• Anno 2020: Koning Voetbal richt zich op

     

     

    1 juni 2021

    Wat eerst door velen aanvankelijk als een “onbeduidend griepje” wordt aangezien, blijkt na enkele maanden toch een ware epidemie te zijn. Koning Voetbal wordt hier ziek van maar weet zich in de loop van 2020 te herstellen.

  • Het is eind 2019 als in China een onbekend aan SARS gerelateerd virus opduikt en al gauw duikt de term ‘uitbraak’ op. Hoe het virus is ontstaan is nog steeds onduidelijk maar de meest gehoorde verklaring is dat het virus op een of andere wijze van dier op mens is overgegaan. Vooral de markt in de stad Wuhan (11 miljoen inwoners), waar alles wat maar poten of vleugels heeft (tafels, stoelen en vliegtuigvleugels uitgezonderd) wordt verhandeld, wordt als oorsprong voor de uitbraak van het virus beschouwd.

    Pas na een aantal weken neemt China de dreiging pas echt serieus en wordt Wuhan afgegrendeld van de rest van de wereld. Het blijkt echter al te laat te zijn; reizigers die uit het gebied vertrekken en zich onbewust zijn van het feit dat zij drager van het virus zijn, verspreiden deze in stappen over de hele wereld. In Europa is het Italiaanse Bergamo het eerste gebied waar het virus hard toeslaat maar ook Nederland zal de dans niet ontspringen. Noord-Brabant loopt in Nederland “voorop” als ware het een carnavalsoptocht. Dat mag u gerust letterlijk zo nemen want later wordt carnaval 2020 beschouwd als hét moment waarop verspreiding van het virus binnen ons land extra wordt aangejaagd.

  •  

    Vanaf maart verspreidt corona, zoals het virus in de volksmond wordt genoemd (onder de microscoop lijkt het virus de vorm van een kroon te hebben), zich in razend tempo over de aardbol; er is vrijwel geen plek op aarde dat gevrijwaard is van dit onbekende virus dat symptomen als koorts, hoofdpijn en kortademigheid kent en grote schade aan de longen kan veroorzaken. En als we het dan toch over rampen hebben: de Amerikaanse president Trump spreekt herhaaldelijk van de "Chinese Flu" om maar te benadrukken waar hij denkt dat corona vandaan komt, Donald heeft het niet zo op de chinezen. Aan de andere kant van de wereldbol wordt dit uiteraard van hoog tot laag ontkent. Virussen duiken zo nu en dan nu eenmaal op. Zo'n honderd jaar geleden (1918-1919) dook de Spaanse Griep op die naar schatting zo'n 20-100 miljoen mensen het leven kostte (wikipedia).

    Een medicijn tegen corona is er niet, net zomin als een test om aan te tonen dat men het virus heeft of heeft gehad. Als gevolg van Covid-19, zoals het virus officieel in de boeken staat, zijn er vlak voor de zomer alleen al in Nederland ruim 6.000 (officiële) doden te betreuren. Het CBS zou later constateren dat het werkelijke aantal 50-100% hoger zal zijn. Vooral ouderen zijn zeer kwetsbaar; een bezoek aan opa of oma wordt daarom verboden door de regering en mondkapjes worden de nieuwste modetrend.

  • Opa en oma achter de geraniums in quarantaine 

     

    Niet alleen de mens is gevoelig voor het virus; de omzet van het biermerk Corona stort in en op social media steekt men hier flink de draak mee. Eén van de grappen is dat het biermerk vanwege dit effect een poging zou hebben gedaan om de eigen naam in die van concurrent “Budweiser” te wijzigen.

  • Voetbalhumor

     

    Voetbal in Nederland

    Eind maart besluit de regering om de periode dat genomen maatregelen gelden om corona te bestrijden tot minimaal 1 juni wordt verlengd. Groepjes van meer dan 3 mensen bij elkaar is voortaan uit den boze en 1,5 meter afstand van elkaar houden de nieuwe norm om de kans op verspreiding van het virus via hoesten en proesten te minimaliseren.

  • “Niet in mijn aura….”, Ali B. en Judeska (beter bekend als Jandino) wijzen op ludieke wijze op het 1,5 meter afstand houden (Bron: YouTube)

     

    De voetbalcompetities liggen al eventjes plat; nu lijkt het erop dat het lopende voetbalseizoen niet eens afgemaakt kan worden en dus een abrupt einde krijgt. Of niet soms? FIFA, UEFA als KNVB beraadslagen zich een klok in de rondte om mogelijke scenario’s in kaart te brengen.

    Half april verkeert voetbalminnend Nederland nog steeds in het ongewisse hoe het nu toch verder moet met het stilgelegde voetbalseizoen. Verschillende Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) laten weten wel klaar te zijn met het seizoen maar de KNVB heeft nog steeds geen knoop doorgehakt. De UEFA op haar beurt laat weten niet bepaald blij te zijn met clubs die eigenhandig van plan zijn het lopende seizoen niet af te willen maken. Nederlanders in het buitenland haasten zich ondertussen rap huiswaarts om een eventuele lokale Lockdown, doorgaans gepaard met een reisverbod, voor te zijn.

  • Diverse BVO’s laten weten echt klaar te zijn met het lopende seizoen. Ajax, bij monde van technisch directeur Marc Overmars, loopt voorop in de polonaise en gooit de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok door te verkondigen de competitie niet te willen uitspelen. De Amsterdammers krijgen, niet echt verrassend, bijval van enkele teams die op degradatieplekken staan en hopen deze, op welke wijze dan ook, zo te ontlopen.

    Voetbal is weliswaar bijzaak geworden nu corona alle aandacht vraagt maar spreekt Overmars hier uit het hart of uit de portemonnee? De KNVB roept weliswaar geen landskampioen en bekerwinnaar uit, maar besluit wel dat Ajax formeel als nummer één van de competitie is geëindigd en beschouwd Feyenoord niet zo zeer als winnaar van de beker maar wel dat deze de Europa League in mag. En dat zal Marc deugd doen omdat in de Champions League miljoenen euro’s aan startgeld liggen te wachten. De kassa rinkelt in Amsterdam maar zeker niet bij de andere clubs. Aan enige financiële dank naar andere clubs doen de Mokummers niet. Dat wringt.

    Nummer twee AZ verzet zich echter met hand en tand (als ware het de bekende striphelden Asterix en Obelix uit dat bekende dorpje uit Galië) tegen dat besluit van de bond met als argument dat zij beide onderlinge duels met Ajax heeft gewonnen en dus eigenlijk de echte winnaar van deze gestaakte competitie zijn. Het Alkmaars Verzet gaat door tot aan de UEFA en wordt pas gestaakt als deze de Noord-Hollanders in de voorronden van de Europa League indeelt. Wat AZ wel bereikt is dat de club door de KNVB aan het rijtje ‘topclubs in Nederland’ wordt toegevoegd; is alle heisa van de Noord-Hollanders toch nog ergens goed voor geweest al zijn alleen voetbalprestaties (landskampioenschappen, bekers, Europese successen etc.) een betere maatstaf voor deze status.

     

    Voetbal in het buitenland

    Wordt er dan helemaal niet meer gevoetbald? Waar veel sportzenders op zwart gaan en sporadisch wat klassiekers uit het voetbalverleden vertonen, wordt in sommige landen de competitie gewoon voortgezet. Dat betreffen overigens nu niet bepaald de meest in het oog springende competities. Een rondje langs die velden:

    In Turkije wordt in eerste instantie gewoon doorgespeeld maar nadat de Turkse voetbalbond een lading kritiek over zich heen gestort krijgt, bind men toch maar rap in en wordt de competitie alsnog stilgelegd.

    Een land als Wit-Rusland maakt het evenwel nog bonter. Bij monde van president Aleksandr Loekasjenko wordt corona als een “gewoon griepje” afgedaan en met het advies om “veel wodka in te nemen, vaker sauna’s te bezoeken en lekker tractor te rijden” is er dan ook geen vuiltje aan de lucht. De president, ook wel de laatste dictator van Europa genoemd en al 25 jaar strak aan de macht, verklaart verder “dat er geen virussen zijn in Wit-Rusland” als hij eind maart deelneemt aan een ijshockeywedstrijd. “De ijsbaan is een koelkast. Dit is de meest gezonde lucht ooit. Sport is het beste medicijn tegen een virus”.

  • President Loekasjenko van Wit-Rusland

     

    Ook Turkmenistan (centraal Azië) heeft een adequaat anti-corona middel gevonden: het verbied simpelweg het gebruik van het woord “corona” dus u raad het al; geen corona-virus. Verder wordt er in het Zuid-Amerikaanse Nicaraqua, het Afrikaanse Burundi en het Aziatische Tadzjikistan (stan betekent “land”) ook nog gewoon tegen de bal aangetrapt.

  • Bijzonder publiek op de tribune van Borussia Mönchengladbach

     

    In Europa wordt nauwelijks nog gevoetbald. Het Duitse Borussia Mönchengladbach werkt een (oefen)wedstrijd af maar heeft natuurlijk wel met een inmiddels ingesteld toeschouwersverbod te maken. Daar weet men echter op ludieke wijze (Duitse Humor?) een draai aan te geven. Met afbeeldingen van supporters geplakt op kartonnen borden lijkt er volk te zijn op de tribunes. Net echt, maar nee.

     

    Koning voetbal krabbelt voorzichtig op

    De competities in Engeland (Premier League), Spanje (La Liga) en Italië (Serie A) worden, anders dan in Nederland, wel uitgespeeld. In juli wordt in een kort tijdsbestek de resterende wedstrijden afgewerkt, uiteraard zonder publiek. Als soort van compensatie zijn de wedstrijden wel op TV te volgen; levert in ieder geval veel uurtjes voetbal kijken op.

  • Als compensatie laat men stadiongeluiden horen om de supporters die nu massaal voor de beeldbuis hangen, nog iets van sfeer mee te geven. De tribunes zijn verder massaal bedekt met spandoeken, reclame-uitingen en wat al niet meer. De ziel van het voetbal, de supporters zelf, wordt evenwel zwaar gemist. Clubs die traditioneel sterk gesteund worden door hun trouwe aanhang presteren matig tot slecht. Liverpool (voor het eerst in bijna 20 jaar), Real Madrid en Juventus worden uiteindelijk landskampioen.

    Ook de Champions League en Europa League worden in korte tijd en in hoog tempo afgewerkt in Lissabon respectievelijk Duitsland. De finale van de EL wordt tussen Sevilla en Inter Milaan gespeeld. Het zijn de Spanjaarden die aan het langste eind (3-2 zege) trekken door o.a. twee rake kopballen van oud-PSV’er Luuk de Jong.

    De CL-finale is het sluitstuk van wat beslist als een tumultueus en bijzonder voetbalseizoen 2019/2020 gezien mag worden. In Lissabon strijden topfavoriet Bayern München, dat in de halve finale Barcelona naar de slachtbank heeft geleid (2-8), en Paris Saint Germain om dé titel van het seizoen. De teams zijn aan elkaar gewaagd en de kansen die er zijn worden vakkundig teniet gedaan door de keepers die hun werk dus goed doen. Uiteindelijk is één rake kopbal van Coman, nota bene Fransman (geboren in Parijs) én ook nog eens oud-speler van PSG, voldoende om de “Cup met de Grote Oren” naar die Heimat te brengen, het groot kapitaal uit Parijs bitter teleurgesteld achterlatend.

    Het onbeduidende griepje dat begin van het jaar opstak, blijkt zwaar onderschat te zijn; Koning Voetbal is behoorlijk ziek geweest, is in quarantaine gegaan maar niet getest op corona. Pas in de zomer krabbelt Zijne Majesteit, zij het langzaam en heel voorzichtig, weer wat op.

     

    Bron: Theo van der Linden

     

    Reageren?