• Anno 1976: het gouden jubileum

    1 april 2011 

    Vandaag viert JSV haar vijfentachtigste verjaardag. Voorwaar een respectabele leeftijd, maar geen mijlpaal die tot grootse festiviteiten uitnodigt.

    Dat is in 1976 wel anders. De vereniging bestaat vijftig jaar en het clubblad wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot "de gouden JSV-er". Een jubileumcommissie onder leiding van Jaap Ruizeveld zorgt in de maanden april en mei voor een zeer uitgebreid en gevarieerd programma. Zo komen bekende artiesten als Conny Vandenbos, Frank & Mirella en Conny Vink langs in een feesttent op de Professor Doctor Hesselaan. Daar wordt ook gedanst op de klanken van showkwartet Rinus van Galen en een "carnavalesk showorkest" van Koos van Beurden.

    Verder wordt er geluisterd naar een koffieconcert, gehandeld op een kinderbazaar en gelachen om een voorstelling die Wim Bos en clown Flappi verzorgen. Sportpark Rijnhuizen biedt onderdak aan een receptie, een reünie en een reeks voetbaltoernooien voor alle teams.

  • Voor een domper op de feestvreugde zorgt het eerste zondagselftal, dat na een verblijf van drie seizoenen degradeert uit de derde klasse. Op 18 april valt in de voorlaatste speelronde thuis tegen DWSV het doek. Een late gelijkmaker van Kremers (1-1) en onfortuinlijke doelpogingen van Broekhuizen, Bronswijk, Stef de Ridder en Ad Epping mogen niet baten. Het is trouwens aan de plakboeken van laatstgenoemde te danken dat we zo goed geïnformeerd zijn over het jubileumjaar 1976.

    Volgens een wedstrijdverslag uit het Utrechts Nieuwsblad ondergaat JSV de degradatie “zeer gelaten”. In dezelfde krant zegt waarnemend voorzitter Steef Kolsteeg op vrijdag 1 april al dat de verwachte klap wel zal meevallen. “Een degradatie zonder jubileum is triester.”

    JSV is echter financieel gezond en met circa 750 leden de oudste en tevens grootste sportvereniging van het nog jonge Nieuwegein. “De zondag- en damesafdeling zijn vrij stabiel. De groei van de club zit vooral in de zaterdagafdeling en de jeugd. In de competitie spelen al 24 teams.”

    Toch vindt het UN de flinke groei van de gemeente Nieuwegein -behalve bij de jeugd- niet sterk voelbaar bij JSV. Kolsteeg verklaart dat “gebleken is dat de bevolkingsopbouw in Nieuwegein anders is dan het landelijk gemiddelde. In die zin dat het voetbal bij de bewoners minder in de belangstelling staat. Daarbij komt natuurlijk dat de zaalsporten steeds meer in de belangstelling komen. De aandacht wordt in tegenstelling tot vroeger meer verspreid.”

    Verder signaleert Kolsteeg problemen met het bestuurskader. “Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden die het belangeloos doen. De man die altijd voor de club gereed staat vind je niet zoveel meer.”    

  • Steef Kolsteeg en clubsecretaris Jan van Baaijen.

    De UN-verslaggever waagt zich in hetzelfde artikel aan een beknopte geschiedkundige verhandeling. “Er is nogal wat veranderd in vijftig jaren JSV-historie. Het veld op Plettenburg, dat alleen met een bootje bereikbaar was is verruild voor een fraai sportpark Rijnhuizen, dat vijf velden telt. In plaats van een omkleedruimte in een oude tram beschikken de leden nu over liefst tien kleedlokalen.”

    De vooroorlogse promotie naar de KNVB, de fusie met Jutphania en de glorietijd in de vijftiger jaren passeren de revue. “Met een tikkeltje weemoed denken de oude leden terug aan het JSV, dat vroeger één grote familie vormde. In het dorp Jutphaas kende iedereen iedereen. Bij thuiswedstrijden stond er heel wat publiek langs het lijntje en bij uitwedstrijden reden er supportersbussen. De publieke belangstelling is dit jaar in ieder geval beduidend minder. En op de fiets naar Vinkeveen is er ook niet meer bij.”

    Volgens de “gouden JSV-er” zou een supporter deze reis “met nog een maat achterop” hebben gemaakt om de club aldaar aan het werk te zien.  Het jubileumclubblad in schoolschriftformaat (dat zeven bladzijden tekst aan het verleden besteed) tekent dit verhaal op uit de monden van de heren Zwezerijnen, Bons en Van Doorn, leden van het eerste uur. Zij bevestigen dat Jan en Frans Schrijvers met Jan Hoedeman in 1926 “een snel geformeerd” eerste bestuur vormden en deel uitmaakten van het allereerste JSV-elftal, dat het op 1 mei 1926 opnam tegen het tweede team van MSV. Op 2 december gaven we reeds de gehele opstelling prijs, maar we wisten toen nog niet dat Teun Bons het doel verdedigde. En dat aanvaller Callaars volgens de “gouden JSV-er” Callas heette.

    Ook het verhaal van het bootje, dat naar het eerste JSV-veld op Plettenburg moest varen om spelers over te zetten komt in het jubileumblaadje van 1976 aan bod. Het ongemak was van korte duur. “Vooral dankzij het stuwende werk van secretaris Van Doorn” werd al binnen enkele maanden een nieuw terrein betrokken aan de IJsselsteinseweg.   

  • JSV hoofdmacht uit 1926 met van zittend naar staand: K.Hoedeman, C.Zwezerijnen, Cor Zwezerijnen, Jan Hoedeman, Kees Schrijvers, Roel Kersbergen, Huub van Straten, Janus van Haalfte, Frans Adelaar, Theo Schrijvers en A.van Schaik (aldus de Gouden JSV-er)

    De zoektocht naar de exacte locatie van het allereerste veld op Plettenburg heb je al kunnen volgen in de Anno’s van 8 december en 12 januari. We kwamen toen uit bij een boerderij van Ries Mooren. Zijn zoon vermoedt anno 2011 dat JSV de bal voor het eerst liet rollen op een weiland, dat de (bij)naam Kerkeveld droeg. De grond was namelijk eigendom van de Rooms-katholieke kerk, net als de boerderij van de familie Van Drogenbroek, die op hetzelfde erf stond als de boerderij van Mooren.   

  • We keren nog even terug naar 1976, om precies te zijn naar zaterdag 5 juni. Op sportpark Rijnhuizen wordt die dag op initiatief van de gemeente Nieuwegein een grootse sportmanifestatie gehouden. Er wordt onder meer gehandbald, getennist, gebasketbald, paard gereden en zelfs geroeid op Vaartse Rijn. En natuurlijk gevoetbald. De dames van JSV en Vreeswijk nemen het tegen elkaar op en delen netjes de punten: 1-1. Dankzij een jubileumboek van VSV Vreeswijk uit 1986 (waarin de manifestatie "de Sportreal" wordt genoemd) zijn we getuige van een spannend spelmoment tijdens dat duel.

    Het gedegradeerde eerste mannenelftal verruilt in de zomer trainer Koteris voor Ton Goennee en gaat op zondagen in de vierde klasse H op zoek naar eerherstel. Dat moet ten koste gaan van Brederodes, DEV, DWSV, Fortitudo, De Meern, SCH ’44, Ultrajectum, de Utrechtse Boys en Voorwaarts.     

    Bron: Eric Zuidhoek