• Anno 2019: Victorie voor Vrouwen

  15 juni 2020


  De wereld wordt momenteel geteisterd door het Coronavirus. Het virus is vermoedelijk ontstaan in Wuhan China al zijn diverse regeringen er momenteel op uit om de schuld bij een andere partij neer te leggen. Anno juni 2020 is er bijna geen plek op Aarde te vinden waar het virus niet is geconstateerd. In Europa worden vooral Italië en Spanje hard getroffen; ook in Nederland zijn duizenden doden te betreuren, waaronder veelal mensen op hoge leeftijd. Oma of oma bezoeken zit er voorlopig niet in, dat mag niet van de regering.

 • Corona bestrijding in de praktijk

  Deze heeft eind maart/begin april diverse maatregelen aangekondigd om verspreiding van het virus (waar momenteel nog geen medicijn voor is) te vertragen om de IC-afdelingen van de ziekenhuizen niet te overbelasten zodat zij hun werk goed kunnen doen. In Nederland gaat een applaus rond om iedereen die in de zorg en ondersteuning actief is, te bedanken en een hart onder de riem te steken.

  Maatregelen zijn: handen wassen, afstand van minimaal 1,5 meter tot elkaar houden en met niet meer dan drie mensen bij elkaar zijn. Ook voor de sport zijn de maatregelen ingrijpend. Om er enkele te noemen: voetbal wordt stilgelegd, de Olympische Spelen worden een jaar uitgesteld en Wimbledon (tennis) gaat niet door als ook de eerste Vlaamse en Italiaanse voorjaarsklassiekers (wielrennen).

   

  Hoe anders was het allemaal bijna een jaar geleden:

  Anno 2020 ziet het Nederlands Dameselftal zich terug op plaats 3 op de wereldranglijst; zo hoog hebben de dames nog nooit gestaan. Dat heeft het te danken aan enerzijds het behalen van het Europees Kampioenschap in 2017 en anderzijds aan een zeer succesvol verlopen WK 2019 in Frankrijk.

  Dát Nederland op dit WK mocht spelen hing overigens aan een zijden draadje. Alleen de nummer 1 in de kwalificatieronde mocht direct door naar het WK. Dat werd Noorwegen want Nederland verloor slechts één kwalificatieduel en precies tegen dat land dat zich daarmee direct voor het WK plaatste. Gelukkig wist Nederland zich via de play-offs alsnog voor het eindtoernooi te plaatsen. Eerst ontdoet men zich van Denemarken (2-0 en 2-1) en daarna van Zwitserland (3-0 en 1-1).

 • Sarina Wiegman bondscoach van de Oranje Leeuwinnen

  Onder de altijd bezielende leiding van bondscoach Sarina Wiegman begint Nederland erg stroef aan het WK; sommige speelsters lijken uit vorm te zijn en als team moet Nederland ook beter gaan spelen. De verwachtingen omtrent onze Leeuwinnen zijn groot maar de openingswedstrijd wordt moeizaam en maar nipt gewonnen van Nieuw-Zeeland (1-0).

  Al strijdend wordt daarna wel van het fysiek spelende Kameroen (3-1) gewonnen waarna in een degelijke partij Canada (2-1 red.) aan de kant wordt gezet. Het team lijkt inmiddels op stoom te zijn gekomen; een beetje Duits-achtig zullen we maar zeggen die over het algemeen als slowstarters op toernooien beschouwd worden.

  In de knock-out fase worden achtereenvolgens Japan (2-1) en Italië (2-0) aan de zegekar gebonden en Nederland bereikt de halve finale. Oranje is nu echt op stoom en het wordt nog mooier! In de halve finale moet Nederland het opnemen tegen het stugge Zweden dat pas in de verlenging met 1-0 verslagen wordt door een doelpunt van Jackie Groenen in de 99e minuut.

 • Jackie Groenen schreeuwt het uit

  Gevestigde speelsters als Lieke Martens, worstelend met een geheimzinnige teenblessure en Shanice van den Sanden (niet in vorm) staan nu eens niet op de voorgrond maar gelukkig zijn er vervangsters aanwezig om het gemis in de basis op te vangen.

  Tsja, Nederland en WK-finales. De statistieken zijn er duidelijk over: "we" zijn er gewoon niet goed in. Van de drie eerder gespeelde WK finales (1974 in en tegen Duitsland, 1978 in en tegen Argentinië en 2010 in Zuid-Afrika tegen Spanje), wordt er geen één door de Oranje mannen gewonnen al had dit ook zomaar anders kunnen zijn.

  In ’74 (1-2) zijn we er volgens commentator Herman Kuiphof “toch weer ingetuind” en in ’78 raakt Rob Rensenbrink in de slotminuut de paal waarna Oranje in de verlenging alsnog het onderspit moet delven door doelpunten van Mario Kempes (1-3 na verlenging). 2010 staat velen nog bij; de teen van Real Madrid keeper Iker Casillas staat het gouden doelpunt door Arjen Robben in de weg. Andrés Iniesta, vedette bij Barcelona, zal in de verlenging wel het enige doelpunt weten te maken (0-1 red.).

 • De teen van Iker Cassillas staat een doelpunt van Robben in de weg

  Het trauma van ’74 (door de Tweede Wereldoorlog zijn er veel landgenoten die iets tegen Duitsers hebben) wordt grotendeels op het EK van 1988 weggespoeld. In de halve finale weet Oranje, notabene in Duitsland zelf, al ultiem wraak te nemen op het gastland met een heerlijk doelpunt van Marco van Basten op aangeven van Jan Wouters.

  In de finale wordt Rusland met 2-0 verslagen door een harde kopbal van Ruud Gullit en een magistrale goal van Marco vanuit eigenlijk een onmogelijke hoek. De voorzet kwam van Arnold Muhren maar de bal zwaaide nogal van de goal af waarna van Basten op legendarische wijze er toch een doelpunt van wist te maken.

   

  De Leeuwinnen moeten het in hun allereerste finale opnemen tegen de torenhoge favoriet van het toernooi: de Verenigde Staten. Een David tegen Goliath gevecht maar dan op groen gras.

 • Sari van Veenendaal heerst in het eigen strafschopgebied

  De wereldkampioen van de afgelopen drie toernooien (!) gaat, zoals ze elke wedstrijd zijn begonnen, sterk van start maar Nederland weert zich kranig al is het aan het eind van de eerste helft toch geregeld "billen knijpen" als de USA-dames dicht bij het doel van Nieuwegeinster Sari van Veenendaal, ooit voor Vreeswijk spelend, geraken. Nederland houdt stand met dank aan Sari die enkele katachtige reddingen verricht. Pas in de tweede helft moeten de Leeuwinnen zich tegen een veel beter USA gewonnen geven en de overwinning (2-0 red.) aan de tegenstander laten. Ondanks de nederlaag zetten onze Leeuwinnen een geweldige prestatie neer.

   

  Onze eigen JSV-dames starten het seizoen 2018-2019 uitermate overtuigend en de ene na de andere overwinning wordt geboekt. Coach Drikus Betzold heeft een goede mix van speelsters tot zijn beschikking; ervaren speelsters aangevuld met talentvolle youngsters; van keihard werkende dames tot speelsters met een fluwelen techniek. Soms is er aanvulling nodig uit de jeugd maar ook die draait prima mee en doet zo ook nog eens een stuk ervaring op.

  In de winterpauze wordt stiekem gedacht dat het best wel eens een heel bijzonder seizoen zou kunnen gaan worden. Als de directe concurrenten ook voor de tweede keer verslagen worden is het geloof er helemaal! Heel even lijkt er een kink in de kabel te komen als JSV onverwacht tegen een nederlaag aanloopt. Maar de dames zouden de dames niet zijn als men zichzelf niet gelijk de spiegel voor houd. Mede door een pittig wedstrijdverslag staan de neuzen weer snel allemaal dezelfde kant op.

  In de wedstrijdverslagen die de dames trouw op de website publiceren, en gretig door menige supporter wordt verslonden, sijpelt langzaam maar zeker de boodschap en het geloof door: “we kunnen én willen kampioen worden”.

  Op 18 mei 2019 pakken de dames ook echt het kampioenschap door het uitduel bij Odysseus winnend met 1-2 af te sluiten. Ze worden glansrijk kampioen in de vierde klasse en hoeven slechts één nederlaag (een offday eigenlijk) te slikken!

 • JSV Dames1 Kampioen!

  Ook in de beker weten zij het ver te schoppen al eindigt het toernooi als de tegenstander echt een paar niveautjes te groot is.

  Derhalve is het bij JSV groot feest als het kampioenschap van de dames is behaald met promotie naar de 3e klasse als extra beloning. Of coach Drikus, zoals de traditie bij JSV het voorschrijft, als dank door het team de sloot wordt in gekieperd, is schrijver dezens vooralsnog onbekend maar redelijkerwijs mag aangenomen worden dat Drikus dit lot bespaart is gebleven.

  In veel jaargroepen zijn nu meisjesteams actief en dat is mooi want ontwikkeling en doorstroming is belangrijk. Dus meisjes, kom spelen bij JSV (damesvoetbal@jsv-nieuwegein.nl) en wie weet zien we je later terug in het eerste van JSV of misschien wel op nog hogere niveaus zoals het Nederlands dameselftal. De geschiedenis zal het ons gaan leren.

   

  Bron: Theo van der Linden