•  

     

    15 juni 2021

    Op basis van één van de laatst verschenen Anno’s over G-voetbal bij JSV zou u kunnen concluderen dat alle groeperingen binnen de club wel eens een keer belicht zijn. Daar moet toch op zijn minst één groot vraagteken bij gezet worden. 

    En passant wordt in die Anno namelijk het Walking Football vermeld. De Anno’s er nog eens op nageslagen te hebben is de conclusie dat hier nog niet eerder aandacht aan is besteed. Een hiaat in de JSV geschiedschrijving? Niet echt; (zelfbenoemd) geschiedschrijver van het eerste uur Eric Zuidhoek is medio 2015 gestopt bij de club en ondergetekende dartelde toen wel rond op de velden als enthousiaste voetbalouder (en als vrijwilliger: webredacteur) maar is pas jaren later gestart met schrijven van Anno’s.

    “Better late then never” zullen we maar zeggen; een mooie gelegenheid om dit gemis recht te zetten en Walking Football alsnog in het juiste voetlicht te zetten.

  • Kaboutervoetbal bij JSV in 2008 (foto: Theo van der Linden)

     

    Als voetballer kun je bij JSV al op jonge leeftijd aan de slag: te beginnen natuurlijk bij de kabouters waar de 5- en 6-jarigen de eerste schreden op het voetbalveld zetten. Daarna stroom je door naar de pupillen (tegenwoordig O8 t/m O13) en vervolgens naar de junioren (O14 t/m O19). Daarna is jeugdvoetbal echt verleden tijd en treed je toe tot de senioren waar je kunt blijven voetballen zolang geest en lichaam dit volhouden. En na de senioren dan? Volgt dan het zogenaamde het grote Voetbal Zwarte Gat? Tot enkele jaren geleden was het antwoord een duidelijk "ja", maar dat hoeft dus niet meer het geval te zijn! 

  • Walking Football bij de KNVB

  • Ook oud-voetballers, zoals Simon Tahamata en Sjaak Swart, doen aan Walking Football

     

    De spelregels bij Walking Football zijn net even wat anders dan bij het reguliere spelletje: zo is rennen (met en zonder bal) niet toegestaan, evenals het maken van slidings. Over buitenspel hoeft men zich geen zorgen te maken: daar wordt niet aan gedaan. Tijdens het spel mag de bal niet boven heuphoogte komen. Een keeper is er niet en lichamelijk contact is natuurlijk ook uit den boze. De meeste regels zijn vrij logisch aangezien er vooral 60-plussers aan het spel deelnemen en het streven toch wel is om die allemaal weer heelhuids huiswaarts te kunnen laten gaan.

    Op 10 oktober 2016 maakt ook JSV een eerste voorzichtige stap met Walking Football. Het woord “voorzichtig” is hier met recht op zijn plaats; de krasse knarren (met eerbied en respect uitgesproken) worden door de in huis aanwezige fysiotherapeuten onderworpen aan een ware fitheidstest. Helemaal zeker is het niet maar waarschijnlijk wordt 2017 benut om meer spelers te vinden, aan de fitheid te sleutelen en gewend te raken aan de regeltjes van deze voetbalvariant dat Walking Football wordt genoemd en steeds populairder wordt. Ook doen de heren met wisselend succes mee aan diverse toernooien.

    In januari 2018 komen de Golden Oldies ook echt in actie. Het Utrechtse DVSU (Door Vriendschap Sterk Utrecht, spelend op Lunetten) nodigt JSV uit om een wedstrijd te komen spelen. Nieuwkomer JSV moet weliswaar met 6-3 de meerdere erkennen in de gastheren maar volgens Driekus Betzold (coach vrouwen-1) gaat de echte wedstrijd pas beginnen met de 3e helft. Uitslag vooralsnog onbekend.

    Het Walking Football zit in de lift, ook bij JSV. Waar aanvankelijk met 6 spelers wordt gestart (waaronder enkele bestuursleden), groeit de groep gestaag uit naar zo’n 20 leden. Dat smaakt allemaal naar meer en JSV besluit om op woensdag 18 maart 2018 een lentetoernooi speciaal voor Walking Football te organiseren.

    Verdeeld over vier poules strijden 16 teams, waaronder WF afvaardigingen van Feyenoord en FC Utrecht, om de eer (en de hoofdprijs uiteraard).

  • De JSV’ers: staand Ton Kippersluis, Ad van Schaik, Jos van Rooyen, Harrie Terwolbeck, Ad van Dieten, Theo Freud, Jan Balengo, Klaas van Doesubrg, Ron van Rooyen en Driekus Betzold. Onderste rij: Chris Dolman, van Vliet, Alberto Sield, Paul Klaus, Ries vd Pol, Henk Kerkhof en Adri Kalisi (foto: Driekus Betzold)

     

    De uiteindelijke finale wordt gespeeld tussen Sportlust en Feyenoord 1. Na een gelijke stand in zowel de wedstrijd als de verlenging, wint Sportlust uiteindelijk met strafschoppen. Vriendenschaar behaald de 3e plaats ten koste van FC Utrecht.

  • Sportlust uit Woerden, winnaars 1e JSV WF lentetoernooi.

  • JSV Walking Football team (foto: Driekus Betzold)

    Nadat alle teams onder de douche vandaan zijn gekomen en zich opnieuw verzameld hebben in de kantine is het tijd voor een drankje met elkaar. Oude bekenden nemen nog even de tijd om bij te praten. Tot slot krijgt Sportlust onder luid applaus van alle deelnemende teams de wisselbeker uitgereikt door JSV voorzitter Ton van Kippersluis. Deze spreekt van een zeer geslaagd toernooi ondanks de regen die er is gevallen en kijkt reikhalzend uit naar de volgende editie.

    Volgens Driekus Betzold is die editie er ook geweest; het eigen WF toernooi is inmiddels al drie keer gespeeld.

  • Ook bij Walking Football leeft de derby tussen Geinoord en JSV met o.a. Driekus Betzold, Piet Lisman en Henk Kerkhof.

     

    JSV gaat nog enkele keren op herhaling bij DVSU. In 2019 wordt nipt met 5-4 verloren en in 2020 eindigt de wedstrijd in 3-3. Gelet op de uitslagen lijkt er dus vooruitgang geboekt te worden.

  • Fanatiek als vanouds (foto: Fotografie Jordi)

     

    FC Utrecht organiseert een toernooi waarbij alle Utrechtse verenigingen uit de omgeving aan meedoen. 24 Teams binden de onderlinge strijd aan om de Zilveren Dom in de wacht te slepen. Met trots kan gemeld worden dat JSV de allereerste winnaar van deze trofee is. Volgens (wederom) Driekus met 'voetballend de bal hoog houden en in de kruising schieten'. Met name het eerste lijkt toch niet helemaal te kloppen met de spelregels van Walking Football. Het tweede kan kloppen; men speelt met kleine doeltjes dus erg hoog bevind de kruising zich niet.

    Helaas ontkomen ook de heren van het Walking Football in 2020 en 2021 niet aan corona en de bijbehorende maatregelen. De toch al kwetsbare groep komt volgens oud webredacteur Peter Kool “al maaaaandenlang…” niet meer bijeen. Hopelijk gaat hier snel verbetering in komen. De mouwen kunnen hopelijk weer gauw opgestroopt worden (en niet alleen om in de arm een corona vaccinatie te ontvangen). Eén ding scheelt: de 60 plus generatie is als het goed is nu behoorlijk ingeënt met Pfizer, Moderna, Jansen of Astrazeneca. 

    Met deze Anno is een ontbrekend stuk in de geschiedenis van JSV opgevuld. Al heeft de schrijver dezens wel het idee dat de leeftijdscategorie 40-60 jaar geen voetbalpodium lijkt te hebben. Wie weet komt dat er nog wel eens van; een soort van pré-walking-football categorie.

  • JSV 2019-2020 (foto: Fotografie Jordi)

    Driekus Betzold, Henk Kerkhof, J. Zitter, K Doesburg. G. vd Linden, P vd Pol, P.Versloot, J. van Etten, T. Freund, A. van Schaik, L. Jungschlager en T. Schrijvers.

    Onderste rij: A. Lieverse, J. van Rooyen, W. de Koning, Peter Kool, A. Kalis. K. Vergeet. P. Lisman en R. van ‘t Veer

     

    Ook geïnteresseerd in Walking Football bij JSV?
    Wilt u ook meemaken hoe dat Walking Football in zijn werking gaat? Kom dan gerust eens kijken en/of meedoen.

    U bent van harte welkom op maandag- en/of vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. Vanaf 09.15 uur staat de koffie al te pruttelen!

     

    Tekst: Theo van der Linden

    Met dank aan bijdragen van Peter Kool en Driekus Betzold