zonneveld, Martin van Schaik, Henk Oostrum en André Werkhoven.
De laatste neemt samen met Arie van Renswoude twee weken later een selectie van zaterdagvoetballers mee naar een door vv Posta georganiseerd toernooi in Utrecht. Van der Vlist treedt tijdens een ledenvergadering op maandag 11 september als vertegenwoordiger van de nieuwe afdeling toe tot het JSV-bestuur. Voorzitter Arie Terlouw spreekt bij de opening van de bijeenkomst de wens uit dat “zowel de zondag- als de zaterdagafdeling van JSV zich krachtig zullen ontwikkelen tot een grote eenheid. Geen scheiding, maar één sterk geheel in één sportvereniging.”
Op dezelfde vergadering vraagt JSV-preses Terlouw zich bezorgd af of het nieuwe sportpark Rijnhuizen “de grote toeloop bij de jeugd en de start van twee seniorenteams in de zaterdagafdeling” aankan. Het eerste zaterdagelftal heeft net een week eerder, op 2 september, de allereerste competitiewedstrijd afgewerkt: thuis tegen Hercules (4-1 winst). JSV doet dat in de kelder van het amateurvoetbal, in de derde klasse E van de KNVB-afdeling Utrecht. Die biedt onderdak aan vijf derde klassen, twee tweede klassen en een eerste klasse.
Deze voor uw clubhistoricus nieuwe informatie plaatst het artikel van 12 december (Anno 1967: JSV ook op zaterdag) en de reacties daarop in een beter perspectief. Verder hopen we dat de verdiensten van Herman van der Vlist nu op waarde zijn geschat. Dochter Annemiek Pothoven vreesde dat haar inmiddels overleden vader in de stroom der vergetelheid was geraakt. Overigens noemt Annemiek ook Jaap Ruizeveld (regioredacteur bij het Utrechts Nieuwsblad), Hans Minjon en Philip de Graaf als grondleggers van de JSV-zaterdagafdeling.
EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H 1966/1967: 1.Amsvorde 22-32, 2.VVIJ 22-32, 3.Zwaluwen Vooruit 22-31, 4.Veenendaal 22-28, 5.Candia ’66 22-26, 6.JSV 22-26, 7.EMS 22-22, 8.KDS 22-19, 9.Vreeswijk 22-16, 10.Midlandia 22-14, 11.DVSA 22-10, 12.SVF 22-10.
Beslissingswedstrijden: VVIJ-Amsvorde 1-0 (VVIJ kampioen), SVF-DVSA 3-2 (DVSA degradeert).
Eric Zuidhoek