• Anno 2022: De Eindstanden

   

   

   

  15 Juli 2022 

  De clubkleuren van JSV zijn al decennialang hetzelfde: zwart en wit. Met wat gevoel voor dramatiek kun je de prestaties van de 1e teams van de grootste voetbalclub van Nieuwegein prima spiegelen aan deze kleuren: wit als uitdrukking van een lekker en positief gevoel en zwart… nou ja, dat kunt u zelf wel bedenken. Een terugblik op het voetbalseizoen 2021-2022 van Zaterdag-1, Vrouwen-1, G1 en Zondag-1.

 • Eindstand Zaterdag-1 seizoen 2021-2022

   

  Laten we dan meteen maar met de zwarte kleur starten, hebben we dat maar gehad. Het 1e heren zaterdag team van JSV heeft een ultiem dramatisch seizoen achter de rug.

   

  De eerste tekenen dat het qua resultaat niet bepaald goed loopt tekenen zich al snel aan het begin van het seizoen af; wedstrijd na wedstrijd wordt verloren. Verklaringen?  Ach, voor een relatieve buitenstaander als ondergetekende, lijken die vaak voor de hand te liggen. Veel ervaren spelers en stafleden zijn vertrokken (een beweging die zich al enkele jaren voltrekt) waardoor nieuwe spelers aangetrokken moeten worden en het team ook nog eens aangevuld wordt met eigen talentvolle jeugd. Al met al geen sinecure om dan het belangrijkste doel van het jaar, handhaven in de 2e klasse, voor elkaar te boksen. De ambitie om terug te keren naar de 1e klasse staat al enige tijd in de koelkast geparkeerd. 

  Gaandeweg het seizoen is het dan ook niet gek dat het vertrouwen in trainer Hans van Elden langzaam maar zeker afneemt tot het net zo diep is gezonken als het team dan op de ranglijst van de competitie staat: de bodem. Van Elden is interim-trainer naast zijn primaire functie als technisch manager van JSV. Het bestuur gaat dan ook tussentijds het gesprek aan met de coach met als resultaat dat de wegen tussen club en trainer scheiden zoals dat altijd zo mooi wordt gezegd.

  Half januari communniceert het bestuur dat assistent-trainer Bjorn van Muylwijk het seizoen afmaakt. De leiding van de club zit daarna niet stil, pakt door en maakt eind januari bekend dat Henri Berghoef (ondergetekende heeft nog flessenvoetbal tegen hem gespeeld) als hoofdcoach van Zaterdag-1 het seizoen 2022-2023 in zal gaan. Als het degradatiespook serieus in beeld komt (en de tussenresultaten laten helaas ook geen ander beeld zien), geeft het bestuur op de clubwebsite een steunbetuiging aan het team af. Boodschap: wat er ook gebeurt, het vertrouwen is er en we gaan door op de weg die is ingeslagen. 

  Het seizoen gaat spreekwoordelijk "uit als een nachtkaars" met de bikkelharde eindcijfers dat van de 26 wedstrijden er niet één wordt geworden of gelijkgespeeld en degradatie een voldongen feit is. Een seizoen met harde lessen voor de veelal jonge spelers maar wel nuttige lessen en extra ervaring die je meeneemt naar het volgende seizoen en daar hard nodig zullen zijn. 

  Kijkend naar de resultaten van de laatste seizoenen (de coronajaren 2020 en 2021 even buiten beschouwing gelaten) moet je eigenlijk concluderen dat het team jarenlang ‘boven de stand heeft geleefd’. Tijd om de tering naar de nering zetten. Dit heeft niets met enge ziektes of zoiets van doen maar kan het best vertaald worden naar “inkomsten en uitgaven in balans brengen”. Met de financiële gevolgen van de recente coronajaren in het achterhoofd is dat ook geen onlogische stap. 

  Zo tussen twee speelseizoenen in, is het vaak een duiventil van uitgaande en binnenkomende spelers. Altijd lastig om voor een nieuw seizoen een goed team aan spelers paraat te hebben. Een meevaller is wellicht dat Vreeswijk het komende seizoen niet in staat is om een 1e elftal op de been te brengen; een aantal spelers is daarom overgestapt naar JSV. 

  Om aan een lang verhaal een eind te maken: Zaterdag-1 moet het komende seizoen strijd gaan leveren in de derde klasse. Horende dat daar komend seizoen vier clubs gaan degraderen zal het doel voor komend jaar vast “handhaven” zijn.  Aan trainer en bestuur de taak om zich daar goed op voor te bereiden.

 • Tussenstand Vrouwen-1 seizoen 2021-2022

   

  Het Dames-team van JSV kreeg in 2020 van de KNVB de kans aangeboden om een niveautje hoger te gaan spelen dan de derde klasse waarin zij toen uitkwamen. Doordat de competitie door corona werd stilgelegd, moest de bond iets doen met promotie/degradatie. Na ampel beraad bedankte het teammanagement evenwel voor de eer.

  JSV bouwt al enkele jaren aan een goed Dames-1 team maar gelet op de gemiddelde ervaring van de dames als ook het groot aantal jonge meiden waaruit het team bestaat zou een treetje hoger wel eens te hoog gegrepen kunnen zijn. Dat lijkt een goed overwogen en verstandig besluit te zijn geweest. Er wordt op het veld namelijk flink strijd geleverd (en op een hoger niveau nog wat meer) dus daar moet je als team dan wel voor geëquipeerd zijn; een mooi woord voor “je moet het fysiek maar aan kunnen".

  In seizoen 2019-2020 eindigden de dames op de derde plaats al kon het seizoen niet uitgespeeld worden vanwege corona. Omdat voor het promotieaanbod dus vriendelijk bedankt werd en het seizoen 2020-2021 helemaal de ijskast in verdween, zijn de dames ook dit seizoen weer in de derde klasse gestart.

  Mooie wedstrijden worden afgewisseld met minder fraaie, vaak samenhangend met het feit of men al dan niet een goede basiself op kan stellen. Wat uit de trouwe wedstrijdverslagen van de dames in ieder geval wel valt op te maken is dat de derde helft bijna altijd gewonnen wordt. En laat plezier in voetbal nou net het belangrijkste zijn; goed bezig dames. Het seizoen wordt met een heel nette derde stek afgesloten waarmee het team een goede prestatie neerzet en men vast benieuwd is of er volgend seizoen wellicht meer in het spreekwoordelijke vat zit. Dat zal het team dan wederom onder de bezielende leiding van Walking Football fanaat Drikus Betzold doen dus de basis is al vast goed.

 • Eindstanden G1 seizoen 2021-2022

  Een bijzonder seizoen voor het G-team van JSV dat, net als bij de pupillen dit seizoen in zowel een najaars- als voorjaarscompetitie is uitgekomen.

  Om bij de najaarscompetitie te beginnen: het team borduurt driftig voort op de successen die het daarvoor al boekte. Wedstrijd na wedstrijd wordt winnend afgesloten en de competitie (3e klasse) wordt dan ook ongeslagen afgesloten. De spelers scoren er driftig op los: 112 doelpunten voor en maar 13 tegen. Week in, week uit worden (bijna) korfbal-uitslagen geboekt. Jammer dat er net één doelpunt te weinig werd gemaakt of één tegendoelpunt teveel is gekregen zodat ook nog eens die magische doelsaldogrens van +100 geslecht kon worden.

  Na de winterstop wordt JSV-G1 niet alleen in een nieuwe poule ingedeeld maar zij doen dit ook nog eens een niveautje hoger in de 2e klasse en niet verwonderlijk zijn er nu tegenstanders bij die sterker zijn dat "onze JSV helden” zoals de verslaggever van het team dit doorgaans neerpent in zijn wedstrijdverslagen.

  In een poule van zes teams blijken Faja Lobi en Buitenboys voor de G1 net even te sterk te zijn. Dat is niet erg; van alleen maar wedstrijden winnen wordt je immers wat lui en ga je wat zweven. Van tegenstand wordt je echter wel beter. In de praktijk noemen ze dit “de lat hoger leggen” en dat is in de 2e klasse natuurlijk het geval.

  De competitie is voor JSV-G1 al afgelopen, voor enkele andere teams nog niet. Hoewel JSV in punten gelijk staat met de koploper, heeft het wel drie wedstrijden meer gespeeld. De 2e plek die nu wordt ingenomen, wordt waarschijnlijk door de huidige nummer 3 wel weer overgenomen waarmee een 3e plaats het hoogst haalbare lijkt te worden. Hoe dan ook: goed bekeken pakt de G1 over twee competitierondes gezien dus goud en brons; menige Olympische sporter zou hier razend jaloers op zijn dus een topprestatie!

  We kijken uit naar een nieuw seizoen met G1 want alleen voor het enthousiasme van de spelers kom je al naar hun wedstrijden.

 • Eindstand Zondag-1 seizoen 2021-2022

   

  Ook Zondag-1 krijgt medio 2020 de kans om in spelniveau te stijgen en wel van de vijfde naar de vierde klasse. In tegenstelling tot de Dames (die dus weloverwogen op hun niveau bleven) laten de heren deze kans niet liggen. Promoveren is promoveren zullen ze vast gedacht hebben.

  Voorafgaand aan het seizoen werd de doelstelling geformuleerd: minimaal handhaven; een plek in de middenmoot zou al mooi zijn. De conclusie aan het eind van het seizoen kan niet anders zijn dan dat zij in deze missie zijn geslaagd. Met wat meer geluk had het team zelfs nog enkele plaatsen kunnen stijgen maar een 9e stek is helemaal niet verkeerd in het eerste seizoen in de vierde klasse. De afstand tot de onderste drie ploegen mag gerust ‘ruim’ genoemd worden dus degradatiestress is mooi uitgebleven.

  Op basis van de clubnamen van de tegenstanders (JSV is in een 020 regio ingedeeld) van dit seizoen moeten de heren van Zondag-1 inmiddels elke meter van snelweg A2 tussen Nieuwegein en Amsterdam zo langzamerhand wel kunnen dromen.

  Kijkt u komend seizoen overigens niet raar op als u Patrick Versluis op het dak van de Ikea ziet rondlopen. Niet dat hij daar nu Billy kasten aan het verslepen is (misschien wel voor een workout of zoiets) maar hij verruilt het trainerschap bij JSV voor dat van Faja Lobi KDS. Helaas gaan er in zijn kielzog ook een aantal spelers mee naar het Utrechtse waardoor de teambezetting in de problemen is gekomen. Bijna kon JSV geen eerste zondag team op de been brengen voor het komende seizoen maar na een bijzondere inspanning van enkele leden is het alsnog gelukt om een team beschikbaar te hebben.

  Patrick, bedankt voor de afgelopen jaren waarin je vooral de neuzen van het team in dezelfde - en goede - richting hebt gezet en waar je van Zondag-1 een hecht team hebt gemaakt. Veel succes bij Faja Lobi (alleen niet als er tegen JSV gespeeld wordt natuurlijk).

     Tekst: Theo van der Linden