• Anno 2000: vergeten helden

    10 oktober 2013

    Bestuurslid Mike Lamme werd onlangs aangesproken door clubgenoten, die vonden dat zij een plaatsje verdienden in de vitrinekast vanwege hun successen aan het eind van de vorige eeuw. Zij beweerden dat zij het eerste zaterdagelftal aan kampioenschappen hadden geholpen en maakten daarmee blijkbaar zoveel indruk dat Mike vergat om naar hun namen te vragen.

    Wel vond Lamme dat de mannen een punt hadden en hij hoopte dat uw geschiedschrijver een mooie foto van de vergeten helden in het archief had liggen. Met die vraag schoot hij me afgelopen zaterdag op ons sportpark aan, maar helaas kon ik hem slechts vertellen dat me vaag een opmars naar de vierde klasse bijstond. Als boekenwijsheid, want ik kom pas sinds 2002 bij JSV over de vloer.

  • Hees-JSV zaterdag, seizoen 1997/1998 (Soester Courant).

    Een rondje langs de aanwezige zaterdagmonumenten Adri van de Graaf, Ton Huis in ’t Veld en Hennie Jansen van ’t Land hielp me niet veel verder. JSV had nooit lager gespeeld dan de vierde klas, riepen de mannen in koor. Sterker nog; een lager niveau kende de KNVB niet. En het moet gezegd; zij stonden op de Galecopperzoom beslist niet alleen in die opvatting. Huiswerk voor uw clubhistoricus dus en de eerste uitkomsten wil ik u niet onthouden. 

    Het eerste zaterdagelftal maakt vanaf het eerste competitieduel op 2 september 1967 tot aan de zomer van 1996 deel uit van de afdeling Utrecht. Weliswaar nooit lager dan de derde klas, maar dat is in de ‘onderbond’ ook niet mogelijk.

    Medio 1996 brengt de KNVB de afdelingen (ons land telt er twintig), onder bij de districten. Tot dan hebben de onderbonden, zoals ze in de volksmond worden genoemd, betrekkelijk zelfstandig het lagere amateurvoetbal georganiseerd. De bond breidt het aantal districten uit van zes naar negen, waardoor JSV verhuist van West 1 naar Midden. Vijf jaar later heft de KNVB district Midden (evenals West 3 en West 4) alweer op.

  • Tot 1996 vormen de vierde klassen de kelder van het districtsvoetbal, maar na de ontmanteling van de afdelingen telt de KNVB zelfs door tot de zevende klasse. Daarin vinden we tijdens het seizoen 1996/1997 onder meer FC Delta Sports ’95 terug; net vòòr hekkensluiter Garuda Maluku op de elfde plaats. De titels van de twee zaterdag-zevende klassen gaan naar FAK en Veenendaal. Voor FAK blijkt dit het laatste wapenfeit; het gaat samen met Bilthoven en BVC verder als FC De Bilt.  

     

    Het eerste zaterdagelftal van JSV vindt zich na de opheffing van de afdeling Utrecht terug in de zesde klasse en sluit het eerste seizoen af op de derde plaats. Ook het volgende jaar draait JSV in de kopgroep mee, maar wederom blijkt het kampioenschap te hoog gegrepen. Een periodetitel zit er wel in (de laatste van de twee), maar dan moet op de slotdag wel gewonnen worden van kampioen PVDV.

    JSV heeft volgens De Molenkruier “alle reden op tegen de ontmoeting met de Utrechtse kampioensploeg op te zien”, want het elftal is door blessures en schorsingen “danig gehavend. De aanwezigen vormen een imposant rijtje: Cor Nieuwenhuis, doelman Mark Brok, Sean Bedier, Mark de Wilde, Willem van Beveren en Michel Hauser.” Op advies van jeugdtrainer Hennie Berghoef verschijnen de A-junioren Wouter Boshuis en Barry van Nieuwkerk aan de aftrap op sportpark Blokhoeve. Onder de lat staat invaller Richard van Nieuwkerk en gelukkig is Willem Jonker ook van de partij.

  • De aanvaller maakt een bijzonder seizoen door. Hij begint in het achtste, wordt door trainer John van der Sluis ter aanvulling van het tweede elftal naar de selectie gehaald en verhuist rond de jaarwisseling zelfs naar de hoofdmacht. Jonker scoort makkelijk en laat dat ook op 25 april 1998 tegen PVDV zien met een snelle openingstreffer en de 3-0 kort na rust. Robert Gijsen neemt het tweede en het vierde JSV-doelpunt voor zijn rekening en invaller Bob van Dijk (in de ploeg gekomen voor Gerson Dekilwadjir) bepaalt de eindstand op 5-1.

    De groenhemden uit Utrecht worden van de kletsnatte mat gespeeld. In de slotfase zien ze Dennis Loozekoot en Robert Gijsen bij de thuisploeg plaatsmaken voor Patrick Kanaar en A-junior Joost Benjamins. Of zij van de partij zijn op 2 mei in Veenendaal weten we niet. Slechts de uitslag van de heenwedstrijd van de nacompetitie is ons bekend. JSV wint met 4-1 bij de winnaar van de eerste periodetitel in de poule.    

    De return een week later loopt vertraging op vanwege een groot jeugdtoernooi op Blokhoeve en omdat de bezoekers in een file terechtkomen. Willem Jonker maakt aan het laatste restje spanning een eind door binnen zeven minuten twee keer te scoren. Na rust tekent de hardwerkende spits voor zijn derde goal.

  • Zijn ploeggenoot Demi Korwa staat dan al geblesseerd onder de douche. Uitblinker Mark de Wilde benut nog een penalty en Veenendaal scoort tussen de Nieuwegeinse doelpunten door ook nog twee keer, wat de eindstand op 4-2 brengt. De promotie is daarmee een feit.  

    John van der Sluis zet zo een fraai uitroepteken achter zijn eerste seizoen en denkt dat zijn jonge ploeg de vijfde klasse moeiteloos aankan. Dat heeft de oefenmeester (volgens diverse bronnen de aanvoerder van het succesvolle JSV-zondagelftal van 1989) goed gezien; de zaterdagmannen finishen in 1999 als tweede.

    Van der Sluis staat ook tijdens het seizoen 1999/2000 voor de groep, die vòòr de milleniumwisseling “een straatlengte voorsprong op de concurrentie neemt. Dat is maar goed ook, want de prestaties na de winterstop zijn aanzienlijk minder.” We citeren hier een reporter van De Molenkruier, die op zaterdag 8 april de kampioenswedstrijd bijwoont. PVDV fungeert als een vertrouwde opponent voor een gelegenheid als deze, sportpark Blokhoeve als plaats van handeling.

  • Op de foto benut Arno Hendriks een strafschop tijdens de kampioenswedstrijd.

    John Linneman en Mark de Wilde moeten geschorst toekijken hoe Dennis van Linge (wordt hier een tussenvoegsel vergeten?) met een kopbal de score opent. Arno Hendriks zorgt vanaf elf meter voor de 2-0, die alleen in gevaar komt omdat KNVB-scheidsrechter van Willigenburg met een blessure uitvalt. Gelukkig kan hij “de leiding overdragen aan zijn collega Alblas, die op een bijveld het duel tussen JSV A1 en Stichtse Boys A2 leidde. Ton Huis in ’t Veld maakte de klus bij de jeugd af.”

    Het maakt blijkbaar weinig indruk op Ton, die Anno 2013 van geen kampioenschap weet. Toch ziet de reporter van De Molenkruier dat de zaterdagmannen van JSV “zich met volle overgave in het kampioensfeestgedruis storten.” Achteraf blijkt de zege op PVDV niet eens nodig te zijn geweest, omdat achtervolger CSV Vitesse op haar eigen terrein in Breukelen onderuit gaat tegen Hees (0-3).


    Helaas vormen alleen wat vage knipsels het beeldmateriaal waarmee ik dit artikel opleuk. Maar er zijn volgens mij nog genoeg ‘vergeten helden’, die geregeld onze club opzoeken en ons (u, mij, Mike Lamme) vast betere plaatjes kunnen voorschotelen. Zo traint Patrick Kanaar anno 2013 JSV B2, volgt Michel Hauser zijn zoon Andy bij de D2, trapt John Linneman een balletje in het tiende en Robert Gijsen in het negende. Op de teampagina van JSV zaterdag 4 komen we namen als Willem Jonker, Dennis van de Linge, Dennis Loozekoot, Cor Nieuwenhuis en Mark de Wilde tegen. En in de wandelgangen worden E3-leider Jeffrey Posthouwer en de zondag 2-spelers Kees Thiers en Roy van der Kant genoemd als zaterdagsterren van de late jaren negentig.

  • Zaterdag 7 met staand v.l.n.r. Hans Scholman, Piet Hein van der Schoot, Kees Maton, Bert Bikker, Theo Ehlert, Bert van der Heide, Cor Vonk, Willy Wagenmans, Piet Eimers en Bert de Heus.

    Onder v.l.n.r. Martin van der Laarschot, Rinie van Dun, John van der Linden, Marcel de Ridder, Nico van Nieuwkerk, Joop Florie en doelman Kees van Rooijen.

    Voor nu moeten we het doen met de kleurrijke kampioensfoto van het zevende zaterdagelftal uit 2000. Er schijnt ook een placemat van dat team in omloop te zijn. Een cadeau van patatbakker Bert Bikker. Althans, dat dachten zijn medespelers. Bikker verlangde na overhandiging echter vijftien gulden per exemplaar. Wij hopen u de placemat binnenkort gratis te kunnen tonen.

    TUSSENSTAND ZATERDAG ZESDE KLASSE B 1997/1998 op dinsdag 14 april: 1.PVDV 18-43, 2.Veenendaal 18-36, 3.EDO (U) 18-35, 4.JSV Nieuwegein 18-30, 5.FC De Bilt 19-27, 6.SVL 19-26, 7.Hees 18-22, 8.Brederodes 18-22, 9.Eemboys 18-22, 10.HMS 18-8, 11.DMC 18-8  


    EINDSTAND ZATERDAG VIJFDE KLASSE B 1998/1999
    : 1.Argon 22-48, 2.JSV Nieuwegein 22-37, 3.PVDV 22-37, 4.DVSA 22-33, 5.Kamerik 22-33, 6.VVJ 22-31, 7.Velox/SVVU 22-29, 8.Posta 22-28, 9.Lopik 22-28, 10.Culemborg ‘67 22-24, 11.Maarssen 22-21, 12.FZO 22-16


    EINDSTAND ZATERDAG VIJFDE KLASSE B 1999/2000
    : 1.JSV Nieuwegein 22-45 (14x winst, 3x gelijk, 5x verlies, 60 goals voor, 23 tegen), 2.CSV Vitesse 22-38 (40-28), 3.EDO (U) 22-38 (39-33), 4.Kamerik 22-36, 5.Hees 22-34, 6.Lopik 22-32, 7.VIOD Tienhoven 22-27, 8.PVDV 22-26, 9.Velox/SVVU 22-24, 10.Posta 22-23, 11.Culemborg ’67 22-22, 12.DWSM 22-19


    Het eerste zondagelftal van JSV bracht de seizoenen 1997/1998, 1998/1999 en 1999/2000 door in de middenmoot van de derde klasse D

    Bron: Eric Zuidhoek