• Anno 1977: de A1 komt eraan!

  16 mei 2013

  Herpublicatie door Theo van der Linden

   

  Overmorgen beginnen de zaterdagmannen van JSV aan de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Dit toetje hebben zij te danken aan een sterk optreden in Utrecht, waar het afgelopen weekend Elinkwijk met 6-1 opzij werd gezet. Patrick Heesakkers, Bjorn van der Horst (beiden twee maal), Daniël Makkee en Ricardo Bakker zorgden voor de Nieuwegeinse treffers en die waren hard nodig, want bij een kleinere zege was Jonathan er met de buit (een ticket voor de nacompetitie) vandoor gegaan.

  De helden van nu brengen overmorgen om 14.30 uur op ons eigen complex de bal aan het rollen. De helden van vroeger doen dat twee uur later. Ton Jansen, Kees Kolsteeg en Max Vendrig hebben drie oude A1-juniorenteams opgetrommeld, die het op een half veldje tegen elkaar op gaan nemen. Onder het genot van een hapje en een drankje zullen daarna ongetwijfeld herinneringen worden opgehaald uit de “glorieuze A1 jaren”.

 • Zo bestempelen de organisatoren althans het tijdvak 1977-1983, waarin de oudste jeugd van onze club veel succes moet hebben geboekt. Op een aankondigingsposter prijken de namen van de “sterspelers” van weleer:     

  Albert Baars, Peter van Beek, John Friedeman, Bert de Heus, Sjaak Hoveling, Rik Jansen van 't Land, Kees Kolsteeg, Martin Laarschot, John Lecluse, Hans den Oudsten, Roy Panka, Martin de Ridder, Ron van Rooijen, Bert Scheffer, Bernard Schonenberg, Job Valkenburg en Jan Vendrig uit 1977-1979;

  Niek Baardemans, Erik van Beek, Rinus Bus, Alfred Kerkhof, Marco van der Kuilen, Michel de Ridder, Wim de Ridder, Juan Sanchez, John van der Sluijs, Ron van Someren, Tom Tersteeg, Hugo Uytenwaal, Dick Valkenburg, Max Vendrig en Sjaak van Wingerden uit 1979-1981;

  Daniël Broekhuizen, Marcel van Dam, Patrick van Dijk, Ruud Dongelmans, Martin van Doremalen, Erik Entrop, Hans van Genderen, Ton Jansen, Jan Joost Kolsteeg, Michael Lecluse, Ruud Prins, Peter van Stijn, Jan Vendrig, André van Wiggen, Peter van Wingerden en Erik Zwezerijnen uit 1981-1983.

 • Ton Groené


  Of de zondagmannen van 1977 destijds erg onder de indruk waren van de opkomende jeugd weten we niet. De niet voor het eerst afzwaaiende aanvalsleider Ad Epping kijkt in het Utrechts Nieuwsblad van 30 juni vooral weemoedig terug op de goede, oude tijd (de jaren zestig), waarin alles beter was. Toch ziet de 33-jarige goaltjesdief ook “een meevaller. Arie Terlouw is na een afwezigheid van drie jaar weer terug als voorzitter. Hij is toentertijd mede door de houding van de spelers weggegaan, waar wij achteraf spijt van hadden. Maar hij is in ieder geval de man, die JSV met strakke hand kan leiden en weer terug kan helpen op de goede weg.”


 • Een vaag beeld van Brederodes-JSV (1-1, oktober 1977): de JSV-ers Kraaijmaat (links) en Nichting (op de voorgrond) proberen tevergeefs de openingstreffer te voorkomen. Jan van Kippersluis zorgt met het hoofd later voor de gelijkmaker

 • Opmerkelijk genoeg voert het Utrechts Nieuwsblad een paar maanden later een zekere Jan van Wijk op als “voetbalvoorzitter van JSV”. Mogelijk geeft de man leiding aan een afdeling van de club. Ad Epping neemt na de zomerstop als elftalleider van het eerste zondagteam plaats in de dugout naast de twee jaar jongere trainer Ton Goené, die een jaar eerder overkwam van Lopik. De oud-profvoetballer van Elinkwijk, Zwolsche Boys en PEC merkt al snel dat Epping nog teveel honger heeft naar de bal en laat hem op 16 oktober als invaller zijn rentree maken tegen Brederodes. Dat helpt, want mede dankzij een assist van Epping houdt JSV een punt over aan het duel, dat begint met een minuut stilte vanwege het overlijden van erelid Teun Bons.

 • November 1977: SCH '44-JSV 3-1. Er hangt een beter exemplaar van deze foto in de kantine.

  Of JSV A1 in 1977 al wat te vieren heeft is ons niet bekend. Wel weten we dat de A1 van 2013 zich kampioen van de tweede klasse mag noemen, waarmee we trainer Jesse Donker en zijn manschappen uiteraard feliciteren. We hopen dat we binnenkort ook oefenmeester Peter van Herpen en zijn zaterdagselectie de gelukwensen mogen overbrengen en we hopen ook op sterke verhalen én mooie afbeeldingen (waaronder de elftalfoto’s op de poster) van de vroegere A1-spelers, die elkaar overmorgen treffen op hun reünie. Je kunt je bijdragen sturen naar zuidhoek@ziggo.nl     EINDSTAND VIERDE KLASSE H ZONDAG 1976/1977: 1.Fortitudo 20-28, 2.DWSV 20-25, 3.DEV 20-23, 4.Vreeswijk 20-23, 5.Utrechtse Boys 20-21, 6.Brederodes 20-21, 7.Voorwaarts U 20-20, 8.JSV 20-16 (6x winst, 4x gelijk, 10x verlies, 21 goals voor, 25 tegen), 9.De Meern 20-15, 10.SCH '44 20-15, 11.Ultrajectum 20-13

  Bron: Eric Zuidhoek