15 februari 2022
Niet eerder in de geschiedenis van JSV is er een Algemene Ledenvergadering (ALV) geweest als deze!
Verenigingen, bestuursvergaderingen en ledenvergaderingen: ze zijn van alle tijden. Al vanaf de start van onze club in 1926, hebben voorzitters en bestuursleden de taak op zich genomen om het reilen en zeilen van de vereniging vorm te geven en de club in de vaart der volkeren voort te stuwen naar grote hoogten (of als het tegenzit: mee te sleuren naar diepe dalen). Zonder bestuur en regeltjes liggen chaos en wanorde immers op de loer en daar wordt niemand beter van; laat staan dat een ordentelijk potje voetbal op de mat leggen mogelijk is.
JSV bestuur met clubvlag
Over de besturen uit de eerste decennia van onze club valt maar sporadisch iets te lezen in eerder verschenen Anno’s. Als bestuurslid of voorzitter moet men dan toch vast al enig aanzien hebben gehad; alhoewel, voetbal in Jutphaas komt pas net om de hoek kijken.
Ziet u zich de bestuursvergaderingen van toen al voor u? Waarschijnlijk ergens achter in een kroeg, in een donkere hoek van het etablissement waarbij de gesprekken gaan over voetbal en geld en waar sloten koffie, walmende sigaren en alcoholische versnaperingen weggewerkt worden. De radio is al uitgevonden maar slechts weinig mensen hebben er één; daar heeft men simpelweg het geen geld niet voor (over). De televisie is dan nog toekomstmuziek.
Het bestuur in 1974 met o.a. Adri van de Graaf (links) en voorzitter Arie Terlouw (midden)
Bijna een halve eeuw later lijkt er nog niet veel verandert te zijn, maar een kentering kondigt zich al wel aan. De maatschappij verandert van een volgzaam naar meer mondig volk en dat is later ook in het verenigingsleven, en uiteindelijk ook in het bestuurshok, terug te zien. En dan te bedenken dat in die tijd het woord “digitaal” nog iets volslagen onbekends is. Anti-kernwapen demonstraties zijn er wel, net als hippies, Dolle Mina’s, flowerpower, xtc en lsd. Elton John maakte ooit een liedje over de laatste afkorting; "Lucy in the Sky with Diamonds". Raadpleeg vooral het internet als sommige ontwikkelingen je totaal niets zeggen.
De sigaar is inmiddels wat meer uit beeld geraakt en vervangen door de sigaret. Niet echt veel beter maar dat is iets waar men dan nog geen weet van heeft. Men is zich ook bewuster geworden van de gevolgen van het nuttigen van alcohol op bijvoorbeeld de club. De politie controleert steeds vaker op straat op te hard rijden, het niet dragen van de veiligheidsgordel (verplicht vanaf 1 juni 1975 op voorste zitplaatsen en vanaf 1 april 1992 ook op de achterbank) en met drank op achter het stuur zitten. Betrapt worden met een slok op is kost de nodige guldens want de euro bestaat pas sinds 1999.
Televisie doet zijn intrede in de jaren zestig; er wordt alleen in zwart-wit beeld uitgezonden en het apparaat wordt in het algemeen met “beeldbuis” of simpelweg "de buis" aangeduid. Dit vanwege de analoge techniek die gebruikt wordt en, zoals we nu weten, dan nog echt in de kinderschoenen staat. Er zijn slechts enkele ‘kanalen’ beschikbaar: alleen Nederland 1 en 2. Een derde Nederlands kanaal komt er pas later bij. Aan het eind van de jaren zestig wordt in de Verenigde Staten ARPANET ontwikkelt; dit is in eerste instantie een militair netwerk maar vandaag de dag beter bekend als internet.
Bestuursvergadering in 1993 op Blokhoeve met 2e van links Hennie de ridder en rechts Hans Fokkenrood (herkent u de andere personen? website@jsv-nieuwegein.nl)
Met het millennium jaar 2000 al dik 20 jaar achter de rug kan wel opgemaakt worden dat “digitaal” nu een doodnormaal begrip in de samenleving is geworden. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobiel op zak (en sommigen zelfs meerdere) waardoor je overal en altijd “bereikbaar” of "connected" bent. Internet is een grotere "vriend" geworden dan de buurman of familie en nieuwe "vrienden" maak je vooral op Facebook, Snapchat, Whatsapp enz.. In de industrie is de robot in opkomst; machines die geprogrammeerd kunnen worden zodat mensen het werk niet meer hoeven te doen. De Disney animatiefilm Wall-E speelt hier leuk op in waar mensen in de verre toekomst niet meer van hun stoel komen.
Ook radio en televisie zijn door ontwikkelt en leunen nu zwaar op internet. DAB+ is voor radio de nieuwe standaard geworden waar de televisie nu smart is: slimme techniek, vaak via het internet gekoppeld met afneemabonnementen als Disneyplus en Netflix. Kun je lekker tijdens je reis naar school of werk nog even snel een filmpje of programma bekijken, het laatste nieuws opslurpen of contact met je "vrienden" leggen via socialmedia . Als je zegt dat je ’s avonds gaat ‘Flixen’ of 'Bingewatchen' weet iedereen wel wat er op jouw programma staat.
Het jaar 2020 zal in Nederland voor altijd als hét startjaar van corona gezien worden. Het virus slaat wereldwijd toe en ontwricht de complete samenleving als ook het voetbal. Het leven in een bubble (al dan niet in thuisisolatie om verdere verspreiding van Covid-19 de kop in te drukken) neemt een vlucht.
Bestuur JSV anno 2020 met staand vlnr. kandidaat-voorzitter Wail Shabaan, Ab Sellak, Mark Oostwegel, voorzitter Ton van Kippersluis, Ad de Bree, Antoine Niebeek. Zittend: Lilian Jansen en Marian Monrooi (foto: fotografie Jordi)
Ook op het voetbal zijn de gevolgen (en maatregelen) van corona groot. Alle competities worden platgelegd behalve de Ere- en Eerste Divisie die echter wel zonder publiek afgewerkt worden. Uiteraard gaan de grote toernooien zoals Champions en Europa League zeker door, net als EK’s en WK’s; de belangen (lees: financiëel/sponsoren) zijn daar simpelweg te groot voor. Ook die wedstrijden worden meestal zonder toeschouwers afgewerkt. Een enkele keer is het wel toegestaan om supporters aanwezig te laten zijn. Dit hangt dan meestal af van de dagkoers van de corona maatregelen; dan weer strenger dan weer wat meer losgelaten, afhankelijk van toe- of afname van het aantal besmettingen. Het in de praktijk omgaan met deze dagkoersen is bijkans een ramp en zeer lastig.
Ook voor JSV is de impact door covid19 (in 2019 duikt het virus op in Wuhan China) groot. Bezoekers zijn nog maar beperkt of helemaal niet welkom op sportcomplex Galecop vanwege genomen maatregelen. Niet alle berichtgeving op websites van o.a. het RIVM en de KNVB is in die periode echter gelijk aan elkaar en dat zorgt voor nogal wat verwarring. Spelers, trainers en club proberen uit te vinden welke regels nu wel of niet van toepassing zijn. Na enig onderzoek door het bestuur komt de aap uit de mouw: als het over veiligheid gaat (en corona valt hier ook onder) dan is de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) dé instantie die voor de Utrechtse gemeenten, en dus ook bij JSV, bepaalt wat wel en niet is toegestaan.
In heel het land: sporten tot 18 jaar toegestaan
Trainen mag nog wel; in eerste instantie alleen door jeugd tot 18 jaar, later ook weer voor andere leeftijden. Voor O19-teams zorgt dit overigens voor de nodige onzin en hilariteit. In deze jaargroep zitten vaak spelers in de leeftijd tot 20 jaar. Een speler die al 18 jaar is of ouder mag als gevolg van de ingestelde regels subiet niet meer meetrainen. Spelers die gedurende het seizoen 18 jaar worden mogen dat vanaf dat moment niet meer doen; bijna-jarigen zien het Zwaard van Damocles dus al geruime tijd boven zich hangen. Het laat zich raden dat de meningen hierover nogal verdeeld zijn.
Zijn wedstrijden al uit den boze en is trainen alleen voorbehouden tot bepaalde leeftijdsgroepen, ook de Algemene Ledenvergadering (ALV) ontkomt niet aan de gevolgen van de genomen corona maatregelen. Fysiek samenkomen met meerdere volwassenen om het wel en wee van de club door te nemen, is immers (nog) niet toegestaan. In het najaar 2020 is besloten om de ALV uit te stellen tot 2021 met de verwachting (en hoop) dat dan de geldende beperkingen wel opgeheven zullen zijn.
Aankondiging Algemene Ledenvergadering april 2021
Niets blijkt minder waar te zijn; het coronavirus is nog hardnekkiger dan Mark Rutte die persé premier van Nederland wil blijven en eind maart 2021 wordt duidelijk dat langer uitstel van de ALV niet meer mogelijk is ook al zijn de corona maatregelen nog steeds niet van tafel. Het bestuur buigt zich dan ook over de vraag hoe de ALV dan wel gehouden kan worden.
De vraag stellen is hem ook beantwoorden en gelukkig is digitaal vergaderen in Nederland inmiddels flink ingeburgerd geraakt dus het antwoord is snel gevonden. Programma’s als Zoom, Teams, FaceTime en Whatsapp springen dankbaar in op de grote vraag om online met meerdere personen tegelijkertijd samen te kunnen zijn. Of dit nu voor een overleg of een vriendenmeeting is. Zelfs de VRIMIBO (de Vrijdag Middag Borrel) kan op deze manier gehouden worden; moet je wel voor je eigen biertje en borrelnootjes zorgen.
Voorbeeld online vergaderen met Teams
De uitgestelde ALV wordt op 15 april om 20.00 uur gehouden en deze zal, voor het eerst in de historie van JSV, in online vorm plaatsvinden. Aanmelden voor de vergadering kan door zich voor 12 april met emailadres op te geven bij het bestuur. Alleen die personen, plus het bestuur zelf uiteraard, kunnen op 15 april aanwezig zijn op de allereerste digitale ledenvergadering (laten we die voor het gemak maar DALV noemen) van JSV-Nieuwegein. Zij krijgen hiervoor een digitale uitnodiging toegestuurd waarmee ze als het ware een sleutel tot de online ALV krijgen.
De stukken voor de ALV worden nog net op tijd via de website beschikbaar gesteld. Naast de agenda bevat dit o.a. de Cv’s van enkele voorgedragen bestuursleden en de begroting.
Ongeveer tegelijkertijd met de DALV vindt de returnwedstrijd voor de Europa League tussen AS Roma en Ajax plaats. De Amsterdammers gingen een week eerder nogal pijnlijk in eigen huis met 1-2 onderuit en moeten dus flink aan de bak om alsnog de volgende ronde te bereiken.
Voordeel van online overleg voeren: tegelijkertijd ook de wedstrijd AS Roma-Ajax kunnen volgen
Bij de start van de DALV worden eerst duidelijke en heldere communicatieregels medegedeeld; vragen die deelnemers hebben aan één of meerdere bestuursleden kunnen alleen via de chat gesteld worden. Er staan enkele stemrondes op de agenda en bij elke ronde is het handjes tellen. Digitaal tellen wel te verstaan want met Teams, het programma dat voor deze ALV wordt gebruikt, kunnen deelnemers eenvoudig hun digitale hand opsteken als zij het eens zijn met een voorstel. Het aantal handjes wordt vervolgens geteld door de secretaris en als 50% of meer van de aanwezigen dit doet dan is het voorstel aangenomen. Zo worden de voordrachten voor twee nieuwe bestuursleden (Taco Jung -secretaris- en Jordi Jupijn -communicatie-) en de begroting aanvaart.
Wat meer digitale reuring komt er als het onderwerp ‘nieuwe kleding leverancier’ aan bod komt. Zou de ALV, net als vanouds in levende lijve zijn gehouden, dan zou het uw schrijver niet verbaasd hebben als deze stante pede in een Poolse Landdag zou zijn veranderd. Toehoorders worden nu alleen maar horendol van de hoeveelheid bliepjes (melding als een nieuw chatbericht binnenkomt) die iedereen over zich heen gestort krijgt. Zonder al te diep op de chatberichten in te gaan: de toonzetting en wijze waarop men denkt via digitale media te kunnen communiceren is voor velen voor verbetering vatbaar.
De ALV is al ten einde als AS Roma en Ajax nog aan het spelen zijn. Voor de Mokummers eindigt de return, net als de thuiswedstrijd, wederom in een deceptie; Ajax komt op voorsprong, ziet een 2e (belangrijk) doelpunt terecht afgekeurd worden waarna één foutje in de Amsterdamse verdediging de Italianen de gelijkmaker oplevert. Na afloop krokodillentranen bij de Amsterdammers maar geen Romein die hier wakker van ligt: zij gaan wel door naar de halve finale van de Europa League, Ajax ligt eruit.
Johan Cruijff zei ooit: “Je kunt niet van Italianen winnen, je kunt wel van ze verliezen”. Bijna net zoiets als jezelf verliezen in een chatconversatie in Teams.
Hopelijk kan de volgende ALV, aangekondigd voor 22 april a.s. weer als vanouds fysiek gehouden worden: met elkaar en niet-digitaal.
Tekst: Theo van der Linden