1 april 2014
Wie jarig is krijgt cadeautjes! Uw geschiedschrijver biedt JSV daarom een fotoalbum op Facebook aan. Daarin staan alle 394 afbeeldingen* die in deze historische rubriek zijn gebruikt. En bij ieder plaatje staat een link naar het betreffende Anno-stukje.
Jan Zwezerijnen ziet uiterst rechts in pak Huib van Straten staan, links op de grond Toon Vroman liggen en achter de bloemen zijn broer én doelman Cor knielen. Neef Kees houdt middenin de achterste rij de armen over elkaar, rechts naast hem staan Jan van Wiggen, Willem Kerkhof en Joop Geitenbeek. De foto is niet gemaakt in 1934 (en ook niet in 1937).
Voor u ligt het tweeënnegentigste deel van de legpuzzel, die een grondige beschrijving van onze clubgeschiedenis moet vormen. Volgens de officiële stukken is het eerste JSV-hoofdstuk op 1 april 1926 geschreven, al durven we sinds 28 maart 2012 (Anno de oprichting) niet uit te sluiten dat dit pas een maand later is gebeurd.
Een prominente rol in die begintijd speelt een zekere Herman van Doorn en met dank aan Jan Zwezerijnen (geboren op 1 december 1928 in Jutphaas) weten we eindelijk hoe hij er uit ziet. Van Doorn wordt door Zwezerijnen herkent op een afbeelding van een vooroorlogs JSV-bestuur.
De foto is weergegeven in de Anno van 8 april 2011 en van de vijf staande bestuurders kent Zwezerijnen er drie bij naam. Uiterst links poseert Huib van Straten, daarnaast Cor Zwezerijnen (een broer van Jan) en naast Cor staat Kees Zwezerijnen; een neef van Jan.
Herman van Doorn
Jan Zwezerijnen ziet Herman van Doorn ook nog eens staan op een prent van een vooroorlogs kampioenselftal. De foto valt te bewonderen in ons huidige clubhuis en volgens het bijschrift hebben we van doen met het team dat promotie naar de KNVB bewerkstelligt.
Dat doet JSV in 1937, maar Cor Schooneveld beweert in de Anno van 21 mei 2013 dat Herman van Doorn dan al overleden is. De Gouden JSV-er zet ons op een beter spoor. Het jubileumclubblad uit 1976 toont dezelfde afbeelding en meldt dat deze in 1934 is gemaakt ter ere van het behalen van de titel in de eerste klasse van de UPVB.
Wellicht vergist men zich een jaar én een klasse: JSV kroont zich in 1933 tot kampioen van de tweede klasse. Dat doet het overigens met uitstel vanwege een tragisch ongeluk tijdens het slot van het seizoen 1932/’33.
Burgemeester Flik (rechts) opent sportpark Blokhoeve
De JSV-ers Hugo Vroman (26) en C. Schrijvers (volgens de krant rond de 50 jaar en uit Utrecht afkomstig) botsen met hun auto op een trein. Vroman is op slag dood, chauffeur Schrijvers is aanvankelijk zwaargewond. Dankzij Cor Schooneveld weten we dat ook Schrijvers het ongeval niet overleeft.
Schooneveld vertelt ons dat allemaal in het jubileumclubblad van 1986. JSV viert dat jaar niet alleen haar zestigste verjaardag, maar ook de verhuizing naar een nieuw complex. Hoe dat in z’n werk gaat heb je kunnen lezen in de Anno van 4 juni 2013, maar we beschikken nu ook over kleurenfoto’s van de opening van sportpark Blokhoeve.
Het Utrechtsch Nieuwsblad van zaterdag 27 mei 1933
De afbeeldingen komen uit het archief van Paul en Betty van Mourik, die in 1986 achter de bar staan in de kantine. Vòòr de bar melden zich van tijd tot tijd de gebroeders Ton en Wim van Kippersluis, die in een lager JSV-team een balletje trappen met andere spelers van boeren komaf. In de vitrinekast van het huidige clubhuis op de Galecop wordt het gezelschap het “agrarisch elftal” genoemd.
De agrariërs voelen zich vast in hun element op het gras van Rijnhuizen en Blokhoeve, maar Ton en Wim van Kippersluis maken (later) meer indruk als clubvoorzitter. Zij kijken in de tachtig nog de kunst af van Arie Terlouw, Nico Herfkens en Coert van Ee. De laatste heeft het van geen vreemde: zijn grootvader leidt onze club tijdens het binnenhalen van de kampioenschappen in 1933 en 1937.
Wim Brugman ziet toe dat de vlag ten top gaat bij de opening van Blokhoeve
Barbier Johan van Ee, die regelmatig het kapsel van Jan Zwezerijnen onder handen neemt, krijgt daarbij hulp van burgemeester Hamers. Nee, niet bij het knippen van Jan, maar bij het voorzitten van JSV.
Als we Henk Tersteeg (geboren in 1924) mogen geloven dan is het aan de burgervader te danken dat de gebroeders Vroman in Jutphaas voetballen. Jan Hamers lokt de Utrechtse voetballers met giften naar JSV en stopt ze geregeld een extraatje toe om de drie broers voor de club te behouden.
Henk Tersteeg zelf voetbalt vanaf zijn twaalfde met broer Jan en met Anton Westerman in het juniorenelftal van Jutphania, de katholieke vereniging die anno 1945 opgaat in JSV. Tersteeg weet ons te vertellen dat de roomsen spelen in een zwarte broek en verticaal gestreepte geel-zwarte shirts.
Jutphania 1 rond 1933 geflankeerd door W. van der Akker en P. van der Heuvel.
Dat bevestigt ook zijn zwager Cees Hoveling (van 2 maart 1929), die aan hand van zijn vader regelmatig een wedstrijdje van Jutphania meepikt. De vader van Cees is namelijk preses van de vereniging. Jan Zwezerijnen meent zich te herinneren dat Jutphania in een geel-groene truien voetbalde, maar zijn memorie is wellicht vertroebeld omdat hij als toeschouwer gewond raakte bij een wedstrijd van JSV 1.
Jan stond als jochie van een jaar of zeven zoals te doen gebruikelijk naast het doel van zijn broer (en keeper) Cor, toen hij een hard schot op het hoofd kreeg en omviel. Jan had zes weken nodig om bij te komen en dertig jaar om Jutphaas te verruilen voor Assen.
Vanuit de Drentse hoofdstad volgt Jan Zwezerijnen JSV nog altijd op de voet en het zou ons niet verbazen als hij onder dit stukje of op Facebook een felicitatie achterlaat voor de achtentachtigjarige.
Het clubhuis op Blokhoeve.
TUSSENSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1985/1986 (bron: Utrechts Nieuwsblad maandag 12 mei 1986): 1.CDW 22-32, 2.Velox 22-27, 3.Kockengen 20-24, 4.JSV 22-23, 5.Posta 21-22, 6.Argon 21-21, 7.Minerva 21-20, 8.Garuda Maluku 22-20, 9.Hees 21-19, 10.Dolderse Boys 22-19, 11.De Meern 22-18, 12.Sperwer 22-13
EINDSTAND ZONDAG HOOFDKLASSE AFDELING UTRECHT 1985/1986 (bron: Utrechts Nieuwsblad maandag 12 mei 1986): 1.APWC 22-34, 2.Ultrajectum 22-27, 3.JSV 22-27, 4.Bunnik 22-25, 5.DEV 22-21, 6.Hoogland 22-21, 7.De Zebra's 22-20, 8.DWSV 22-19, 9.Celeritudo 22-18, 10.De Meern 22-18, 11.KDS 22-15, 12.Actif 22-14
De KNVB-afdeling Utrecht beschikt zowel op zaterdag als op zondag over derde klassen. Verder houdt de onderbond op beide speeldagen één hoofdklasse in de lucht.
Staand v.l.n.r. Liesbeth Gussehoven, Wenny van Rooijen, Theo van Kippersluis, Maurits Huisman, Ton Zwezerijnen, Carl Zwezerijnen, Jos Peek, Ton van Kippersluis en sponsor Theo van der Louw.
Zittend v.l.n.r. leider Ad van Rooijen, Wim van Kippersluis, Jan Verweij, Bert Scholman, Ron van Someren, Hans van Oosterom en grensrechter Gijs van Rooijen.
*) Bij de 394 afbeeldingen, waarover we aan het begin van dit artikel spreken, zijn niet de acht foto's hierboven meegerekend.
Bron: Eric Zuidhoek
Opnieuw gepubliceerd door Theo van der Linden