• Anno 1975: het einde der adspiranten

    10 januari 2014

    Volgens de Van Dale is een adspirant ‘iemand die dingt naar of in opleiding is voor een betrekking’ dan wel ‘een jonge sportbeoefenaar van circa 12 tot 14 jaar’. In de voetbalwereld is deze benaming al lang buiten gebruik, maar veel voetballers zijn ooit hun loopbaan begonnen als adspirant. Inderdaad, met een wat truttig ogende outfit.

  • JSV adspiranten c 1972/1973. Staand v.l.n.r. W. Peek, Herman Verweij, Bert de Heus, André Welp, Cor de Ridder, Otto van Wiggen en John Aalbers. Gehurkt v.l.n.r. Peter de Kreij, Kees Kragten, Gerrit Nieuwerdijk, John van Dongen, Jan Hoedeman, Herbert Berkhof en René Lammers.  

    In het Utrechts Nieuwsblad valt de term ‘adspiranten’ in de jaren twintig van de vorige eeuw bij zwemwedstrijden (1922), waterpolo (1923), atletiek (1926), korfbal (1927) en gymnastiek (1929). Voetbalclubs lijken in onze omgeving nog geen aparte jeugdteams op de been te brengen.

    Pas in oktober 1932 stuiten we in het UN op juniores (van DOS, Elinkwijk, Hercules, Holland, Utrecht, Velox, Volharding en ZNC) en adspiranten (DOS, Elinkwijk, Hercules, Kampong, Stichtenaren, Volharding, Zeist, ZNC). Ze vormen de “afdeeling Utrecht” en spelen “zaterdagmiddagvoetbal”.

    In de Anno van 9 december 2011 kom je de oudste vermelding van JSV-jeugd tegen. Die komt voor rekening van de Bilhovensche Courant van 16 februari 1934. Buurclub Vreeswijk beweert in een jubileumboek uit 1986 dat al in 1931 “een elftal van jeugdigen tot en met 14 jaar twee zaterdagen oefende.”

  • Adspiranten b 1973/1974. Staand v.l.n.r. Hans van der Tempel, Hubert Tammer, André Welp (anno 2014 leider van de B1), Cor Mesker, Ron van der Berg en Ad Teuwen. Gehurkt v.l.n.r. Addie Lensink, René Lammers, Paul Schmidt, Hans Scholman en Kees Kragten.

     

    Drie jaar later, we schrijven het seizoen 1934/1935, begint voor de blauw-witten het echte werk. “Onder auspiciën van de UPVB speelde een adspirantenelftal van Vreeswijk in de afdeling Vianen en omstreken tegen onder meer Brederodes en Lopik.”

    Tijdens het seizoen 1958/1959 komt Vreeswijk met een nog jongere lichting op de proppen: welpen. Maar “doordat te weinig jongens de leeftijd van tien jaar hadden bereikt kon er geen welpenteam voor de competitie worden ingeschreven.” Wel neemt het team deel aan een welpentoernooi dat JSV organiseert.

    Dat doet onze club een jaar later opnieuw en wederom is Vreeswijk van de partij. Voor de oudste jeugd heeft de buurclub al wat langer oog. Op zondag 17 augustus 1958 organiseert Vreeswijk een juniorentoernooi, dat door JSV wordt gewonnen.

  • Van links naar rechts Ad van Rooijen, leider Vernooy, Marco Vogel, Albert Baars, Kees Kragten, Leendert Los, Silvano Matadin, Jan Hoedeman, Cor Mesker, René Lammers, Sjaak Hoveling, Herman Verweij, Hans Scholman, Lex van 't Hart en chauffeur Bertus de Ridder. Het terrein van vv Utrecht dient als decor.

     

    In het clubblad van JSV, dat we alhier opensloegen op 2 februari 2012, komen we in het najaar van 1961 twee welpenteams tegen. En daarnaast nog twee junioren- en twee adspirantenelftallen. Ter vergelijking: anno 2014 beschikt JSV alleen al over zeven B-juniorenelftallen.

    In het jubileumboek van Vreeswijk valt tijdens de behandeling van het seizoen 1965/1966 voor het eerst de term pupillen. Over welpen wordt vervolgens niet meer gesproken. En ergens tussen 1958 en 1973 moet de ondergrens om te mogen voetballen zijn verlaagd van tien naar acht jaar. Op de drempel van mijn achtste verjaardag mag ik in december 1973 voor het eerst tegen een bal trappen in KNVB-verband.

    Dat doe ik overigens niet in de regio Utrecht, maar in Haarlem bij DSS. René Lammers voetbalt anno 1973 wel in het hartje van ons land; als adspirant bij JSV. Dat doet hij drie seizoenen lang en zeker niet onverdienstelijk: in het voorjaar van 1973 en 1975 valt er een kampioenschap te vieren.  

  • JSV C2 1981/1982. Staand v.l.n.r. leider René Lammers, Marcel van der Rijst, Jaap Koegelberg, Peter Vendrig, Michel Baist, Paul van Mourik, Frank de Bie en Jan van der Wel. Gehurkt v.l.n.r. Henry Hoveling, Dennis de Kruif, Jeroen Poppelier, Michel Zwezerijnen, Remy Snel en Eugène Cox. 



    René is zo vriendelijk om drie elftalfoto’s uit zijn adspirantentijd in deze rubriek met ons te delen. Een afbeelding van de C-junioren 2 van 1981 krijgen we er als toegift bij. René is leider van dat team en van adspiranten is dan al geen sprake meer. Die term is medio 1975 overboord gezet.

    De Gouden JSV-er (april 1976) helpt ons aan de namen en leeftijdsgrenzen van de vijf jeugdcategorieën, die men dat seizoen is gaan hanteren. Het clubblad meldt deze in verband met de jubileumtoernooien in mei.

    A-junioren zijn geboren na 1 augustus 1956 (en dus niet ouder dan 19 jaar), B-junioren na 1 augustus 1959, C-junioren na 1 augustus 1961 (en dus niet ouder dan 14 jaar), D-pupillen na 1 augustus 1963 en E-pupillen zijn geboren na 1 augustus 1965 (en dus niet ouder dan 10 jaar). Het jubileumclubblad verklapt niet of voor E-pupillen een ondergrens bestaat.

  • De Bilthovensche Courant van 16 februari 1934 (ons toegezonden door Petra Engelberts van Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen). Let behalve J.S.V. a ook op Jutphania 3!

    E-pupillen voetballen anno 1976 nog op een heel veld. Op 3 februari 1977 start de KNVB met minipupillen: zeventallen, die een half veld en handbaldoeltjes tot hun beschikking krijgen. Zij worden al snel F-pupillen genoemd. Wanneer de E-pupillen hun speelterrein halveren weten we niet.

    Ook weten we niet of JSV b op 17 februari 1934 in vriendschappelijk verband tegen BVC b speelde of dat deze ontmoeting onderdeel uitmaakte van een competitie, die wellicht al in het najaar van 1933 startte. In de editie van de Bilthovensche Courant van 16 februari 1934 staat naast het programma van het aankomend weekend namelijk ook een verslagje van de wedstrijd Holland b-BVC b, die een week eerder in de “adspirantenafdeeling” werd afgewerkt.

    Op 15, 22 en 27 mei 1976 werken de vierentwintig jeugdelftallen (4 A, 4 B, 4 C, 8 D, 4 E), waarover het vijftigjarige JSV beschikt, de diverse jubileumtoernooi op sportpark Rijnhuizen af. Ook de senioren komen in actie, maar op andere data.

  • 23 november 2013: de 'jeugd van tegenwoordig' (JSV E2) houdt de clubeer hoog bij Zwaluwen Utrecht. De Domtoren verfraait de achtergrond.  De JSV-spelers die zichtbaar zijn vlnr. Marco Werenstein, Darnell Davids, Miel Zuurhout en (vermoedelijk) Nando van der Kant.

     

    Wellicht draaft dan ook Henk Lammers op als lid van een zaterdagelftal. De vader van René denkt in de Anno van 19 december jongstleden veel medespelers te herkennen, die in 1975 trainingspakken krijgen uitgereikt: Johan Salmon (tweede van links), ontvanger Ton van Eijndthoven (in het wit), John Sesink (links naast Ton), Wim van Oostrom (rechts vlak achter Ton), Ries en Ad van Rossum (rechts achteraan) en uiterst rechts zaterdagtrainer Hennie Jansen van ’t Land (net zichtbaar).

    Een ploegmaat die René Lammers te binnen schiet is Silvano Matadin. Hij draagt als fanatieke spits zijn steentje bij aan een kampioenschap in 1975. Later verwerft hij bekendheid als bassist van de Urban Dance Squad. Deze band maakt vooral met levendige optredens tot over de landsgrenzen naam.

    Het derde zondagelftal van circa 1975 schopt het tot de fotowand in de kantine. En tot deze Anno, de derde alweer over 1975.

  • "Het derde zondagelftal van circa 1975", zo lezen we op de fotowand in ons clubhuis. V.l.n.r. staan H. Somer, B. van Basten, Th. Zwezerijnen, C. Somer, L. Ploeger, J. Werkhoven, H. de Ridder en A. van Schaik. Gehurkt v.l.n.r. C.Veldhuizen, C. van Dijk, F. Zwezerijnen, A. van der Horst, A. Zwezerijnen en C. Pijper.   



    De voorgaande Anno's over 1975 verschenen op 29 augustus 2012 (voor 55 gulden naar Hoek van Holland) en op 19 december 2013  (JSV-jeugd bulkt van spelregelkennis). JSV beschikt tijdens het seizoen 1975/1976 over zes zaterdagelftallen, acht zondagelftallen, twee dameselftallen en 24 jeugdteams.

     

     

    Bron: Eric Zuidhoek (tekst) en René Lammers (foto's)