10 juli 2014
Overmorgen meet FC Utrecht de krachten met het eerste zaterdagelftal van JSV. Het ligt in de lijn der verwachting dat de profs probleemloos winnen van de kersverse eerste klassers. FC Utrecht bereidt zich immers al sinds 30 juni voor het op de nieuwe competitie, terwijl JSV nog volop aan het vakantievieren is.
Van links naar rechts scheidsrechter Vianen, JSV-aanvoerder Ton Jansen, wethouder Wil Sluis, oudste voetballend lid Hennie Jansen van 't Land (met voor zich jongste clublid Jacky Tijmensen) en FC Utrecht-aanvoerder Jan Willem van Ede.
Het is niet de eerste keer dat de hoofdmachten van beide clubs elkaar in het strijdperk treffen. Ook op woensdagavond 8 september 1993 komt FC Utrecht langs bij JSV, dat dan nog voetbalt op sportpark Blokhoeve. Het eerste zaterdagelftal is op dat moment een bescheiden ploeg in de onderbond, die aan de hand van trainer Ries van Rooijen en nieuwkomer John van der Sluis (overgekomen van ‘de zondag’) probeert de weg naar boven te vinden.
Het gezelschap dat JSV anno 1993 tegen FC Utrecht het veld instuurt is het eerste zondagelftal, dat net gepromoveerd is naar de tweede klasse. Met Hans Verwoerd als nieuwe hoofdtrainer in de dug-out geven de withemden de Utrechtse broodvoetballers behoorlijk partij. Volgens een verslaggever van De Molenkruier doen de bezoekers niet overdreven hun best.
“FC Utrecht was geen gemotiveerde tegenstander. Helemaal onbegrijpelijk was dat natuurlijk niet, want een paar uur eerder hadden de spelers nog gesproken over de ontstane situatie na het vertrek van Ab Fafié.”
Deze oefenmeester ruimt na drie seizoenen het veld, omdat De Galgenwaard steeds minder plezier beleeft aan het resultaatvoetbal dat Fafié voor ogen staat. Clubicoon Leo van Veen dient daar verandering in te brengen, maar die is woensdag 8 september 1993 nog niet binnengehaald. Op sportpark Blokhoeve neemt Henk Vonk derhalve de coaching waar.
Vonk ziet na acht minuten zestigvoudig Pools international Wlodi Smolarek de score openen. Paul Schoolderman schiet na zeventien minuten de gelijkmaker achter keeper Jan-Willem van Ede: 1-1. Met die stand wordt ook de rust bereikt, waar het overigens slechts een klein kwartier op wachten is. De wedstrijd duurt namelijk maar twee keer dertig minuten.
Na de pauze zien de toeschouwers (De Molenkruier telt er tweeduizend) doelpunten van Jan Oosterhuis en Willem van der Ark, maar verder dan 3-1 komen de bezoekers niet. JSV-voorzitter Bert Varwijk is ongetwijfeld tevreden met de kleine nederlaag, maar nog veel meer met de opening van de tribune. Want daar is het die achtste september 1993 allemaal om te doen.
Fred Combé (rechts) toont Adri van der Graaf (links) en Bert Varwijk (midden) het sponsorgeld dat hij ten behoeve van de tribune heeft opgehaald.
Sportwethouder Wil Sluis verzorgt de aftrap van JSV-FC Utrecht en slaat drie maanden eerder ook al de eerste paal van de tribune op Blokhoeve. Het bouwsel wordt neergezet door aannemer Van der Louw-van Wijk uit Hagestein, de hoofdsponsor van JSV. En om de kosten te drukken helpen vele clubleden vrijwillig een handje mee.
Journalist Arjen van Vliet zet op donderdag 26 augustus 1993 in het Utrechts Nieuwsblad het verloop van het project uiteen. “Het heeft JSV meer dan een ton en ruim tweeëneenhalf jaar gekost om de tribune mogelijk te maken."
"De geldinzamelingsactie van de zondag-tweedeklasser liep aanvankelijk niet van een leien dakje. Een grote verloting, met als hoofdprijs een auto, moest afgeblazen worden vanwege een gebrek aan verkochte loten. Met de hulp van sponsors en het verkopen van bouwcertificaten heeft JSV alsnog voldoende geld bijeen gekregen voor de bouw van de tribune.”
Utrechts Nieuwsblad, 26 augustus 1993. De tribune staat op het punt om overkapt te worden
Dat geld dreigt vanwege een andere strop in een zwart gat te vallen, begrijpen we van Arjen van Vliet. “Begin dit jaar kreeg JSV een forse financiële tegenslag te verwerken. De van oudsher Jutphanese voetbalclub moest ruim anderhalve ton aan achterstallige loonbelasting en sociale verzekeringspremies betalen. Dat heeft JSV, onder meer dankzij hulp van de gemeente Nieuwegein, volledig buiten het voor de tribune gereserveerde bedrag om kunnen doen.”
Volgens UN-reporter Van Vliet telt de tribune vierhonderd zitplaatsen en moet voor de inrichting van de binnenruimte nog even gespaard worden. Daar wil de club twee kleedruimten, een scheidsrechterslokaal en een berging realiseren. “Als ik het enthousiasme van de mensen hoor, dan duurt dat nog drie maanden voordat we daaraan kunnen beginnen”, legt Bert Varwijk de journalist uit.
Die droom komt niet uit. Geïnspireerd door de spelerstunnel in De Kuip ziet Varwijk het liefst de voetballers het JSV-hoofdveld betreden met een trap. De kleedkamers worden daarom diep onder de tribune én onder het maaiveld aangelegd. Helaas is de afwatering in de plannen over het hoofd gezien.
Burgemeester Jan Laan (1990-2000) verstrekt JSV-voorzitter Varwijk een prijs.
De lokalen staan daarom permanent een meter onder water en dat euvel valt blijkbaar niet te verhelpen. De tribune van JSV moet het van de buitenkant hebben. En van de overkapping, die anno 2014 te bewonderen valt bij vv Benschop. Gelukkig hebben de JSV-supporters daar ook nog wat aan, want de hoofdmachten van de clubs gaan elkaar het aankomend seizoen tegenkomen in de zaterdag-eerste klasse A.
Dat zijn zaken voor later. Aankomende zaterdag vragen FC Utrecht en het om brons spelende Nederlands elftal onze aandacht.
Zie voor meer verhalen en feiten de Anno van 14 november 2013 (Anno 1993: tribune voor de beste club van Nieuwegein)
Bron: Eric Zuidhoek