• Anno (21 mei) 2011: oud en nieuw JSV schittert op sportpark Galecop

  Oorspronkelijk gepubliceeerd op 20 mei 2011

   

  Morgenavond treedt Oud-JSV op ons eigen sportpark in het strijdperk tegen Oud-VVIJ. Om 19.00 uur zal voorzitter Ton van Kippersluis of oud-preses Wim van Kippersluis het beginsignaal geven; de broers verzorgen namelijk de arbitrage. Zij worden terzijde gestaan door de grensrechters Jos van Doremalen en Joop van Rooijen.

  Regelaar Ad Eppink heeft Ton van Aarnhem, Theo Binnenveld, Dick Bronswijk, Ab Gerestein, Jan van der Heuvel, Jan van Kippersluis, Hans Klinkien, Herman Koot, Fons Kraaymaat, Wim van Krieken, Kees Matton, Rini Nijsen, Stef de Ridder, Jan van Schaik, Paul Schmidt, Hans Scholman, Ries Swarts, Gerard Veldhuizen, Frans Vermeulen, Henk Vermeulen, Henny van der Woerd en Jan Zwezerijnen weten over te halen om onze clubkleuren te verdedigen. Job Maaswinkel en Kees van Rooijen wisselen elkaar af onder de lat, terwijl Paul van Mourik en Henny Optekamp de verzorging voor hun rekening nemen.

  De coaching is in handen van Drikus Kronenburg en Ton Groené. De laatste noemden we 1 april jongstleden in het artikel ‘Anno 1976’ Goennee. Hij kreeg destijds in het gouden jubileumjaar de technische leiding over de net uit de derde klasse gedegradeerde zondagselectie. Morgen hoopt de zaterdagselectie van JSV op eigen terrein de omgekeerde weg te bewandelen. Of daar in ieder geval een aanvang mee te maken tegen Sporting Martinus, de eerste tegenstander in de nacompetitie.

  Ad Epping had tegen Oud-VVIJ ook graag Maarten Broekhuizen, Ton Eyndthoven, Ad Kok, Wim Kragten, Jan van der Valk, Pierre Veldhuizen, Gerard van Wiggen en zichzelf binnen de lijnen gekregen, maar zij beperken zich morgenavond tot het aanmoedigen van hun clubgenoten. Voor voormalig doelman Kok zal het overigens lastig kiezen worden, want hij maakte ooit de overstap van VVIJ naar JSV.

 • De meest levendige herinneringen aan de derby stammen uit de tijd dat JSV nog voetbalde op sportpark Rijnhuizen. “Zowel uit als thuis stonden er gewoon drie tot vier rijen dik aan supporters langs het veld”, herinnert Pierre Veldhuizen zich. Hij denkt daarbij met genoegen terug aan Maarten Broekhuizen, die jarenlang aanvoerder was en regelmatig uit corners met kopballen het doel trof. Aan de grote en sterke Ton Eyndthoven (of is het Van Eijndthoven?), die als pinchhitter menig luchtduel uitvocht. Aan de geweldige reflexen van de betrekkelijk kleine Ad Kok, de zuivere schoten en het inzicht van spelmaker Dickie Bronswijk en aan de “grote sterren” Gerard van Wiggen (ex-DOS), Ad Epping en Wim van Krieken (later Willem II). Bij VVIJ was vooral Cor Adelaar (ex-Sparta en DOS) de blikvanger.

  “Gedenkwaardig is” volgens Pierre Veldhuizen verder “een autoloze zondag als gevolg van de oliecrisis (in november of december 1973, EZ). Nagenoeg de gehele Jutphase jeugd fietste met toeters en vlaggen naar IJsselstein. Onderweg passeerden vijf taxi’s met daarin veel van de genoemde helden.”

 • VVIJ anno 1926

  De rivaliteit stamt echter al van vòòr de oorlog, zoals je op 8 april in Anno 1931 (de seriewedstrijden) hebt kunnen lezen. En we denken inmiddels zelfs dat JSV en VVIJ hun allereerste competitiewedstrijd ooit tegen elkaar speelden. Dat gebeurde op zondag 26 september 1926, anderhalve maand na de oprichting van VVIJ.

  Volgens de IJsselsteinse clubhistorici “sloot de nieuwe vereniging zich aan bij de Utrechtse Provinciale Voetbond, de voorganger van de afdeling Utrecht van de KNVB. Het eerste terrein lag enigszins buiten het toenmalige IJsselstein aan de Hoge Biezen, schuin tegenover de oude zendmast.” In de Anno van 22 december jongstleden (rode lantaarndrager) meenden we nog dat de eerste tegenstander van JSV in competitieverband IJsselstein heette, maar dat lijkt de naam geweest te zijn waarmee het Utrechts Nieuwsblad destijds VVIJ aanduidde. Zoals de krant JSV de eerste jaren stelselmatig ‘Jutphaas’ noemde.  

  Morgenavond schitteren de sterren van een minder ver verleden. En ’s middags zorgen de JSV-sterren van nu al voor het nodige vermaak. Bovendien schijnt de zon morgen enorm z’n best te gaan doen. We wensen u derhalve een schitterende dag op sportpark Galecop.

  Bron: Eric Zuidhoek