• Anno 2020: G-voetbal bij JSV

     

    19 april 2021 

    “Voetbal is voor iedereen, ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De KNVB vindt dat mensen met een beperking ook van leuke activiteiten als voetbal moeten kunnen genieten. Niemand staat buitenspel. Daarom organiseert de KNVB al ruim dertig jaar competities voor G-teams.” KNVB

    In de bijna 75 jaar dat er profvoetbal in Nederland gespeeld wordt, zijn er veel spelers geweest die ook zeer maatschappelijk zijn of waren.

    Op en langs het veld was híj altijd al nadrukkelijk aanwezig, maar ook via zijn eigen stichting liet hij zijn maatschappelijke betrokkenheid zien. We hebben het dan natuurlijk over Neerlands meest beroemde voetballer: Johan Cruijff. Dankzij zijn Johan Cruijff Foundation kunnen vandaag de dag veel kinderen op kleine kunstgrasveldjes sport en spel uitoefenen. Deze veldjes zijn over de hele wereld te vinden, ook op continenten waar men het wat minder goed heeft; voetbal verbroedert echt.

  • Cruijff Court Kastelenplantsoen Utrecht

     

    Ook na het overlijden van Johan in 2016, worden jaarlijks nieuwe veldjes aangelegd, ook in landen waar kinderen bijna niets hebben. De stichting kent een groot aantal ambassadeurs, uit binnen- en buitenland, van sporters tot bekenden van tv en film, die het werk van Johan voortzetten.

    Niet alleen Cruijff had een eigen stichting; vele bekende Nederlandse voetballers volgden zijn voorbeeld zoals Dirk Kuyt, Giovanni van Bronckhorst, Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooij.

    Ook de spelers van het Nederlands Elftal zetten zich al jaren in voor een speciaal doel: Spieren voor Spieren.

  • Over betrokkenheid gesproken: je zou het niet zeggen als je Liverpool speler Sadio Mané over het veld ziet gaan, maar hij is buiten de pitch toch echt wars van sterallures. Recentelijk haalde hij het nieuws toen men zag dat hij met een kapotte mobiel (die hij overigens van vriend en teamgenoot Georginio Wijnaldum had gekregen) rondliep terwijl hij met een inkomen van zo’n 170.000 euro per week (!) gemakkelijk elk uur wel een nieuw klokkie kan aanschaffen.

    Sadio lichtte toe dat hij geld liever op een goede manier spendeerde dan te koop wilde lopen met zijn welvaart. Elke dag realiseert hij zich uit welke armoede hij afkomstig is en hoe goed hij het nu heeft. Daarom geeft hij bij voorkeur zijn geld uit aan familie en vrienden uit zijn geboortedorp dan aan horloges en bolides. Zo liet hij in zijn geboortedorp in Senegal straatverlichting aanleggen zodat men niet meer in het donker hoeft te zitten.

  • Je hoeft natuurlijk niet persé een eigen stichting te hebben om toch maatschappelijk betrokken te zijn. Voetbalcoryfeeën als voormalig bondscoach Louis van Gaal en oud Feyenoorder Willem van Hanegem lieten al vaker hun goede kant zien. De KNVB organiseert al 30 jaar G-voetbal in competitie verband  en in de beginperiode moest hier natuurlijk bekendheid aan gegeven worden. Als we het dan hebben over een steentje bijdragen, dan hebben Louis en Willem wel een paar muren neergezet.

    Van Hanegem nam in 1999 na twee jaar afscheid als trainer van AZ. De Kromme, zoals zijn bijnaam luidt (een verwijzing naar de wonderbaarlijke stand van Willems benen, ooit zo gekomen omdat hij doorspeelde om zo zijn gebroken teen te ontzien) werd in zijn tijd in Alkmaar altijd – ook tijdens trainingen – gesteund door Klaas en Louis, twee verstandelijke gehandicapten en hartstochtelijke fans van de club. Zij kenden Willem al uit de tijd dat de oud-international als speler nog actief was in de Alkmaarderhout. Als ‘afscheidscadeau’ gaf Van Hanegem het duo, op 18 juni 1999, een seizoenkaart voor het leven bij hun club.

  • Voetbalicoon Willem van Hanegem in 1998

     

    Bij JSV

    In het bijna 100-jarig bestaan van JSV is er bijna altijd voor iedereen wel plek geweest om te kunnen voetballen. De club is van meet af aan “zuilloos”, oftewel: er wordt wel aan sport- maar niet aan geloofsovertuiging gedaan. Anders gezegd: de club kent geen beperking qua geloof, afkomst, huidskleur of geslacht. JSV is in de loop der tijden simpelweg gewoon meegegroeid met allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en tendensen: een open vereniging.

    Al die ontwikkelingen worden hier niet nogmaals uitgebreid herhaald, want hiervoor kunt u beter de rubriek Anno er maar eens op na slaan maar in een notendop samengevat betreft het dan “spelen op zaterdag” en “jeugd- en meisjes/damesvoetbal”. In het meest recente decennium kan daar “walking-football” (seniorenvoetbal op woonerf snelheid) aan toegevoegd worden. Vandaag de dag is JSV een zeer kleurrijke vereniging die openstaat voor iedereen.

    Toch valt niet te ontkennen dat er één groep voetballers is dat al die jaren geen plek bij de JSV familie heeft mogen vinden: het G-voetbal. Hoewel het bestuur van JSV, bij monde van oud-voorzitter Ton van Kippersluis, herhaaldelijk liet ontvallen het ontzettend jammer te vinden dat er geen G-voetbal bij JSV mogelijk was, komt hier in 2020 plotsklaps verandering in.

    Een aantal spelers van DESTO maakt de overstap naar JSV en dankzij wat media aandacht van o.a. de JSV website staat er op 29 augustus zowaar een behoorlijk team klaar om de allereerste G-wedstrijd in de geschiedenis van JSV te spelen.

  • JSV-G1 op 29 augustus 2020

     

    JSV-G1 maakt direct grote indruk op de aanwezige toeschouwers als het voor de beker Roda 23 uit Amstelveen/Bovenkerk met maar liefst 11-2 over de knie legt. Na een wat aarzelend en zenuwachtig begin loopt JSV vooral in de 2e helft over de sportieve tegenstander heen. Het team heeft flink wat talent aan boord. Een fraaie uitslag is natuurlijk fijn maar met name het enthousiasme en plezier dat het team uitstraalt maakt verreweg de meeste indruk. En dat is iets dat G-voetbal bijna altijd laat zien.

    JSV-G1 is een echte aanwinst voor de club dus van harte welkom bij de grootste voetbalvereniging van Nieuwegein.

     

    Tekst en foto: Theo van der Linden