• Anno 1986: optocht naar Blokhoeve

    4 juni 2013

    Zaterdagmiddag 31 mei 1986 houdt JSV een optocht van sportpark Rijnhuizen naar het nieuwe onderkomen in Blokhoeve. Hoe de route loopt zien we op de blauwe achterkant van een speciale editie van ons clubblad.

  • Na het defilé opent burgemeester Mans Flik de kantine en fluistert clubvoorzitter Arie Terlouw in: “Dit is echt de laatste verhuizing. Hier moet je het mee doen.” De uitspraak haalt de verhuiskrant, die JSV ter ere van de ingebruikname van ons huidige sportpark (medio februari 2005) uitbrengt; zie de Anno van 5 januari 2011. Terlouw roemt in het blad de clubmensen, die in 1986 een nieuw stenen clubhuis neerzetten. “Zij hebben zich een half jaar te barsten gewerkt. Uit het werk, met alleen elke dag een pilsje en op het eind een etentje. Ze hebben er voor gezorgd dat de vereniging er nu (anno 2004) goed uitspringt.” De gemeente biedt JSV op de Galecopperzoom ter compensatie namelijk een fraaie nieuwe kantine aan.

    Na de opening van sportpark Blokhoeve viert JSV nog een week lang feest. De club bestaat namelijk ook nog eens zestig jaar en pakt flink uit met AVRO’s Discolympics, de Henny Huisman Soundmixshow, De Havenzangers, een vrijmarkt, een ballonwedstrijd en een toneelstuk van de Dorpsspelers. Op 7 juni volgen een fancy fair, een receptie en een slotfeest met De Bianco’s. Dit Drentse dansorkest valt ook anno 2013 nog steeds te boeken.

  • Naast het feestprogramma komen we stukjes van de voorzitters van de JSV-afdelingen tegen in het jubileumboekje. Ton Huis in ’t Veld meldt dat er anno 1986 op zaterdag acht seniorenteams actief zijn en dat het eerste elftal nooit hoger speelde dan de eerste klasse van de afdeling Utrecht. Het eerste zondagelftal deed dat wel, maar daalde in 1984 na zevenenveertig jaar af naar de ‘onderbond’.

  • Wellicht verklaart dat de “kritische vragen”, die jeugdvoorzitter Rees Zoontjes “juist bij dit zestigjarig bestaan van de vereniging wil stellen.” Hij houdt vervolgens een pleidooi voor een betere opleiding van jeugdspelers en het aanstellen van vaste begeleiders en goede trainers voor selectieteams. “Als gelukkige omstandigheid krijgen we de beschikking over een nieuwe voetbalaccommodatie, waarin we alle faciliteiten zullen moeten benutten om JSV omhoog te krijgen.”

  • Adri van de Graaf meldt dat de damesafdeling anno 1986 bestaat uit drie seniorenelftallen -die op zondag spelen- en twee jeugdelftallen (één juniorenteam en een “meisjeselftal”), die op zaterdag spelen. Tevens wil hij kwijt “dat er in het tweede elftal nog een speelster loopt die vanaf de oprichting (op 15 mei 1972, EZ) bij de JSV-dames voetbalt: Joke Peek.”

    De bijdragen van Cor Schooneveld en Steef de Ridder zijn in voorgaande Anno’s reeds belicht. Wat Arie Terlouw, geestelijk adviseur Carree, zaterdagvoetballer Hennie Jansen van ’t Land (dan 51), oud-speler Jo Scholman en oud-jeugdvoorzitter Co de Ridder de lezer in 1986 te melden hebben vertellen we je vast een volgende keer. Bij het stukje van Ries Schwartz staan we hier even stil.

    Hij mag als oudste speler van de zondagafdeling (nog net geen 47) vertellen dat hij in 1957 zijn vrouw Riet Schoonenberg leert kennen. Zij woont op Huis de Geer, haar hele familie is “voetbalgek” en “dus ging ik ook voetballen bij JSV. Het eerste elftal speelde toen tweede klas KNVB en ik heb nog een paar wedstrijden meegespeeld. Van die jongens van toen is alleen Ben Schooneveld nog actief.”   

  • En Ries dus, die dan al 29 seizoenen bij JSV voetbalt en letterlijk zijn steentje bijdraagt aan het nieuwe clubhuis. “Zodat we over een jaar of zes onze kleinzoon Ricardo kunnen aanmoedigen en ik vol trots kan zeggen dat zijn opa ook meegeholpen heeft met de bouw van de kantine.” Steef de Ridder verdient voor het leiden van het bouwproject volgens Schwartz “niet één pluim, maar een hele bos."

  • JSV-leden bouwen eigen kantine op Blokhoeve.

    Ries treedt later nog in de voetsporen van Steef de Ridder; hij is even voorzitter van de zondagafdeling. Kleinzoon Ricardo Nagtegaal (geboren op 4 augustus 1985) schopt het tot het eerste zondagelftal van JSV, dat hij nog enkele seizoenen verruilt voor een lager team op zaterdag. Anno 2013 speelt Ricardo in het zesde, tennist zijn 73-jarige opa Ries bij Oudegein en mijmert zijn even oude oma Riet over de goede oude tijd, waarin haar broers Bernard, Jan en Wim glorieerden. De laatste kwam overigens zijn in de vorige Anno (van 1951) beschreven beenbreuk moeizaam te boven. Hij is inmiddels overleden.

  • Bernard Schoonenberg (kortweg Ben en 80 jaar) woont tegenwoordig in IJsselstein. Hij komt net als zijn negen jaar jongere broer Jan nog weinig bij JSV. Zwager Ries zien we nog regelmatig op de club. Hij trok anderhalve week terug nog zijn oude voetbalschoenen aan om het op te nemen tegen Oud-VVIJ. 

  • De wijk Blokhoeve, enkele jaren terug. De contouren van de voormalige atletiekbaan en het oude JSV-terrein (rechts) zijn nog te zien. Flatgebouw The Edge (linksmidden) is net in aanbouw.    

    Bron: Eric Zuidhoek