7 november 2013
Diverse reacties op de vorige Anno leverden brandstof op voor een nieuw stukje. Er lag ook nog wat materiaal op de plank, dat we u niet langer wilden onthouden. En een fietstochtje over industrieterrein Plettenburg riep herinneringen op aan de oprichting van onze club. Zie hier de ingrediënten voor historisch allegaartje.
De trouwe lezer van deze rubriek weet dat het eerste JSV-veld in de buurt van De Bongenaar heeft gelegen. Dit landgoed heeft plaatsgemaakt voor een bedrijventerrein, waar een kantoorgebouw, een pad en een bushalte de naam van de buitenplaats in ere houden.
Tegenwoordig rij je er met de fiets zo naar toe, maar in 1926 doen de oervoetballers van JSV hun terrein nabij de Bongenaar nog per boot aan. Vanwaar die omslachtige reis, vraagt uw geschiedschrijver zich op 12 januari 2011 hardop af. Het antwoord dat Piet Daalhuizen van de Historische Kring daarop geeft lost niet alle verwondering op. Wat speurwerk op internet bijna drie jaar later wel.
Landgoed De Bongenaar weet zich in 1926 namelijk geheel omringd door water. De Vaartse Rijn vormt de westoever, de Schalkwijkse Wetering de noordoever en de Molenwetering maakt de omsingeling compleet. Van de laatste watergang ontbreekt 87 jaar later elk spoor.
Door de komst van het Lekkanaal (geopend in 1938) valt de loop van de Schalkwijkse Wetering over Plettenburgse grond geleidelijk aan droog, maar het tracé en de oude monding in de Vaartse Rijn zijn nog enigszins herkenbaar.
Het gele vlakje markeert fietspad De Bongenaar. Het puntje wijst de drooggevallen Schalkwijkse Wetering aan.
Landgoed de Bongenaar is anno 1926 nog een eilandje, dat slechts per boot te bereiken valt. Dat kan ongetwijfeld met het pontveer, dat al tientallen jaren passagiers overzet naar de Vreeswijksestraatweg. In de boeken komen we aan het eind van de negentiende eeuw een zekere mevrouw Catharina Kragten tegen als kapitein. Wie de eerste JSV-ers overzet weten we niet.
We snappen wel steeds beter dat het gebruik van het terrein op of nabij De Bongenaar zich slechts tot enkele maanden beperkt. We denken zelfs dat JSV er maar één keer een tegenstander ontvangt. Het tweede elftal van MSV ’19 komt zondag 6 juni 1926 op bezoek en maakt daarmee de allereerste wedstrijd uit onze clubgeschiedenis mogelijk. Het schijnt dat burgemeester Hamers van Jutphaas dit heugelijke feit opluistert door de aftrap te verrichten.
In de zomer van 1926 wisselt JSV het gras op De Bongenaar in voor een weiland nabij de Doorslagsluis. Dat is 26 september voldoende in gereedheid gebracht om het tweede elftal in competitieverband te laten aantreden tegen Scherpenzeel 2. JSV 1 speelt diezelfde dag in IJsselstein het allereerste competitieduel en verliest nipt van VVIJ. In het Utrechts Nieuwsblad van maandag 27 september vinden we op pagina 3 de uitslag terug én de uitslagen van de andere wedstrijden in de derde klasse A van de Utrechtse Provinciale Voetbal Bond.
Uitslag van de allereerste competitiewedstrijd van JSV 1
De krant duidt VVIJ aan als IJsselstein, het Utrechtse Minerva als UFC, het Doornse DEV als D.E.V.O. (Door Elf Vrienden Opgericht) en JSV als Jutphaas. De allereerste thuiswedstrijd op eigen bodem verliest ‘Jutphaas’ op zondag 3 oktober 1926 met 5-0 van ‘UFC’, dat volgens onze informatie dan al twee jaar de naam van de slimme en dappere Romeinse godin Minerva draagt.
Een goede halve eeuw na de eerste balomwentelingen langs de Doorslag vinden we JSV terug aan de overkant van de Vaartse Rijn. Op sportpark Rijnhuizen stelen de A-junioren de show. Volgens Pierre Veldhuizen viert de lichting 1977-1979 een kampioensfeestje. Bert Scheffer is doelman van dit team en herkent zichzelf op een elftalfoto in de laatste Anno.
Desgevraagd vertelt de Achterhoeker dat hij als C-junior in Nieuwegein komt wonen en bij JSV gaat spelen. Na de A1 volgt een uitstapje van twee jaar naar het eerste van Geinoord. Vervolgens keert Scheffer bij JSV terug als doelman van de zondag 1. Na zo’n drie seizoenen wordt hij onder de lat verdrongen door Michel de Ridder en resten hem nog wat jaren in het tweede.
Linksonder hurkt Alfred Kerkhof, twee plaatsen verder Ron van Someren. Als tweede van rechts steunt Tom Tersteeg op de bal. Volgens de "anonieme supporter" staat niet Sjaak van Wingerden, maar Ruud Dongelmans als vierde van links in zijn T-shirt op de elftalfoto van de A1 van 1979-1981
Tegenwoordig vult de Bert Scheffer zijn vrije tijd bij Radio9 Sport. Als presentator van deze regionale zender praat hij in het weekend live verslagen, interviews en berichten aan elkaar. Bij JSV verzorgt Jan van Schaik (een hoofdrolspeler in de vorige Anno) ’s zaterdags de verslaggeving. Dat is overmorgen vast ook het geval als onze eerste zaterdagelftal AH ’78 ontvangt. Streekzender Radio 9 zendt uit vanaf 14.00 uur en is in Nieuwegein te ontvangen op 101.9 FM.
Naast Scheffer reageren ook Ron van Someren en een anonieme supporter op de laatste Anno. Van Someren zijn we in deze rubriek al tegengekomen als speler van de zondag1 tijdens de succesjaren 1988 en 1989. De anonieme supporter heeft beloofd zijn of haar identiteit binnenkort prijs te geven, maar helpt ons nu al, net als Scheffer en Van Someren, aan ontbrekende namen bij de A1-elftalfoto’s uit de periode 1977-1983.
Pierre Veldhuizen had al 42 van de 48 geportretteerden op de drie teamfoto’s herkend. Volgens Van Someren en de anonieme supporter (zou dit niet één en dezelfde persoon zijn?) zat Pierre er slechts bij drie spelers naast. Het zal u niet verbazen dat uw geschiedschrijver zeer te spreken is over het souffleren van Pierre. En blij is met alle aanvullingen en correcties!
JSV A1 1981-1983. Op de bovenste rij staan als derde en tweede van rechts Ton Jansen en Eric Bos. Op de middelste rij is Martin van Doremalen de naam die in de vorige Anno ontbrak. Onder zien we v.l.n.r. André van Wiggen, Hans van Genderen (in plaats van Eric van Beek), Diederik Melis, Ron van Someren (in plaats van Marco Folman) en Wim de Ridder
Kees Maton maakt tegenwoordig deel uit van het veteranenzevental dat op vrijdagavonden de clubkleuren verdedigt. Anno 1981 is hij lid van de zaterdagselectie en bewaart hij krantenknipsels, waarin de namen van middenvelder Albert Baars, Cees van Bennekom, Anton de Bruin, Rinie van Dun, Dick Elbertse, Michel Ernst, Joop Florie, laatste man Bert van der Heijden, doelman Gert van Houwelingen, Arjan Jager, Ricky Jansen van ’t Land, voorstopper Bert Kerkhof, trainer Wim Krabbenborg, Emiel Lammers, Theo van Ledden, Leen Los, verdediger Kees Maton zelf, Roland Moolenbeek, Hans Scholman, Piet Hein van der Schoot, Rinke Soesbergen, snelle Adrie van Veenendaal, Jan Vermeulen, Wil Wagemans en Jan Zwezerijnen vallen.
Volgens Maton zijn de knipsels verzameld tussen 1980 en 1982 en komt men uit in de tweede klasse B van de afdeling Utrecht. Dat eerste geloven we graag, het tweede betwisten we. Bij een zoektochtje buiten de collectie van Kees Maton om treffen we het eerste zaterdagelftal van JSV tijdens het seizoen 1980/’81 in de eerste klasse aan. Medio april bivakkeert het gezelschap nog op een veilige negende plaats, maar een maand later valt het doek. JSV eindigt als laatste van de twaalf deelnemers.
We denken dat de zaterdagmannen de door Maton aangehaalde reeks remises (zes gelijke spelen in negen duels) tijdens het seizoen 1981/’82 neerzetten. De JSV-dames lijken meer van het winnen te zijn. Op zondag 12 april 1981 kloppen ze De Meern en het is niet de enige zege die we het eerste vrouwenelftal dat voorjaar zien boeken. Of dat voldoende is om Brederodes, BVC, Dorestad, Schalkwijk, Vriendenschaar en Vreeswijk voor te blijven in de zondag eerste klasse A kunnen we u niet vertellen. Wel weten we dat er ook op zaterdag door vrouwen wordt gevoetbald én dat er op zondag nog een eerste klasse, twee tweede klassen en een reserve eerste klasse bestaan.
JSV zaterdag 1 poseert met door supermarkt Vendrig gesponsorde tassen
Die laatste poule wordt gevormd door onder meer Bunnik 2, Maarssen 2, Minerva 2, Schalkwijk 2, Vriendenschaar 2 en Zwaluwen Vooruit 2. Ook de tweede elftallen van De Meern en JSV behoren tot de geleding en nemen het net als de eerste elftallen op 12 april tegen elkaar op. Ook hier wint JSV (0-1). Anno 2013 kent de KNVB geen aparte reserveklassen voor vrouwen meer.
De dames van De Meern voetballen tijdens het seizoen 1979/1980 nog op zaterdag tegen teams als VVOG, IJsselmeervogels en de Pechvogels. JSV speelt ook dat jaar met twee elftallen en op zondag. Het eerste vormt een eerste klasse met onder andere Achterveld, Elinkwijk, SVMM, De Vesting en Vreeswijk.
Jeffrey Posthouwer (geboren in 1972) zal dan nog bij de JSV-pupillen rondlopen. Aan het begin van de jaren negentig maakt hij de overstap van de A1 naar de zondagselectie, maar na een avontuurtje bij VV Utrecht keert de centrumverdediger ‘op zaterdag’ bij JSV terug. Daar maakt hij aan het eind van de twintigste eeuw een opmars van het eerste elftal mee, maar de zondagselectie blijft het troetelkind van de club.
Jeffrey had graag wat mooie foto’s uit die tijd met ons gedeeld, maar helaas heeft hij niets op zolder liggen. Wel voegt hij aan het rijtje vergeten helden de namen van Bennie Asmuruf, Wilco van Ee, Robert Haberts, Robert van Stijn, leider Ton Zwaan en routinier Maarten de Vos toe. In de Anno van 10 oktober 2013 zijn zij niet genoemd. Willem van Beveren wel, maar niet als de JSV-er op wie een speler van Hees een tackle inzet.
Tenslotte haalt Posthouwer herinneringen op aan trainer Dario Temperilli, die in gebroken Nederlands de zaterdagmannen van JSV opdroeg om op het veld “de lijken uit te delen” in plaats van de lakens.
Jeffrey zorgt als sponsor van één van vitrinekasten-met-oude-afbeeldingen goed voor het verleden van JSV. De eigenaar van Autoschade Herstel Posthouwer BV zorgt ook goed voor de toekomst van onze club. Zoon Liam voetbalt in de D1, zoon Bryan in de E3 en de vierjarige Alan staat op de wachtlijst voor de kabouters. Jeffrey zelf is leider van de E3.
JSV E3 met linksboven leider Jeffrey Posthouwer
Een ander verdienstelijk lid is Theo Ehlert. Al was het maar vanwege het opzoeken van de op 10 oktober in deze rubriek beschreven placemat. We geven in dit artikel de linkerhelft prijs. Een andere afbeelding die we u tonen is die van de prijsuitreiking op sportpark Rijnhuizen. Het plaatje moet in het voorjaar van 1981 zijn geschoten en het zou wel eens kunnen dat we getuige zijn van de slotceremonie van een groot internationaal toernooi voor junioren dat bij JSV gehouden wordt.
Wim Zwezerijnen (met bril) en Nol van de Berg (uiterst rechts) reiken namens JSV de prijzen uit. De drie mannen links zijn vermoedelijk sponsoren
EINDSTAND ZATERDAG EERSTE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1980/1981: 1.Grift Boys 22-35, 2.SVL 22-28, 3.Eminent Boys 22-25, 4.Nijenrodes 22-24, 5.Benschop 22-24, 6.Lopik 22-24, 7.Sperwer 22-23, 8.PUEM 22-19, 9.SVP 22-17, 10.VVOO 22-16, 11.Brederodes 22-15, 12.JSV 22-14 (bron: Utrechts Nieuwsblad maandag 18 mei 1981)
EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H KNVB 1980/1981: 1.DWSV 22-35, 2. Midlandia 22-33, 3.Vriendenschaar 22-25, 4.HMS 22-24, 5.CDN 22-24, 6.MSV '19 22-23, 7.JSV 22-21 (8x winst, 5x gelijk, 9x verlies, 25 goals voor, 36 tegen), 8.SVF 22-19, 9.De Meern 22-17, 10.Brederodes 22-16, 11.SCH '44 22-14, 12.Ultrajectum 22-13
(bron: voetbalnederland.nl)
Bron: Eric Zuidhoek