• Anno Blokhoeve

     

    24 januari 2014

    JSV bewoont van mei 1986 tot februari 2005 sportpark Blokhoeve. Het is na de Bongenaar (Plettenburg), de IJsselsteinseweg (nu de Herenstraat), het Kanaal (nabij Huis de Geer) en Rijnhuizen het vijfde terrein dat onze vereniging ter beschikking staat.

    Op Blokhoeve maken de JSV-dames deel uit van de landelijke eredivisie, schoppen de zondagmannen het tot de tweede klasse en verlaten de zaterdagmannen de laagste regionen. Voor deze hoogtepunten biedt de Anno-rubriek een groot podium, maar in dit stukje willen we de aandacht eens verleggen van de standaardelftallen naar de recreanten.

  • Staand v.l.n.r. Nico van der Ham, Hennie van der Woerd, Louis van der Woerd, Piet van Essen, Erik Blok, Ries van der Horst en Herman van de Graaf. Gehurkt v.l.n.r. Ron Post, Cor de Ridder, Frits Zonneveld, Henk Lammers, Ben Vallen en Cees van Pelt.


    Naar het achtste zondagelftal, dat op Blokhoeve de kampioenschappen aan elkaar rijgt. En naar het zevende zaterdagelftal, dat het eveneens tot de vitrinekasten van de huidige kantine op sportpark Galecop schopt. 

    De teamfoto van de zaterdagmannen geeft een mooi beeld van het decor van het JSV-terrein op Blokhoeve. Van de Jutphasebrug, de hoogspanningsmasten en het tramspoor. Of beter gezegd de bovenleidingsportalen voor de tram, die ogen als grote voetbaldoelen.     

    JSV voetbalt anno nu al weer op een haar na negen jaar op de Galecopperzoom. De nieuwe woonwijk Blokhoeve is in die periode beslist niet voltooid. De verbouwing van boerenhofstede Het Blok wel. Die kennen we beter als Green Village en heet in 1983 Benson Lodge.  

  • Staand v.l.n.r. Jos van Rooijen, Kees Kerkhof, een onbekende, keeper Kraaienmaat, Rien Vonk, Hennie de Raaf, Herman Everwennink, Jan van de Heuvel en Adrie Smits. Gehurkt v.l.n.r. leider Fons Kraaienmaat, Kees de Bruine, Rob Kerkhof, Gerard Vermeulen, Henk Vermeulen, Nijs Zijderveld en leider Theo Zwezerijnen.


    De boerderij en het bijbehorende land zijn dan nog eigendom van de Balije van Utrecht, een ridderorde die zich niet meer te paard, maar achter het bureau met liefdadigheid bezighoudt. Met de koop van het land en de hoeve maakt de gemeente in 1983 de weg vrij voor de realisering van een nieuw sportcomplex.

    Van het bestaan van boerenhofstede ‘het Bloc’ wordt al rond 1400 melding gemaakt. Het begrip ‘blok’ staat in dit verband voor een door een gracht, sloot of heining afgesloten akker. De ridders van Balije hebben zich op Blokhoeve -hun eeuwenlange aanwezigheid ten spijt- vermoedelijk niet aan een potje voetbal gewaagd, De Ridders van JSV vanaf 1986 wel. Cor bijvoorbeeld, de doelman van het zevende.

     

    Bron: Eric Zuidhoek