• Anno 1988: vrolijkheid en droefenis in weekend van uitersten

    11 september 2013

    1988 staat in het geheugen van de Nederlandse voetballiefhebber gegrift als het jaar waarin Oranje beslag legt op de Europese titel. De gewonnen halve finale tegen gastland West Duitsland zet dinsdagavond 21 juni ons land al op z’n kop. Het weekend daarop barst een waar volksfeest los als Oranje de Sovjetunie opzij zet (2-0) en daarna de veroverde trofee als een heilige graal van vliegveld Eindhoven naar de Amsterdamse grachten voert.

  • Ruud Gullit (10) viert zijn openingsgoal in de EK-finale met Arnold Mühren en Marco van Basten (12).

    Twee maanden eerder beleeft JSV een memorabel weekend. Een tweedaagse van uitersten, waarin eerst de zaterdagmannen degraderen en een dag later de zondagmannen promoveren. Blijkbaar wint de vrolijkheid het van de droefenis, want de club brengt een extra JSV-er uit om met name de promotie te bejubelen.

    Algemeen voorzitter Coert van Ee beschrijft in het blad het “onvergetelijke feest op zondag 17 april. Het eerste elftal van de zondagafdeling bewerkstelligde de promotie naar de vierde klas KNVB door met 3-1 van Bunnik ’73 te winnen. Er waren zo’n zeshonderd toeschouwers en waarschijnlijk zo’n 450 uit Nieuwegein. En het was een prachtige middag. De zon scheen, de spelers van Bunnik deden hun sportieve plicht en gaven goed tegenstand. Tenslotte moesten zij zich gewonnen geven door goals van Arno van Diete, John Linneman en Dick Valkenburg.”

  • “En daarna volgde een geweldig feest. Allereerst die geweldige rondrit door het dorp van Jutphaas. Momenten die bij ons nog jaren in de herinnering zullen blijven. Het feest ’s avonds werd opgeluisterd door een live band die werd betaald door de Club van 100. Zo’n driehonderd mensen kwamen naar dat feest, inclusief de voorzitters van de jeugd-, dames- en zaterdagafdeling.”

     “Natuurlijk volgde het clublied menigmaal, gevolgd door Buena Sera en Niet kniezen, niet zeuren (vertolkt door gelegenheidszanger Ben van Basten, EZ). Zelfs de Algemeen Voorzitter moest er aan geloven en loste een weddenschap in; in z’n onderbroek op de bar.”


    Zondagvoorzitter Steef de Ridder is ongetwijfeld aanwezig bij de wedstrijd in Bunnik en bij de festiviteiten daarna; hij is tenslotte voorzitter van de zondagafdeling én vader van doelman Michel. Steef laat de lezer van ons clubblad met hoofdletters weten dat “JSV NIET MEER IN DE AFDELING UTRECHT MAG KOMEN. Daar hebben we te goede spelers voor, al hebben we die drie jaar toch weer nieuwe sportvrienden leren kennen.”

    Dankzij deze tekst van Steef weten we dat het eerste zondagelftal een jaar korter in de ‘onderbond’ verbleef dan uw geschiedschrijver op basis van onjuiste gegevens op VoetbalNederland.nl vermoedde en 28 februari 2012 (Anno 2005 tot heden op Galecop: feiten en cijfers) en 4 juni 2013 (Anno 1986: optocht naar Blokhoeve) in deze rubriek meldde.

  • JSV zondag 1 rond 1988. Staand v.l.n.r elftalleider Paul van Mourik, Coert van Ee, Michel de Ridder, Diederik Melis, John Linneman, Michael Lecluse, Dick Valkenburg, Ron van Someren, reservekeeper Jeroen Brand, verzorger Martin Koster en trainer Wim Feer. Zittend v.l.n.r. grensrechter Jos van Doremalen (met vòòr hem de Pupil van die Week), Lex van Stralendorff, Arno van Diete, John van der Sluijs, Martin van Doremalen, Edwin Vosmeer en Ton Jansen.    

    Overigens is het ‘slechts’ de tweede plaats waarop de zondagmannen in Bunnik beslag leggen, maar dat volstaat om het afdelingsvoetbal vaarwel te zeggen. In de JSV-er geeft Coert van Ee aan dat “we al twee kampioensteams hebben; namelijk de damesjunioren met als leider Nico van Balen en bij de jeugd het D1-team onder leiding van André van Wiggen.”

    “En we hebben nog menig kanshebber: de C3 van Theo Kerkhof, de C6 van Richard van Rooijen en de E3 van mijnheer van Dalen. Bij de zaterdagafdeling maakt het zesde elftal met ‘good old’ Henny Jansen van ’t Land goede kansen. Het derde team van de zondagafdeling met aanvoerder Rini Nijsen heeft ook nog kansen. Het ziet er naar uit dat het achtste team van René Voets maar liefst voor de derde achtereenvolgde keer de kampioensvlag kan gaan hijsen. En als u deze extra uitgave van de JSV-er leest weet u al of het tweede damesteam van Coby Versteeg het kampioenschap heeft behaald; wat zou dat leuk zijn.”   

    Minder leuk hebben de zaterdagmannen het in de tweede klasse B van de afdeling Utrecht, die dat seizoen bestaat uit nog een tweede klasse, een hoofdklasse, twee eerste klassen en drie derde klassen. “16 april werd degradatie na een leuke wedstrijd tegen kampioen Majella een feit. Fantastisch was het toch nog dat zo’n veertig mensen kwamen kijken en het team aanmoedigden. Uithuilen en je voorbereiden op het volgende seizoen is nu het parool”, aldus clubvoorzitter Coert van Ee in de JSV-er.

  • JSV-voorzitter Coert van Ee lost zijn weddenschap in

    “Maar let op. Het zou best eens kunnen dat ze volgend seizoen weer promoveren; ik heb daar een positief voorgevoel over.” Nog optimistischer is Van Ee over het volgende seizoen van de zondagmannen. “Het uitgangspunt moet promotie zijn naar de derde klas. We hebben er het team voor.” En sterke tweede teams. De zondag 2 maakt in 1987/’88 deel uit van de reserve vierde klasse H van de KNVB, de zaterdag 2 van de reserve eerste klasse C van de afdeling Utrecht.

    In een volgende Anno worden de voorspellingen van Coert van Ee tegen het licht gehouden. Uw geschiedschrijver zocht de voormalige clubvoorzitter onlangs samen met Pierre Veldhuizen op en kwam thuis met anekdotes en papieren, waaronder de in dit artikel prominent aangehaalde JSV-er.

    Voor verse historie zorgde het afgelopen weekend Patrick Heesakkers. Hij luisterde het competitiedebuut van de zaterdagmannen in de tweede klasse op met twee treffers, die genoeg bleken voor een overwinning bij Valleivogels (1-2). Twee jaar terug, om precies te zijn op 3 september 2011, deed Heesakkers hetzelfde bij TOV in Baarn. Het eerste zaterdagelftal van JSV zette daar de eerste stappen in de derde klasse en won ook toen met 1-2.  

  • DE TUSSENSTANDEN of beter gezegd BIJNA EINDSTANDEN voorafgaand aan het memorabele derde weekend van april 1988 (bron: het Utrechts Nieuwsblad van maandag 11 april).

    ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1987/1988: 1.Majella 18-29, 2.Minerva 18-23, 3.Posta 19-21, 4.De Meern 17-19, 5.OSO 18-19, 6.Maarssen 18-18, 7.CDN 18-16, 8.Bunnik 18-15, 9.EDO 18-15, 10.SVP 18-12, 11.JSV 18-11

    ZONDAG HOOFDKLASSE AFDELING UTRECHT 1987/1988: 1.HVC 20-35, 2.JSV 20-29, 3.Hooglanderveen 20-26, 4.DWSV 20-23, 5.Nederhorst 20-23, 6.Celeritudo 20-19, 7.DEV 20-19, 8.Rivierwijkers 20-15, 9.Bunnik 20-15, 10.’s Graveland 20-15, 11.Sterrenwijk 20-10, 12.De Zebra’s 20-7

    Bron: Eric Zuidhoek