• Anno 2011: Spanjolen vallen weer binnen

   

   

  15 oktober 2021

   

  Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) vechten Spanje en de ketters in het hoge noorden (wij Hollanders dus) menig robbertje uit. Uiteindelijk komt hier met het ondertekenen van de Vrede van Münster op 15 mei 1648 een einde aan. Toch ondernemen de Spanjolen in de 21e eeuw een nieuwe poging om de Nederlanders te verslaan.

 • Ter illustratie: de 80-jarige oorlog

   

  Het is juli 2011 als FC Utrecht zich voorbereid op het nieuwe voetbalseizoen. Door de goede samenwerking met de profclub weet JSV het voor elkaar te krijgen dat de FC een oefenwedstrijd komt spelen op Nieuwegeins gras.

  Nieuwegein ligt nu eenmaal dicht tegen Utrecht aan en het is dan ook niet vreemd dat veel stadsgenoten hartstochtelijk fan van de FC zijn waar anderen (wel de minderheid hoor) meer aanhanger van Ajax, PSV of Feyenoord zijn. JSV heeft al jaren een zeer goede band met FC Utrecht en maakt deel uit van het zgn. RAC-netwerk van de profclub. Deze Regionale Amateur Clubs staan er goed op bij de FC en veel talentvolle spelers uit dit netwerk belanden door scouting in de jeugd van FC Utrecht, allen hopend op een glansrijke profcarrière (of gewoon een leuke ervaring).

  Vandaag de dag speelt de hoofdmacht van JSV (Zaterdag-1, Vrouwen-1 en Zaterdag-1) hun wedstrijden op veld 1, het kunstgras hoofdveld. Kunstgras heeft echter het nadeel dat clubs als FC Utrecht, die juist op echt gras willen spelen omdat dat in de Eredivisie nu eenmaal de standaard is, niet echt geneigd zijn om een oefenwedstrijd te komen spelen. Dat is in 2011 wel anders.

 • RTV Utrecht maakt melding van de oefenwedstrijd

  Op woensdag 27 juli 2011 is JSV gastheer voor de oefenwedstrijd tussen FC Utrecht en het Spaanse Malaga CF. Málaga Club de Fútbal, opgericht in 1904, is niet bepaald een hoogvlieger in eigen land. Een landskampioenschap op het hoogste niveau heeft het nog niet weten te behalen en ook internationaal is geen aansprekende trofee in de wacht gesleept. Desalniettemin is het wél een aansprekende tegenstander voor de FC Utrecht want de Spanjaarden hebben internationals (en landgenoten) als Ruud van Nistelrooij (ex-PSV) en Joris Mathijsen (ex-Feyenoord) onder contract staan. 

  Onder leiding van de flamboyante oud-burgemeester van Malaga, Jesus Gil i Gil (1933-2004), is Malaga een bekende club in Spanje en Europa geworden. De oud politus is niet op zijn mondje gevallen en zijn handen zitten ook nog wel eens los. Van tegenspraak is hij niet gediend en tijdens zijn "bewind" worden flink wat rechtzaken met en tegen hem gevoerd met persoonlijke gevangenisstraffen tot gevolg. Beroemd en berucht deze voorzitter. 

  Onder grote belangstelling betreden de teams het veld. De tribune van JSV is afgeladen en ook rond het veld is het een drukte van belang. Het komt niet vaak voor dat zo’n topwedstrijd in Nieuwegein wordt afgewikkeld dus logisch dat hier veel bezoekers op af komen. Het is lekker weer op de 27e juli; het is droog en de temperatuur ligt tussen de 17 en 22 graden. Prima omstandigheden om eens lekker een pot voetbal op de mat te leggen dan wel te aanschouwen.

 • Alle hoge verwachtingen ten spijt: de oefenwedstrijd verloopt teleurstellend voor de FC Utrecht. Het gaat vrij kansloos onderuit tegen Malaga CF. De ploeg van Erwin Koeman verliest met 0-3 van Ruud van Nistelrooy en de zijnen. Joris Mathijsen blijft op het terrein van JSV in Nieuwegein overigens aan de kant.

  Van Nistelrooy scoort voor ruim 3.200 (!) toeschouwers ook tegen FC Utrecht. De Brabander tekent twaalf minuten voor tijd voor de derde treffer, nadat zijn ploeggenoten Duda en Júlio Baptista de Spaanse club al voor de pauze op een 2-0 voorsprong zetten.

  Bij FC Utrecht maakt aanwinst Marcus Nilsson (kent u hem nog?) zijn debuut. Hij laat zien met zijn lengte gevaarlijk te kunnen zijn bij hoekschoppen. Ook Dave Bulthuis maakt indruk, vind trainer Koeman. Al moet FC Utrecht de hele wedstrijd zijn meerdere erkennen in de Andalusiërs. “Zo’n ploeg loopt er in de Eredivisie niet rond”, zegt Koeman.

 • Alje Schut over de oefencampagne.

   

  FC Utrecht eindigt in het Eredivisieseizoen 2011-2012 uiteindelijk op een teleurstellende 11e plek met 43 punten. Het wint 11 keer speelt daarnaast 10 keer gelijk en verliest vaker dan het wint: 13 keer. Zelfs het doelsaldo komt negatief uit: 55 voor en 58 tegen, derhalve -3. Om het plaatje compleet te maken; het team incasseert 61 gele en 6 rode kaarten.

 • Eindstand Eredivisie seizoen 2011-2012 (bron: www.fcupdate.nl)

   

  Tekst: Theo van der Linden