• Anno 1982: niet langer countervoetbal

    19 februari 2014

    Het Amerikaanse opinieweekblad Time roept de computer in het laatste nummer van 1982 uit tot machine van het jaar. Het apparaat is inmiddels handzaam genoeg om ook thuis gebruikt te worden. Toch laat de opmars van de personal computer nog zeker een decennium op zich wachten.

  • De voorkant van de JSV-er van 1982 oogt als die van 1961 (zie de Anno van 2 februari 2012)

    Ook het wereldwijde web wordt zo'n tien jaar later gesponnen en Facebook landt pas anno 2004 in dit weefsel. Uw geschiedschrijver heeft dan nóg een decennium nodig om dit internetplatform te ontdekken, maar beschikt sinds twee weken eindelijk over een eigen pagina. 

    Dat zorgt voor virtuele contacten met de beheerder en volgers van ‘Oud Jutphaas’ en biedt ondergetekende een medium om afbeeldingen te delen. Want helaas blijft een deel van de bezoekers door technisch ongemak nog steeds verstoken van de leuke plaatjes die ik in deze rubriek plak.    

    Anno 1982 halen de leden van JSV hun informatie nog uit een papieren clubblad en het januarinummer bladeren we alhier door met dank aan René Lammers, één van de twee leiders van de C2. De ander heet J. Sanchez Martinez en de J zou wel eens voor Juan kunnen staan. Het is echter René die een aardig stukje over de C2 in de JSV-er plaatst én met het team op de foto gaat. Het resultaat daarvan is je getoond op 10 januari jongstleden.

  • JSV beschikt aan het begin van 1982 over nog zes C-, vier A- en vier B-juniorenelftallen. Daarnaast lopen er maar liefst elf D-, negen E- en zes F-pupillenteams op sportpark Rijnhuizen rond. Over de omvang van de rest van de vereniging leert het clubblad van januari 1982 ons niets. Wel lezen we dat JSV voornemens is om dat voorjaar een Pools team uit te nodigen voor een internationaal toernooi dat de vereniging organiseert.

    Het armlastige Polen ligt dan nog achter het IJzeren Gordijn en heeft dan ook de hulp van JSV nodig om de reis en het verblijf te bekostigen. De toernooicommissie weet de Nieuwegeinse burgemeester Flik de eerste duit in het zakje te ontfutselen. Of de ploeg uit Katowice uiteindelijk deelneemt aan het evenement weten we niet.   

    Wat we dankzij het Utrechts Nieuwsblad wel weten is dat het eerste zaterdagelftal een ongekend spannend slot van de competitie beleeft. Twee speelronden voor het eind bekleedt het team met twee punten achterstand op de koplopers FZO en VOP en één punt achter de runners-up Hercules, UHSV en Ultrajectum de zesde positie. 

  • De E7 van 1982 met staand v.l.n.r. Kees Kolsteeg, Marco, René, Mark, Bastiaan, Robin en Cornel. Gehurkt v.l.n.r. Sjors, Gert Jan, Dave, Erik en Marco

    JSV wint de resterende twee wedstrijden; de laatste op zaterdag 1 mei bij UHSV. Emiel Lammers (is dat familie van René?) scoort er het enige doelpunt. Maar ook Hercules maakt in de slotronden geen fouten en mag met de bloemen gaan zwaaien.

    Ton Huis in 't Veld is in 1982 voorzitter van de zaterdagafdeling en vormt in januari met algemeen voorzitter Arie Terlouw, secretaris Nico van Balen, eerste penningmeester Theo Geurtsen, tweede penningmeester Nol van de Berg, damesvoorzitter Gerard Vrijdag, zondagvoorzitter Jan van Wijk en jeugdvoorzitter Ben Elberse het clubbestuur.

    32 jaar na dato weet Ton Huis in 't Veld zich niet meer exact te herinnering wie de zaterdagselectie in 1982 traint. Het zou de Achterhoeker Wim Krabbenborg kunnen zijn, die wat moeilijk aardt in het hartje van ons land.

  • Ook de naam van Dick van de Brink schiet Ton te binnen, maar die hebben we op 1 november jongstleden al in 1980 laten afzwaaien. Voor Bertus Clemens lijkt het nog wat te vroeg; die neemt de zaterdagmannen pas rond de verhuizing naar Blokhoeve (in 1986) ad interim bij de hand en wordt uiteindelijk het lijdend voorwerp van een bestuurscrisis, omdat meerdere afdelingen naar zijn gunsten dingen.

    Zaterdagvoorzitter Ton Huis in ’t Veld ruimt het veld en ook algemeen voorzitter Arie Terlouw geeft in de loop van 1986 het stokje, of beter gezegd de hamer door. Al sinds 28 september jongstleden vragen we ons af aan wie. Dankzij Paul en Betty van Mourik weten we eindelijk het antwoord: aan Nico Herfkens, die in de jaren zeventig zijn sporen in de Nieuwegeinse sportwereld verdient als penningmeester van zwemvereniging Aquarijn.

    De inmiddels 76-jarige Utrechter woont tegenwoordig in IJsselstein en kijkt niet graag terug op zijn woelige bestuurstijd bij JSV. Herfkens herinnert zich “veel gerommel tussen de zaterdag en de zondag” en bijt zich naar eigen zeggen stuk op verstoorde interne verhoudingen. Coert van Ee volgt hem eind 1987 op.

  • Daan van der Valk troeft een IJFC-verdediger af in de nazomer van 2013 

    In 1982 volgen Van Ee en Herfkens JSV hooguit langs de zijlijn. Mogelijk staan ze daar op zondag 21 oktober, als het eerste elftal bij verrassing koploper Saestum verslaat. De 3-1 zege wordt in het Utrechts Nieuwsblad breed uitgemeten. Trainer Ries Vos, die volgens het artikel aan zijn tweede seizoen bezig is, legt in de krant uit dat hij geleidelijk aan breekt met de speelstijl, waarmee JSV volgens hem in 1973 kampioen van de vierde klasse werd.

    “Die wijze van spelen was een soort countervoetbal en dat principe heeft men steeds gehouden. Maar wat was het resultaat? JSV duikelde uit de derde klas en de laatste jaren was het een constante strijd tegen degradatie.”

    Vos heeft een andere opvatting. “We moeten zelf initiatief nemen, een tegenstander het spel opdringen met voetbal dat op de aanval is gericht. Verleden jaar zijn we daar wat mee begonnen maar je kan in zo’n eerste seizoen natuurlijk geen wonderen verwachten. Nu begint het er in te komen.”

  • André en Daan van der Valk

    “Een aantal jongeren als Ron van Someren, Nico Baardemans en Erik Arends zijn vatbaar voor dat nieuwe soort voetbal en ook de oudere spelers beginnen er langzaam aan plezier in te krijgen. Kijk naar een Ron van Rooijen, die als laatste man meer gaat meevoetballen. Kijk naar Frits Atteveld, kijk naar Jan van den Heuvel, kijk naar André van der Valk.”

    Dat laatste doen we, want het Utrechts Nieuwsblad heeft een afbeelding van hem bij het verslag geplaatst. Anno 2014 is zoon Daan van der Valk één van de smaakmaker van JSV 1, maar dan op zaterdag.

    Paul van Mourik volgt anno 1982 de verrichtingen van het eerste zondagteam op de voet. Hij is namelijk teamleider en houdt dat tot halverwege 1989 vol. Daarna neemt Pierre Veldhuizen deze klus over. In de JSV-er van januari 1982 komen we Pierre tegen als leider van de D2 en Betty van Mourik als leidster van de F2. 32 jaar later helpt dit drietal uw geschiedschrijver (en daarmee u als lezer) aan beeldmateriaal en weetjes.

  • Rosina Scholman senior deelt haar spelerskaart uit 1982 met ons. Zij draagt dan nog haar meisjesnaam (Verhoeven) en maakt deel uit van het zogeheten dames-juniorenelftal. Anno 2014 voetbalt Rosina Scholman junior in de MC1. Zij wordt getraind door Michel de Ridder, die in 1982 JSV C6 onder zijn hoede heeft.

    Daarnaast gaat Michel in 1982 met de zondagselectie op de foto. Op zijn keeperstrui ontbreekt shirtreclame. Bij collega-doelman Bert Scheffers zien we hetzelfde. De veldspelers poseren wel trots met de naam van Vermeulen Tapijt op de borst. 

    Dat is een nieuwtje, want tot 1982 is reclame op wedstrijdkleding ten strengste verboden. Voor trainingspakken geldt die restrictie niet. Bakker Luiten kan zijn naam erop kwijt in 1970 en uw geschiedschrijver opent er de Anno-reeks mee op 10 november 2010. 

    Anno 1982 is de bakker één van de advertenteerders in de JSV-er. Elders in dit stukje hebben we meer oog voor de wervende teksten van J. Moolenaar B.V. en van de kantinebeheerders Geert en Ries Broekhuizen. Hopelijk zijn ze voor alle lezers zichtbaar. Dat zijn ze in ieder geval voor alle bezoekers ('vrienden') van de Facebook-pagina van ondergetekende.         

  • JSV zondag 1 anno 1982. Staand v.l.n.r. grensrechter Jos, trainer Ries, Henny, keeper Michel, Bert de Heus, Ron, Nick Baardemans, keeper Bert, Dik van Londen, Mart en leider Paul. Gehurkt v.l.n.r. Jan, André, Wim de Ridder, aanvoerrder Frits, Juan en Ron van Someren.


    EINDSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1981/1982: 1.Hercules 22-28, 2.FZO 22-27, 3.JSV 22-27, 4.Ultrajectum 22-26, 5.VOP 22-25, 6.UHSV 22-24, 7.VVJ 22-24, 8.CDN 22-20, 9.Bunnik 22-18, 10.Minerva 22-16, 11.VVA 22-15, 12.Kamerik 22-14
    (bron: Utrechts Nieuwsblad)

    EINDSTAND ZONDAG VIERDE KLASSE H KNVB 1981/1982: 1.CDW 22-30, 2.Vriendenschaar 22-30 (CDW kampioen na beslissingsduels), 3.Hercules 22-29, 4.CDN 22-29, 5.Utrechtse Boys 22-23, 6.DEV 22-21, 7.Brederodes 22-21, 8.MSV '19 22-19, 9.JSV 22-16 (5x winst, 6x gelijk, 11x verlies, 23 goals voor, 39 tegen), 10.SCH '44 22-16 (27-44), 11.SVF 22-15 (29-40), 12.De Meern 22-15 (21-38)
    (bron: voetbalnederland.nl)

  • Leidster Betty van Mourik poseert anno 1980 met de F-pupillen Jan van Dam, Joost Kooiman, Ralf Tienhoven, Jeroen van Alderen, Louis Losader, Marcel den Uyl, Michel Winnemuller en Patrick Kanaar. Zij winnen die dag een door Vreeswijk georganiseerd toernooi.

    Bron: Eric Zuidhoek (tekst), Betty van Mourik (foto's) en anderen

    Herpublicatie Theo van der Linden, 17 februari 2021