• Anno 1978 is JSV nog niet de beste van Nieuwegein

     

     

    25 april 2014

    Morgen ligt het voetbal stil vanwege de allereerste Koningsdag die ons land viert. Niet dat Willem Alexander verjaart, dat doet hij pas overmorgen. Maar op Dag des Heren vindt ons koningshuis feestgedruis nu eenmaal ongepast.

  • 1978, JSV-SVF op sportpark Rijnhuizen: good old Ad Epping (links, 34 jaar) beproeft de stijlvol duikende doelman. JSV verliest na verlenging

    Ook in 1978 wordt de verjaardag van onze monarch een dag eerder, op zaterdag 29 april, gevierd. Juliana, de grootmoeder van Willem Alexander, zit dan al drie decennia op de troon en de nationale feestdag heet nog heel vertrouwd Koninginnedag.

    Ton de Hoogt en Jett Spronk hebben in de lente van 1978 meer redenen tot vrolijkheid. De grootvaders van Feline Baas en Julia Zuidhoek (anno 2014 de keepster en spits van JSV MB1) worden op sportpark Rijnhuizen vereeuwigd als kampioenen van de vierde klasse H.
      
    Zij maken met Dirk Elbertse en oefenmeester Ries Vos deel uit van een gezelschap uit Vreeswijk, dat juichend op de foto gaat na een doelpuntloze remise tegen JSV. Ook de thuisploeg is tevreden met het resultaat; het ontloopt daarmee degradatie naar de onderbond.  

  • VSV Vreeswijk zwaait met bloemen op sportpark Rijnhuizen.1978. Staand derde van links Jett Spronk, gehurkt derde van links Ries Vos. Uiterst rechts onder zien we Dirk Elbertse, links naast hem Ton de Hoogt.

    Vreeswijk laat zich na het kampioenschap een poos niet in de vierde klasse zien; het voetbalt twaalf jaar achtereen in de derde klasse. Ries Vos en Dirk Elbertse maken dat niet allemaal mee. Zij stappen aan het begin van de tachtiger jaren over naar rivaal JSV. Vos gaat in Nieuwegein-Noord aan de slag als trainer van de zondagselectie, Elbertse als speler van de zaterdagselectie.   

    Anno 1978 doen de Jutphase zaterdagmannen het nog zonder Elbertse. Na de zomer legt de ploeg de basis voor het kampioenschap van de tweede afdelingsklasse. Daar kan tijdens het seizoen 1977/1978 slechts van worden gedroomd. JSV eindigt ver achter Roda, FZO en de Oranje Leeuwen uit Hilversum (sinds 1989 onderdeel van sc ’t Gooi) op de achtste plaats.

    De zondagmannen van JSV handhaven zich in het voorjaar van 1978 niet alleen dankzij het gelijke spel tegen Vreeswijk. Nog belangrijker is wellicht de overwinning van 16 april bij concurrent Voorwaarts. JSV-goalie Ad Kok moet in Utrecht een openingstreffer toestaan, maar Ad Epping en Jan van Schaik buigen de score naar de juiste kant om: 1-2. Jan van Kippersluis verzorgt de assist voor de gelijkmaker.

  • 2 april 1978: spelmoment uit JSV-Brederodes (1-3)

    De zwaarbevochten zege “leverde in het JSV-kamp glunderende gezichten op. Secretaris Jan van Baayen en voorzitter Jan van Wijk feliciteerden elkaar uitbundig, terwijl ook algemeen voorzitter Terlouw tevreden achter zijn cognacje zat”, zo lezen we in een krantenknipsel.

    Ondertussen ruilt het zevenjarige Nieuwegein dagelijks een stukje natuur in voor woningen. CDA-politicus Frans Hermsen, de eerste burgemeester van de groeigemeente, ziet dat het goed is en vertrekt in augustus 1978 naar Nijmegen. Zijn partijgenoot Willem Fibbe neemt het ambt een half jaar waar in afwachting van PvdA-bestuurder Harmannus Flik.

    Het jeugdige Nieuwegein herbergt voldoende geschiedenis om op 4 september 1978 een Historische Kring op te richten. De stichters omschrijven zichzelf als een genootschap dat zich tot doel stelt om "de historie van de vroegere dorpen Jutphaas en Vreeswijk, het huidige Nieuwegein, te bestuderen, vast te leggen en uit te dragen. Daarnaast rekent de vereniging het tot haar taak om de belangstelling voor deze geschiedenis te stimuleren.” Met deze Anno-rubriek hoopt JSV haar steentje hieraan bij te dragen.

  • Het door Henk Tersteeg en anderen voor JSV gemetselde gebouwtje doet nu dienst voor Tennis Vereniging Rijnhuyse

    In onze zoektocht naar de totstandbrenging van sportpark Rijnhuizen (anno 1978 het onderkomen van JSV) reageert lezer Pierre Veldhuizen verbaasd op het Anno-stukje van 11 april jongstleden (1966: JSV bouwt eigen clubhuis). “Een van stenen gemetseld clubhuis” kan hij er zich niet herinneren. “Bij velen is juist de befaamde houten kantine daar bekend.”

    Pierre heeft beslist een punt. Het stenen gebouwtje dat we twee weken terug in deze rubriek door Henk Tersteeg en anderen lieten metselen is niet de kantine. Simone van der Heuvel legt ons op Facebook uit dat het bouwsel de entree van het sportpark vormde en als kleedruimte en “snoephokje van ome Joop Scholman” diende.   

    Dankzij een krantenartikel van Jaap Ruizeveld krijgen we een nog beter beeld van het sportpark. Hij schrijft ter gelegenheid van de officiële opening van Rijnhuizen (op zaterdag 3 september 1966) het volgende. “Dit prachtige complex omvat drie speelvelden, een oefenterrein, een zeer modern kleedlokaal met goede douchegelegenheid en een zeer royale kantine. Het sportpark is bijzonder gunstig gelegen in de kom van de gemeente."

  • Het krantenknipsel uit september 1966. Op de vage overzichtsfoto van sportpark Rijnhuizen is het stenen gebouwtje rechts goed te zien, maar de houten kantine nauwelijks. Die bevindt zich boven de groene letters.

    "Naast de Jutfase Sport Vereniging zal ook de korfbalvereniging JUKO hier de wedstrijdsport beoefenen. Aan de grens van deze terreinen opende kracht-sportvereniging De Voltreffer eind vorige maand haar sportschool. Ook is ruime aandacht geschonken aan parkeermogelijkheid en binnen niet al te lange tijd hoopt JSV over voldoende middelen te beschikken om een tribune te plaatsen. Voor dit doel is reeds een grote gift in het vooruitzicht gesteld.”

    Henk Tersteeg is beslist niet de enige die zich in het zweet werkt voor de club. “Vele supporters van JSV, leden en belangstellenden, hebben ontelbare uren van hun vrije tijd opgeofferd voor de bouw van de kantine en het kleedlokaal. In regen en wind werkten zij onverstoorbaar veder om de gebouwen klaar te krijgen.”

    “Na veertig jaar heeft JSV nu een eigen clubhuis gekregen. Er is een royale ontvangstruimte voor toeschouwers, een aparte kamer voor officials en kantinebeheerder Van Doorn heeft in een redelijk grote keuken de gelegenheid warme en koude dranken te schenken", aldus journalist Ruizeveld. “Hoewel het clubhuis vlakbij één der velden ligt zullen de ramen vermoedelijk niet snel vernield kunnen worden door ballen. Op het achterste terrein worden namelijk de korfbalwedstrijden van JUKO gespeeld.”

  • Geinoord-JSV: het eindsignaal
     

    “Jutphaas heeft met Rijnhuizen thans een bijzonder fraai sportcomplex en voorlopig vormt alleen de smalle Overeindseweg als toegangroute een kleine onvolkomenheid. Maar zoals bekend zal bij de aanleg van nieuwe wegverbindingen ten noorden van de r.k. kerk aan de Utrechtseweg in de toekomst ook aan dit euvel een definitief einde worden gemaakt.”    

    Na alle verheldering over de faciliteiten van het complex enerzijds voedt Jaap Ruizeveld anderzijds de verwarring over de ingebruikname van Rijnhuizen. Op 15 april 2011 (Anno 1966: Rijnhuizen is klaar) vermoedt uw geschiedschrijver ietwat aarrzelend dat JSV vanaf 1964 stapsgewijs intrekt. Op 8 maart 2012 (Anno 1964: ontsnappen en verkassen) laten we de hele club juist in één keer van het Kanaal naar Rijnhuizen oversteken.

    “Met ingang van de nieuwe voetbalcompetitie zullen op het sportpark nu ook de reserve-elftallen hun wedstrijden kunnen spelen. Dit is een enorme verbetering. Niet alleen omdat het oude terreinencomplex nabij de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal zeer ver van de kom van de gemeente verwijderd lag, maar vooral ook omdat bij minder gunstige weersomstandigheden het zelfs onmogelijk was om de velden te bereiken. De tocht over de glibberige toegangsweg moest meer dan eens worden gestaakt.” 

  • 19 april 2014. Geinoord-aanvoerder Jan Maarten van Dijk (familie van Corstiaan Bleijenberg, Jett Spronk én Julia Zuidhoek) maakt vlak voor rust hands en krijgt een strafschop tegen. Die wordt door Bjorn van der Horst benut. 

    De feestelijke optocht van het Drilleveld naar sportpark Rijnhuizen op zaterdagmiddag 3 september 1966 kan zonder onderbreking plaatsvinden. Harmonie Cornelis Galesloot is uiteraard van de partij. Ook de gymnastiekverenigingen VIOS en GYNEA zijn actief bij de opening en hetzelfde kunnen we zeggen van de padvinders van de Pieter Maritzgroep en de Jan van Hoffgroep. Na een toespraakje van brugemeester De Smeth van Deurne klinkt plechtig het Wilhelmus.

    Daarna speelt het eerste elftal van JSV een oefenwedstrijd en hanteert Beppie Zwezerijnen (de opa van B1-trainer Kees van der Hoeven) waarschijnlijk de vlag. Op 14 maart zag ondergetekende de grensrechter aan voor oefenmeester De Jongh, maar met dank aan Pierre Veldhuizen kan dat hier rechtgezet worden.

    Over grootvaders gesproken: MB1-doelvrouw Feline Baas dankt haar talent vast aan opa Ton de Hoogt, die tijdens het seizoen 1970/1971 twee eredivisieduels onder de lat stond bij het net opgerichte FC Utrecht. TTB-voorzitter Corstiaan Bleijenberg zal op zijn beurt de bestuurskunst hebben afgekeken van oom Jett Spronk. 

  • Het Algemeen Dagblad van 21 april 2014: Geinoord-JSV 1-2
     
    Corstiaan zag afgelopen zaterdag het eerste zaterdagelftal van JSV winnen bij Geinoord en hij was niet de enige. Volgens het Algemeen Dagblad woonden zevenhonderd toeschouwers de stadsderby bij, volgens columnist Hans van Echtelt waren het er meer dan duizend.

    Uw geschiedschrijver nam de afgelopen week niet alleen een kijkje op Parkhout (het onderkomen van Geinoord), maar ook op het voormalige JSV-terrein naast Fort Jutphaas. Daar trof ik langs de tennisvelden van TV Rynhuise niet alleen het stenen gebouwtje uit 1966 aan, maar ook Ton de Graauw.

    Anno 2014 tennist hij, maar zo’n veertig jaar terug voetbalde hij bij JSV. En kleedde hij zich regelmatig om in het bouwsel, dat Pierre Veldhuizen niet direct kon thuisbrengen. Daarentegen herkende Pierre wel weer Ton van Eyndhoven als koppende aanvaller in de Anno van 11 april jongstleden. Zo blijft de kennis over onze clubhistorie groeien.    

  • Ton de Graauw staat tweede van links


    EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H KNVB 1977/1978: 1.Vreeswijk 22-31, 2.DEV 22-30, 3.Brederodes 22-27, 4.Maarssen 22-24, 5.DWSV 22-24, 6.SCH ’44 22-20, 7.De Meern 22-20, 8.Utrechtse Boys 22-20, 9.Scherpenzeel 22-18, 10.JSV 22-17 (4x winst, 9x gelijk, 12x verlies, 22 goals voor, 30 tegen), 11.HDS 22-16, 12.Voorwaarts U 22-15

    (bron: voetbalnederland.nl)

    Zie voor de eindstand van de zaterdagmannen de Anno van 14 maart 2014

  • Bron: Eric Zuidhoek

    Opnieuw gepubliceerd door Theo van der Linden