• Anno 1967: JSV ook op zaterdag

  12 december 2010 

  Door de vroege entree van Koning Winter ligt het amateurvoetbal voor het tweede achtereenvolgende weekend plat. We nemen je daarom, ter bestrijding van je verveling, mee terug in de tijd. Dat doen we aan de hand van een foto uit 1967.

  Daarop treffen we een –naar we vermoeden- lager seniorenelftal en we hopen in uw reacties te lezen wie de geportretteerde mannen zijn. En wie het kleine jochie is, dat zo serieus naar fotograaf Hofland kijkt. Hij moet inmiddels tegen de vijftig lopen en we hopen dat hij JSV trouw is gebleven.

 • Blijkbaar heeft het jochie zijn capuchon nodig om zich te wapenen tegen het frisse weer en ook uit de kale bomen op de Utrechtsestraatweg kunnen we opmaken dat we ons vroeg of laat in het kalenderjaar 1967 begeven.

  Naast de kale bomen vormen de Rooms Katholieke Jongensschool (links), de pastorie (rechts) en de uit 1874 stammende Sint Nicolaaskerk het fraaie decor van sportpark Rijnhuizen. Op de plaats van de pastorie stond tot 1939 het vervallen buitenhuis Zwanenburg, dat al sinds de opening van de kerk als ambtswoning van de pastor diende.

  Overigens bekijken we niet zonder meer een zondagelftal, want in september gaat JSV ook op zaterdag aan de competitie deelnemen. Volgens Adri van der Graaf zijn Goof van Rooijen, Evert Hanselaar en een zekere meneer Van Renswoude voor de oprichting van deze nieuwe tak verantwoordelijk.

  Adri zelf tuigt vijf jaar later een damesafdeling op. Tegenwoordig verzorgt hij de wedstrijdplanning en onderhoudt hij de contacten met de KNVB.

  En mochten we hier toch een exemplaar van het eerste zondagelftal in ons bezit hebben, dan kunnen we daarover melden dat dit team het gehele kalenderjaar met Candia ’66, EMS, KDS, Midlandia, SVF, Veenendaal, Vreeswijk en Zwaluwen Vooruit de vierde klasse H vormt. Amsvorde, DVSA en VVIJ vullen vóór de zomer van 1967 deze klasse aan. Fortitudo, De Meern en vv Utrecht doen dat na de zomer.

  Bron: Eric Zuidhoek (tekst) en L.H.Hofland (foto)