19 december 2013
De KNVB is voornemens om het komende seizoen alle tweedejaars B-junioren aan een spelregeltest te onderwerpen. En alleen de geslaagden mogen medio 2015 hun loopbaan voortzetten. “Een spelregelbewijs maakt voetballers van jongs af aan vertrouwd met de regels en geeft hen het inzicht in én begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter”, aldus de bond.
De invoering van het spelregelbewijs maakt deel uit van een plan, dat een antwoord vormt op het overlijden van clubgrensrechter Richard van Nieuwenhuizen (41) op maandag 3 december 2012. De Almeerse vlaggenist is een dag eerder zwaar mishandeld door spelers van Nieuw Sloten B1 direct na afloop van een wedstrijd bij Buitenboys B3.
Het toetsen op spelregelkennis is beslist niet nieuw. De JSV-jeugd van weleer bouwt zelfs een fikse reputatie op tijdens wedstrijden in dit verband, zo weten we van René Lammers. Hij maakt van 1968 tot 1991 deel uit van JSV als voetballer, als jeugdleider, als toernooiorganistor en als lid van de commissie herstructering, die 28 september jongstleden aan je is voorgesteld in 'Anno 1989: burgemeester in spe schudt club op'.
In 1974 behoort René Lammers tot een groepje veertien- en vijftienjarigen, die door Wim Peek en Kees van Rooijen zijn geselecteerd om JSV te vertegenwoordigen bij spelregelwedstrijden. Naast René maken Ron van den Berg, Herbert Berkhof, Kees Kragten en Paul Schmidt deel uit van een "team, dat op zaterdagochtend vroeg werd klaargestoomd door het spelregelboekje van voor tot achter door te nemen en allerlei vragen in quizvorm te beantwoorden."
Voorjaar 1975: René Lammers ontvangt de COVS-districtsbeker. De Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters bestaat anno 2013 nog steeds.
Die inspanningen betalen zich uit. Het gezelschap legt in de kantine van de Utrechtse Boys aan de Zuilenselaan beslag op de Jos Tienhoven Beker, die wordt vergeven door de scheidsrechtersvereniging van de regio Utrecht. EDO (U), Zwaluwen Vooruit, MSV '19, Bilthoven en PVDV hebben in deze volgorde het nakijken. De concurrentie ziet tandenknarsend toe hoe de voormalige voorzitter van de Utrechtse Boys de naar hem vernoemde trofee overhandigt aan de JSV-ploeg.
"Daarmee werd de motivatie om beter te worden steeds groter. En de vragen die beantwoord moesten kunnen worden steeds exotischer. Wat moet de scheidsrechter beslissen als de aanvoerder een reservespeler van de tegenstander slaat terwijl de spits alleen op de keeper afgaat?"
Ondergetekende moet je het antwoord schuldig blijven, maar René Lammers en consorten draaien Anno 1975 hun hand vast niet om voor zo'n breinbreker. Zij winnen na de lokale voorronde ook het kampioenschap van district West I. Te Koog aan de Zaan worden JOS (Amsterdam), SEW, Stormvogels, De Merino's, Saenden, Olympia en Dorestad geklopt.
Achter Wim Peek (links) en Kees van Rooijen. Voor v.l.n.r. Ron van den Berg, Paul Schmidt, Kees Kragten, René Lammers en Herbert Berkhof
Individueel blijkt Paul Schmidt ook nog eens de beste deelnemer. Volgens een krantenknipsel "gooit de JSV-jeugd ieder jaar hoge ogen in deze testwedstrijden. De zwart-witten wonnen al voor de zesde keer." Blijkbaar hebben de voorgangers van Lammers en Schmidt zich ook al laten gelden.
JSV meet zich op zaterdag 31 mei 1975 in Amersfoort met de andere vijf districtskampioenen en komt tijdens deze landelijke eindstrijd als derde uit de bus. "Na dit succes waren we of te oud, of niet meer gemotiveerd, dat staat me niet meer bij. Wel zijn toen drie van de vijf jongens een eigen spelregelteam gaan opleiden. Ron van den Berg en Kees Kragten zijn ook daarmee succesvol geweest."
Wat heet; in 1980 bereiken Erik Entrop, Vincent Kragten, Mark van Rooijen en André van Wiggen onder leiding van Kees Kragten de landelijke finale door het winnen van een tweede voorronde in Almere (vòòr HDS en Argon) en de districtstitel in Utrecht. De eerste voorronde eindigt de ploeg van Kees Kragten 'slechts' op een tweede plek, achter... JSV 1. Dit gezelschap wordt begeleid door Ron van den Berg en gevormd door Axel Berg, Sander van Haren, Jeroen van Seeters en Peter van Stijn.
Voor het laatste kwartet is de landelijke eindstrijd te hoog gegrepen, maar JSV 2 behoort dus wel tot Neerlands besten. Het team blijft in Amersfoort steken op de vijfde plaats. Kees Kragten noemt de exercitie in een krantenknipsel "erg nuttig. De jonge spelers krijgen door hun kennis van de regels meer begrip voor beslissingen, ook als die niet direct in hun voordeel uitvallen."
"Een nadeel is wel dat ik door die kennis veel sneller zal zeggen dat zijn beslissing fout was," zegt André van Wiggen. Een eigen kijk kan hem niet worden ontzegd en dat levert hem een plek in de commissie herstructurering (1988), een functie in het JSV-bestuur (1989) en -heden ten dage- een mooie betrekking op het Ministerie van Buitenlandse Zaken op.
Hoe het JSV in 1975 buiten de spelregelwedstrijden om vergaat heb je op 29 augustus 2012 in deze rubriek kunnen lezen. Verder weten we dankzij De Molenkruier dat het eerste zaterdagelftal in september dankzij Wim van Basten Modes uit de Stormerdijkstraat in "uniforme trainingspakken" is gestoken. Het huis-aan-huisblad meldt verder dat er een week eerder een zevende zaterdagelftal is ingeschreven voor de competitie. De krant spreekt trouwens van "zaterdagmiddagvoetbal".
René Lammers woont anno 2013 in Druten. Hij stuitte aldaar onlangs bij toeval op de JSV-site en klom na het lezen van wat Anno's spontaan de zolder op om oude knipsels en foto's te zoeken én met ons te delen. Ook blij werden we van de reacties op de vraag die we de vorige Anno stelden (1965: wie zijn dit?).
Op de jeugdfoto denkt Coert van Ee op de bovenste rij als derde van links Leendert Jan Meijwaard te ontwaren, een zoon van de toenmalige jeugdvoorzitter. Gehurkt als tweede van links ziet hij Hans Klinkien, terwijl Jan Kolsteeg daar Nijs Zijderveld meent te herkennen. Kolsteeg ziet als derde van links Rens van Woudenberg staan in plaats van Leendert Jan Meijwaard.
F1-oefenmeester Peter Gaanderse speelde ons beter laat dan ooit de volledige line-up van de JSV-pupillen toe, die we 24 oktober toonden op de onderste afbeelding: van rechts naar links Robin de Boer, Damon Meeng, Donchavelli Yildirim, Job Haaksman, Karam El Ayoubi, Amier Amily, Joost Ruitenbeek, Robin Gaanderse, Gijs Grooteman, Nick Slagmolen, Thomas Fraza, Stijn Peek en Dion Stawrianidis. Hoe zou het met hun spelregelkennis zijn?
Bron: Eric Zuidwijk