• Anno 2012: Op de Olympische Spelen

  15 mei 2022

   

  In februari 2022 zijn de Olympische Winterspelen in Beijing gehouden. Eens te meer is gebleken dat sport en politiek niet meer, zoals oorspronkelijk het idee was, los van elkaar gezien kunnen worden: de Olympische sportarena is een politieke arena geworden.

 • Liefhebbers van sport zijn er altijd al moeten de diehards er dit jaar veel voor hebben om de Winterspelen van 2022 live te kunnen volgen. Vanwege het tijdsverschil met China - het is in Nederland 7 uur vroeger – moet men het actuele programma vooral in de nachtelijke uren volgen. Dat zal vast voor kleine oogjes in de morgen en powernapjes in de middag gezorgd hebbn.

  De Winterspelen zijn begonnen in 1924 en Nederland is pas in de laatste 50 jaar succesvol. Waar eerst de Finnen en Noren (en later Sovjet/Russen) de toon uitmaakten kwam daar in de jaren ’60 verandering in door schaatslegenden Ard en Keesie (Schenk en Verkerk, red.).


  De Winterspelen van 2022 (gehouden van 4 tot en met 20 februari) worden niet bepaald onder gunstige omstandigheden gehouden: corona, verlate sneeuwval (de sneeuwkanonnen maken overuren en pas halverwege de Spelen gaat het pas echt sneeuwen) en geo-politiek gekrakeel - Rusland dreigt Oekraïne binnen te vallen - zorgen voor toenemende spanningen.

  Door corona, door de vorige Amerikaanse presdident Donald Trump steevast de "Chinese Flu", de Chinese griep, genoemd, worden strenge regels gehandhaafd. Sporters en officials moeten tijdens de Spelen frequent PCR-testen ondergaan, besmette personen worden direct in quarantaine geplaatst (waardoor sommige sporters niet op het eigen onderdeel kunnen uitkomen) of komen, als ze nog niet in China gearriveerd zijn maar welk het virus hebben, het land überhaupt niet eens binnen. Allemaal issues die ook de Telegraaf niet zijn ontgaan:

 • Telegraaf, 3 februari 2022

   

  De Olympische Spelen zijn ooit ontstaan met de gedachte dat sporters de strijd met elkaar moeten kunnen aangaan zonder dat afkomst of conflicten een rol mogen spelen. De Grieken zijn begonnen met het organiseren van (de voorloper van de huidige moderne) Spelen waarbij sporters uit stadsstaten als Sparta, Troje of waar dan ook uit de Griekse regio ongehinderd de sportieve strijd met elkaar aan konden gaan. Uit de historie weten we immers dat Spartanen (niet te verwarren met onze Rotterdamse voetbalvrienden) en Trojanen (ooit een legendarisch verhaal over een paard, tegenwoordig gerelateerd aan computervirussen) niet bepaald goed met elkaar overweg konden.

  Deze Spelen, net als een groot aantal voorgaande edities, worden onder een gevoellig gesternte afgewerkt: qua geo-politiek rommelt het flink op de aardbol, met voorop een welliss/nietes spelletje over een mogelijk militair conflilct in/om Oekraine, waar de communistische grootmachten China en Rusland een silent pact overeengekomen zijn tegen de Verenigde Staten en het Westen. Alle grote machten proberen hun mondiale invloed minimaal te behouden maar het liefst te vergroten. Wat dat betreft zitten we in Nederland zo slecht nog niet. De Chinese overheid laat in duidelijke woorden weten dat politiek gevoelige uitspraken door sporters of begeleiders op de Spelen absoluut niet getolereerd worden en dat hier forse straffen tegenover staan.

  Het onsteken van de Olympische vlam wordt door een Chinees en een Oeigoer verricht en laten nu net de Oeigoeren (islamitisch volk wonend in westelijk China) zwaar onderdrukt worden door het Chinese bewind (die dit uiteraard in alle toonaarden ontkent). Het PR moment word vakkundig aangegrepen om de bühne (lees: vooral eigen volk) te laten zien dat alle volken die onder Chinese vlag wonen gebroerderlijk met elkaar overweg kunnen maar in de vrije wereld ziet men het ook als een dikke middelvinger die naar het Westen wordt opgestoken. Olymische Spelen en politiek: het is een duo dat al sinds de eind jaren '30 (Duitsland) steeds slechter met elkaar door één deur kan.

  Leen Vervaeke verwoordde het ongemakkelijke gevoel uitstekend in het Parool:

  “Als 2008 de coming-out party van China was, lijken de Winterspelen van 2022 de ongemakkelijke reünie. Een hoop gasten hebben afgezegd, de anderen vormen een bont (veelal autocratisch) gezelschap, en de zaal kon beter”.

   

  Anders dan op de Zomerspelen moet Nederland het in de koude tegenhanger vooral van het schaatsen hebben al wordt er ook meegedaan aan skiën, kunstschaatsen, bobsleeën, snowboarden en skeleton. Voor wie de laatste sport onbekend is: dat is ouderwets sleetje rijden maar dan in de bobsleebaan, plat op de buik én met het gezicht naar beneden gericht. Je moet dus uit het goede hout gesneden zijn om hieraan deel te willen nemen!

  De Winterspelen leveren Nederland 8 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen medailles op waarmee het de 6e plaats in het landenklassement bereikt. Alle medailles worden behaald met het schaatsen. Alle medailles? Nee!! Er is historisch brons voor Kimberly Bos bij het rodelen. Pas in de laatste ronde roetscht zij haar Duitse concurrente (die pas na haar naar beneden suist maar tijd op Kimberly verliest) in het klassement voorbij waarmee zij van plek 4 naar plek 3 opschuift, goed voor een historische bronzen Olympische plak!

  De Nederlandse Golddiggers (allen op de schaats natuurlijk) die een gouden medaille op de Spelen pakken zijn:

  Irene Schouten (3.000 meter, 5.000 meter en massastart)
  Ireen Wüst (1.500 meter)
  Kjeld Nuis (1.500 meter)
  Suzanne Schulting (1.000 meter shorttrack)
  Selma Pautsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Yara van Kerkhof (relay shorttrack)
  Thomas Krol (1.000 meter)

   

  Ook gastland China pakt een fiks aantal medailles op de eigen Spelen. Menige criticus fronst de wenkbrauwen bij dit resultaat want een echte reputatie op Winterspelen heeft het thuisland bepaald niet. Maar met 1,4 miljard inwoners én zijnde organisator van de eigen Olympische Spelen zal in de voorbereiding hierop vast fors geinvesteerd zijn in de sport. De grootsheid en glorie van het land moet immers aan de wereld getoond worden; gezichtsverlies moet vooral vermeden worden.

  Amerikanen klagen steen en been als een (ex?)landgenote nu opeens gouden medailles op kunstschaatsen binnensleept terwijl ze voor China uitkomt waar dit land altijd tegen dubbele nationaliteiten van personen is (behalve als het uitkomt blijkbaar). Ook bij het shorttracken profiteert China; scheidsrechters maken dubieuze beslissingen (in ieder geval in de ogen van veel westerse landen) en enkele topkandidaten voor het podium worden plotsklaps kansloos voor een medaille.

  Nog frappanter gaat het bij het ijshockey voor mannen. Als organiserend land is China automatisch voor het toernooi geplaatst. Omdat de Chinezen de chopstick beter hanteren dan de ijshockeystick gaat het land over op de "huub, huub, barbatruc" (animatieserie Barbapappa, red.). Om gezichtsverlies te voorkomen door telkens afgedroogd te worden in de duels, wordt een contingent aan Amerikaanse en Canadese hockeyers genaturaliseerd. Ze krijgen fraaie Chinees klinkende namen toebedeeld (het eigen volk kan immers de oude namen niet uitspreken laat staan aanmoedigen) en de toeschouwers die aanwezig zijn gaan helemaal uit hun plaat bij het aanmoedigen van 'hun' China hoewel ze van de ijshockeyregels weinig kaas gegeten hebben. In het hoofd van de Fransman Pierre de Coubertin, organisator van de allereerste moderne Olympische Spelen in 1896, zullen dit soort fratsen vast nooit opgekomen zijn. Tsja, niet voor niets worden de huidige Spelen de "Moderne Spelen" genoemd.

   

  Wat velen van u vast niet (meer) weten is dat de Olympische Spelen ook ooit op de velden van JSV zijn gehouden! Toegegeven: dit klinkt indrukwekkender dan de werkelijkheid was. Het programma van de Olympische Spelen bij JSV werd in één dag afgewerkt en zowel het aantal deelnemers als aantal programmaonderdelen was beperkt.

  Op zondag 17 mei, aan het eind van voetbalseizoen 2011-2012, verzamelen de spelertjes van de dan nog F- en E-pupillen (vandaag de dag zijn dat de JO8 t/m JO11) zich bij de club. Op het programma staan de “Olympic Games”. Onderaan dit artikel is een link naar het programmaboekje toegevoegd.

 • Programmaboekje JSV Olympic Games 2012

   

  De deelnemers aan de “Olympic Games” zijn verdeeld over 16 landenteams elk bestaand uit 4 of 5 spelers. België, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië, Zweden. Noorwegen, Japan en natuurlijk Nederland gaan sportief de onderlinge strijd aan op een aantal onderdelen.

  De spelers zijn vooraf gevraagd om hun kledingkeuze af te stemmen op de landkleuren van het team waaraan zij zijn toebedeeld. Dat lukt best goed al zijn de nodige kleurverschillen natuurlijk wel aanwezig; net alsof de shirts op verschillende temperaturen zijn gewassen.

 • Voorwoord programmaboekje

   

  Nadat de spelers zich op tijd hebben verzameld in de kleedkamers die hen is toegewezen is het tijd om echt aan het toernooi te beginnen al moet dat natuurlijk wel starten met een heuse officiële Olympische Entree. Net als op de echte Spelen marcheren de teams met de nationale vlag in de hand het hoofdveld op om zich vervolgens te presenteren aan het publiek dat aan de zijlijn staat of heeft plaatsgenomen op de hoofdtribune.

  Let de Games Begin!

 • De teams stellen zich voor

   

  Als de openingsceremonie achter de rug is, maken de landen zich op om echt aan de sportieve strijd te beginnen. Op het programma staan o.a. voetbal (uiteraard), knotsenhockey, touwtrekken, zaklopen, estafette, handbal en gewichtheffen. Een gevarieerd aanbod met als kers op de taart een heuse fotoshoot van de teams.

 • Niels van der Linden en Jerno Streng testen hun spierballen bij het touwtrekken. De derde persoon, waarschijnlijk Brian Segakindi, lijkt een geheel andere aanpak voor ogen te hebben.

 • Hier wordt driftig gezocht naar vermoedelijk een contactlens of sieraad

 • Fanatiek knotshockeyen in de Arena

 • Team Zweden heeft één van de doelen van de Arena in beslag genomen

   

  Zo tegen de klok van 15 uur is het gedaan met de Zomerspelen en kan de balans opgemaakt worden welke “landen” er met de medailles vandoor gaan.

 • Geheel in traditie met echte Spelen worden de Olympic Games bij JSV ook behoorlijk chaotisch afgesloten waarbij de deelnemende landen feestelijk afscheid nemen van het publiek na een zeer geslaagde dag. 

   

   

 • Einstand medailles Olympische Winterspelen 2022

   

   

  Tekst en foto’s:  Theo van der Linden