28 november 2013
Overmorgen komt het eerste zaterdagelftal van JSV in competitieverband uit tegen Geinoord. Een stadsderby waar velen naar uitkijken, zeker nu JSV de koppositie in de tweede klasse verdedigt. En een ontmoeting waarvan onze club in 1972 slechts kan dromen.
“Al duurt het nog wel eventjes voordat JSV de grote broer Geinoord zal hebben ingehaald, er worden bij de JSV-ers wel serieuze pogingen gedaan om de sprong voor te bereiden naar de eerste klas afdeling Utrecht. Dat zoiets niet zonder inspanning kan worden bereikt is de zwart-witte ploeg duidelijk,” zo schrijft het Utrechts Nieuwsblad op woensdag 23 augustus 1972 in een voorbeschouwing op het nieuwe voetbalseizoen.
Voor de goede orde, de krant heeft het hier over de zaterdagtak van JSV. “Getracht moet worden het slechte seizoen van vorig jaar te vergeten en te bouwen aan de promotie naar de eerste klas in de afdeling Utrecht. Immers door de uitgroei van de woonkern Jutphaas in de gemeente Nieuwegein is de behoefte aan een goede afdeling zaterdagvoetbal stijgende en dan kan men met een hoofdteam nauwelijks blijven draaien in de lagere afdelingsklassen.”
Die inspanning bestaat onder meer uit een zoektocht naar een opvolger van trainer Vernoy, die in maart zijn ontslag aanbiedt. De oefenmeester uit Schalkwijk is een jaar eerder nota bene de eerste trainer die JSV speciaal voor de zaterdagselectie aanstelt. Het Utrechts Nieuwsblad weet te vertellen dat de vacature moeilijk in te vullen is. “Onderhandelingen met een drietal kandidaten liepen op niets uit. Enerzijds kon geen overeenstemming worden bereikt over de financiële zijde van een contract en anderzijds kwam het trainingsschema soms in het gedrang.”
De zondag 1 van 1972/1973. Deze elftalfoto zou wel eens voorafgaand aan de kampioenswedstrijd gemaakt kunnen zijn (zie de Anno van 2 oktober jl.).
Staand v.l.n.r. Van Maurik, Kolsteeg, Broekhuizen, van der Poel, Kok, Kragten, John Schoordijk, Binnenveld, Visser en Somer. Gehurkt v.l.n.r. Van Kippersluis, Epping, Vonk, Bronswijk, John Sesink en Van Krieken.
“JSV is niet bij de pakken neer blijven zitten. Na een bespreking is besloten dat Hennie Jansen van ’t Land voorlopig de training op zich zal nemen. Hij was het afgelopen seizoen reeds nauw betrokken bij de samenstelling van het eerste team. Hoewel er in de zaterdagafdeling te veel spelers zijn voor vier teams die aan de competitie zullen deelnemen, zijn de vooruitzichten toch vrij gunstig.”
“Immers, de Koninklijke Heide Maatschappij is begonnen met de uitbreiding van het sportpark Rijnhuizen met twee voetbalvelden en een half-verhard oefenveld en dat geeft (vooral op zaterdag) met het vele jeugdvoetbal straks enige speling. Daar staat weer tegenover dat de accommodatie extra gebruikt zal worden nu er ook een afdeling damesvoetbal is gevormd. Deze wedstrijden zullen vermoedelijk in de vroege zondaguren worden gespeeld.”
De oprichting van een damesafdeling op 15 mei 1972 verdient meer dan een paar regels op deze plaats; daar wijden we in de nabije toekomst een bijzondere Anno aan. Over Hennie Jansen van ’t Land willen we het nu nog wel even hebben, al was het maar omdat we dat op 14 november beloofden. Hennie is in 1993 namelijk de oudste voetballer van JSV en mag daarom de tribune openen op Blokhoeve. Dat doet hij samen met Jacky Tijmensen, een telg van de dan sterk bij onze club betrokken familie Brouwer.
21 oktober 1972, JSV-Vreeswijk: aanvoerder Wim Kragten inspecteert een hoofdwond bij ploeggenoot Sesink. Verzorger De Ridder komt aanlopen, Jan van Kippersluis (links) en arbiter Post (rechts) kijken toe
Sportpark Rijnhuizen is anno 1972 zoals gezegd eveneens aan veranderingen onderhevig. "Het kantinecomplex is vergroot en voldoet nu zeker aan alle eisen," zo oordeelt het Utrechts Nieuwsblad. De krant neemt vervolgens de zaterdagvoetballers onder de loep. "De oudere kern zal stellig verjongd moeten worden. Tot vorig seizoen speelde bijvoorbeeld Ron Dentjens (40) nog een sublieme partij in het hoogste team, maar ook hij heeft reeds de wens te kennen gegeven het nu wat rustiger aan te gaan doen in een lager elftal."
"Bovendien leed JSV een gevoelig verlies door het plotselinge overlijden van aanvoerder Jaap de Jong. Er zijn enkele nieuwe spelers bijgekomen die mogelijk in de eerste twee teams een plaats veroveren, maar dat zullen de oefenwedstrijden deze maand en ook begin september nog moeten uitwijzen."
"Het wedstrijdsecretariaat is terug bij G. (Govert, EZ) van Rooijen in de Wijnesteinstraat. Juist dezer dagen wordt nog een bijeenkomst belegd met alle spelers van het zaterdagvoetbal om de verschillende wensen te vernemen ten aanzien van de nieuwe competitie. In ieder geval heerst bij JSV-zaterdag een optimistische stemming dat het dit keer moet lukken om in de hoogste klas van de afdeling Utrecht binnen te stappen. De JSV-ers zijn bereid daarvoor hard te knokken."
JSV-Vreeswijk is anno 1972 dé stadsderby van Nieuwegein. Op de foto zijn Frans Lensinck en Frans van Batenburg verwikkeld in een fel duel
Ook de zondagsector begint vol verwachting aan de jaargang 1972/1973. Het eerste elftal heeft het voorgaande seizoen als runner-up afgesloten en geeft 10 september direct haar visite kaartje af. Het stuurt Midlandia met een 5-1 nederlaag terug naar Utrecht. Een week later wordt ook het eerste uitduel in winst omgezet. Langs de Zuilenselaan wordt met krappe cijfers (0-1) afgerekend met de Utrechtse Boys.
Op diezelfde zeventiende september komen de JSV-vrouwen voor de allereerste keer in officieel verband in actie. Een krantenknipsel vertelt ons dat “de eerste wedstrijden van de twee JSV-damesteams beide in een gelijkspel eindigden: JSV 1-Nijenrodes 1 2-2, Vreeswijk 2-JSV 2 0-0.”
De zondagmannen zetten een maand later stadgenoot Vreeswijk met 2-1 opzij. Ad Epping is op sportpark Rijnhuizen de grote man met twee treffers. Bij de fraaie winnende springt zijn trainer Wim Visser zo enthousiast op dat hij geblesseerd raakt. De oefenmeester is na afloop drukker met het temperen van de hooggespannen verwachtingen dan met zijn letsel. Toch leest hij de volgende dag in de krant dat JSV een “riant uitzicht heeft op de derde klasse.”
JSV domineert de vierde klasse H, Ajax het internationale clubvoetbal. De Amsterdammers leggen voor de tweede achtereenvolgende keer beslag op de Europacup I en laten de strijd om de wereldbeker dit keer niet aan zich voorbij gaan.
Een jaar eerder haalt Ajax nog de neus op voor de doorgaans grimmige confrontaties tussen de clubkampioenen van Europa en Zuid Amerika, maar in 1972 wint de eerzucht het van de vrees voor lijf en leden. Het Argentijnse Independiente bikkelt zich tijdens de heenwedstrijd in Buenos Aires nog naar een remise (1-1), maar gaat in Amsterdam figuurlijk over de knie (3-0).
Veel zin in ontmoetingen met de Copa Libertadores-winnaars hebben de Europacuphouders de daarop volgende jaren niet. Er is in 1980 een vette sponsor (Toyota) en een neutraal terrein (Tokio) nodig om het twintig jaar oude gebruik in leven te houden. In 2005 maakt de strijd om de Toyota Cup plaats voor een heus WK, waaraan de clubkampioenen van alle continenten mee mogen doen.
31 mei 1972, finale Europacup I: Johan Cruijff (derde van rechts) kopt zijn tweede doelpunt van de avond binnen tegen Internazionale (2-0). Gerrie Mühren (9) kijkt toe, Sjaak Swart (rechts van Cruijff) valt na een nuttig blok om.
Veel warmer lopen de Amsterdammers voor het idee van Telegraaf-journalist Anton Witkamp om de winnaars van de Europacup I (Ajax dus) en de Europacup II (het honderdjarige Glasgow Rangers) te laten strijden om een gigantische beker. Zij spreken af elkaar in januari 1973 uit en thuis te treffen en leggen daarmee de basis voor de Europese Supercup.
De gemeenteraad van het kersverse Nieuwegein bruist anno 1972 net als Witkamp van de ideeën. Dat is handig, want er zijn enkele straatnamen die zowel in Jutphaas als in Vreeswijk voorkomen. Om verwarring tegen te gaan komt de raad met nieuwe namen, waardoor de postbode in Jutphaas op 1 april tevergeefs zal zoeken naar de Dorpsstraat.
Die postbode zou wel eens Herman van der Vlist kunnen zijn, in 1967 één van de grondleggers van de zaterdagtak van JSV. Zou Herman anno 1972 tijdens het bezorgen van de post niet af en toe dagdromen van de competitiewedstrijd JSV-Geinoord?
JSV zondag 1 poseert op het terrein van SV Zeist
TUSSENSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1971/1972: 1.EDO (U) 18-28, 2.FC Majella 17-22, 3.TOV 16-21, 4.Lekvogels 16-18, 5.Chefana 16-17, 6.Argon 16-16, 7.Bunnik 17-16, 8.OSO 17-10, 9.JSV 17-10, 10.Hertha 17-3
(bron: Utrechts Nieuwsblad dinsdag 4 april 1972)
EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H KNVB 1971/1972: 1.SCH '44 22-37, 2.JSV 22-31 (12x winst, 7x gelijk, 3x verlies, 41 goals voor, 27 tegen), 3.Minerva 22-48, 4.Vreeswijk 22-26, 5.SVF 22-26, 6.Midlandia 22-22, 7.De Meern 22-20, 8.MSV ’19 22-16, 9.DWSV 22-16, 10.Ultrajectum 22-15, 11.EMS 22-14, 12.Fortitudo 22-13
(bron: voetbalnederland.nl)
Ad Epping zorgt in 1972 voor de doelpunten en in 2013 voor de plakboeken..
Bron: Eric Zuidhoek