15 augustus 2021
December 2011; het is nog vroeg op de dag. Junior popelt om op pad te gaan, naar sporthal/zwembad Merwestein waar hij samen met wat JSV-clubgenootjes gaat deelnemen aan het Mini-WK, een nieuw zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd van Nieuwegein en omstreken.
De ingeschreven teams gaan ook echt als “landen” voetballen: senior ziet met tevredenheid dat junior in “team Nederland” speelt; altijd beter dan “Spanje” of “Duitsland” toch?
Team Nederland met “van Nistelrooy” en “Sneijder”
Waar de naam “Mini-WK” vandaan komt is een klein beetje gissen maar wat we wel weten is dat in 2010 een echt WK is gespeeld en wel in Zuid-Afrika waar Nederland (wel gehoopt maar niet verwacht) in de prijzen valt en het zilver pakt. U weet het vast nog wel: Andrés Iniesta van FC Barcelona die in de verlenging het enige doelpunt maakt maar ook het WK verhaal van Arjen Robben en “de teen van Iker Casillas” dat Oranje het goud kost. Na 1974 (1-2 tegen West-Duitsland) en 1978 (3-1 Argentinie na verlenging) verliest Nederland weer een WK-finale. Driemaal is dit keer geen scheepsrecht.
De naam “Mini-WK” kan dus zomaar een kwinkslag zijn naar dit toernooi uit 2010; zoiets als “we gaan het nog eens overdoen maar kleinschaliger, in de zaal en alleen voor kinderen”. Het gebruik van het woord “mini” in de titel van dit evenement lijkt dus om meerdere redenen volkomen terecht gekozen te zijn.
Het doel van het Mini-WK is om kinderen ook in de kerstvakantie, als niet alleen de scholen dicht zijn maar ook voetbalcompetities stil liggen, in beweging te krijgen/te houden. Het toernooi is bedoeld voor 8 tot 12 jarigen; voor jongens én meisjes maar ook voor kinderen die toevallig niet bij een voetbalclub zijn aangesloten.
In een eerder verschenen Anno gaat auteur Eric Zuidhoek al eens in op zaalvoetbal en JSV. In die tijd was het nog gebruikelijk om de competitie even te laten voor wat het was en het gras voor linoleum of parket/laminaat in te ruilen. Zaalvoetbal is dan bijna altijd een senioren aangelegenheid waar het overigens niet minder fanatiek aan toe gaat als op gras zoals te lezen is.
2017: Uitreiking van de prijzen met uiterst rechts Pepijn Wassenaar
Pepijn, sportdocent aan het Cals College, is al sinds mensenheugenis (althans die van de schrijver) voetballend actief bij JSV. Zoon Stan zet rond 2008/2009 zijn eerste voetbalschreden bij onze club en doet dat natuurlijk bij de kabouters.
Stan blijkt een aardig balletje te kunnen trappen en dat ontgaat de scouts van grote buur FC Utrecht niet. JSV is RAC-lid (Regionale Amateurclubs) van de FC en de club behoort hierdoor tot het netwerk van clubs waarmee de profclub nauw samenwerkt. Enkele jaren na zijn start bij JSV maakt Stan al de overstap naar de Domstedelingen. Wederom een speler van JSV die een mooie stap richting een (mogelijke) profcarrière onderneemt; een mooi succes voor de eigen opleiding.
Ruim tien jaar na zijn eerste trap tegen de bal speelt Stan nog steeds voor de FC en wel in de O18-1. Voor Jong Oranje is hij al eens in beeld geweest en deze zomer heeft hij zelfs heel voorzichtig de eerste speelminuten voor Jong FC mogen maken. Wordt Stan op termijn wellicht de opvolger van JSV’s meest bekende profvoetballer tot op heden Michel Vorm? Zien we Stan wellicht binnenkort zijn opwachting in de KKD-competitie maken? We houden het voor u in de gaten.
Het is een drukte van belang in het voorportaal van Merwestein. Waar je bij de hoofdingang doorgaans rechtdoor naar het zwembad gaat, hou je nu rechts aan om bij de sportzaal te komen. Al ver voor de eerste aftrap kunnen veel kinderen bijna niet wachten om aan de eerste dag van het Mini-WK te beginnen. De kids hebben er enorme zin in en stuiteren nu al alle kanten op. Veel vaders snakken eerder naar een bak koffie om op gang te komen. De dag lijkt nog lang te gaan duren.
Team Spanje, Team Barcelona of Team Messi? De populariteit van Lionel Messi kent geen grenzen in 2012
In de sportzaal zijn drie velden aangelegd, afgebakend met hoge plastic randen om te voorkomen dat enerzijds de bal het veld uit gaat en het spel op andere velden mogelijk belemmert, anderzijds is het ook ter bescherming van de nogal druiste spelers die het gewend zijn om zich op gras uit te leven. Als je niet speelt of alleen maar komt kijken moet je plaatsnemen op de tribune waar je teams vrijuit kunt aanmoedigen en bovendien van een uitstekend uitzicht over de hele zaal kan genieten.
Het is even wachten voordat juniors team aan de eerste wedstrijd begint. Er zijn verschillende voetbalpoules voor een aantal leeftijdscategorieën. Elke poule bestaat uit een aantal teams die onderling gaan uitmaken wie er doorgaan naar de volgende ronde. Na de poulewedstrijden gaan de nummers 1 en 2 door naar de volgende ronde. Uiteindelijk zal na het spelen van de halve finales en de grote finale de winnaar van het Mini-WK bekend zijn.
Een drukte van belang op de tribune van sporthal Merwestein (2014)
Elke wedstrijd duurt zo’n 10-15 minuten dus veel tijd om het verschil te maken met de tegenstander is er niet. Maar dat is ook wel weer zo leuk; je kunt niet even rustig achterover leunen en net als bij graswedstrijden denken “dat maken we in de tweede helft wel weer goed” (want die is er bij het Mini-WK dus niet). Je moet meteen bij de les zijn en vol aan de bak gaan.
De spelers gaan ook fanatiek te keer op hun veldjes en de "scheidsrechters" hebben de grootste moeite om de zaalvoetbalregels tussen de oren van de kids te krijgen. Erg goed op de hoogte van zaalvoetbalregels is uw schrijver nu ook weer niet maar om er enkele te noemen: tackles en fysiek contact zijn natuurlijk verboden en een inworp bestaat niet. O ja: er mag alleen met het juiste schoeisel de zaal betreden worden; geen voetbalnoppen in de zaal dus.
Na elke gespeelde wedstrijd is het snel kijken naar de uitslag op de uitgestalde flip-overs en nagaan hoe elk team op dat moment op welke plek in de poule staat. Ben je er als team slechter of beter voor komen te staan in de poule? De boys (en girls natuurlijk) voeren felle discussies over wat er goed ging maar ook wat voor verbetering vatbaar is. Spelers schromen niet om man en paard te benoemen als het niet goed gaat. Positieve, opbouwende feedback is altijd goed al zijn kinderen hier vaker wat directer in.
De dag zit er op; de hoofdprijs is het niet geworden voor junior maar wat hebben de spelers genoten van deze dag. Als echte professionals discussiëren zij volop over hoe zaken anders of beter moeten en ze kijken al uit naar de volgende editie van het toernooi als die er gaat komen.
JSV’ers in de zaal. Bovenste rij v.l.n.r.: Tom Langenbach, Niels van der Linden, Jadwar Ahmed. Onderste rij v.l.n.r.: Kars van Leeuwen, Job Roelofs en Dion Saveur (2014)
Al sinds 2011 organiseert SportID Nieuwegein het Mini-WK zaalvoetbal in de kerstvakantie. Dit toernooi is vandaag de dag uitgegroeid tot een begrip bij de jeugd in Nieuwegein. Elke editie staat weer garant voor veel voetbalplezier. Een echte en mooie traditie dus die hopelijk nog lang voortgezet gaat worden.
Tekst en foto’s: Theo van der Linden