28 maart 2012
Aanstaande zondag viert JSV haar zesentachtigste verjaardag. Althans, volgens de statuten. En volgens het Huishoudelijk Reglement uit 1945, dat we op 15 december 2010 in deze rubriek behandelden.
Op de clubvlag die anno 1961 langs het Amsterdam-Rijnkanaal wappert is echter 1 mei 1926 als oprichtingsdatum genaaid. Een verkeerde, beweert uw geschiedschrijver vol overtuiging op 14 februari 2011. Maar is dat wel zo? Een bericht in het Utrechts Nieuwsblad van donderdag 6 mei 1926 brengt ons aan het twijfelen.
Op pagina zes komen we tussen andere provinciale nieuwtjes de oudste vermelding van onze club tegen. “Alhier is een neutrale voetbalvereeniging opgericht onder de naam van Jutphaasche Sportvereeniging. Deze vereniging heeft reeds een terrein nabij de Bongenaar gehuurd en hoopt een en ander flink aan te pakken.”
Het bericht wordt omringd door feitjes, waarvoor het gemiddelde plaatselijke sufferdje tegenwoordig de neus ophaalt. Het in leven roepen van JSV lijkt in 1926 geen nieuws, dat het Utrechts Nieuwsblad ruim een maand (van 1 april tot 6 mei) op de plank moet laten liggen. Zaterdag 1 mei 1926 lijkt uw geschiedschrijver daarom inmiddels een net zo aannemelijke of betwistbare oprichtingsdatum als ‘witte’ donderdag 1 april 1926.
Het Utrechts Nieuwsblad haalt wel een streep door de stellige aanname, dat de allereerste wedstrijd van JSV op 1 mei 1926 is gespeeld en in een remise is geëindigd. “MSV II speelde Zondag een openingswedstrijd bij Jutphaas, waarin het tweede elftal met 2-1 wist te winnen.” Dat meldt de krant op dinsdag 8 juni 1926 en in één adem met de verrichtingen van het eerste elftal van het Montfoortse MSV, dat op diezelfde zondag een bezoek bracht aan Gouda.
Bericht over de oprichting van JSV (Utrechts Nieuwsblad, 6 mei 1926)
Deze historische zesde juni gaat bij het KNMI als fris, grijs en ietwat nat de boeken in; JSV zal zich vrolijker weersomstandigheden hebben gewenst. En een beter terrein dan het trapveldje nabij landgoed De Bongenaar. Het treffen met MSV 2 zou wel eens de enige wedstrijd kunnen zijn geweest die de club er speelde. In het uitgespitte archief van het Utrechts Nieuwsblad komen we tot 2 september in ieder geval geen tekenen van activiteit bij JSV tegen.
Wellicht heeft de club tijdens de zomer van 1926 alle krachten gebruikt om een nieuw veld langs de Doorslag in gereedheid te brengen voor de openingswedstrijd. In de Anno van 8 december 2010 (de eerste verhuizing) heb je onverkort kennis kunnen nemen van het UN-bericht over deze bijzondere wedstrijd tegen het vierde elftal van UVV.
Op zondag 12 september speelt JSV 1 voor de tweede keer op haar nieuwe terrein. Het Utrechts Nieuwsblad weet vooraf te melden dat zowel de thuisploeg als tegenstander Concordia 1 “volledig uitkomen, zoodat men een spannende wedstrijd tegemoet kan zien.” Afgaande op de uitslag is het inderdaad spannend. Het UN meldt twee dagen na de ontmoeting dat JSV “voor een talrijk publiek met 5-4 wist te winnen. De wedstrijd had een aangenaam en vlot verloop.” De krant laat onvermeld waar Concordia vandaan komt. In de tweede klasse van de NVB loopt een club uit Delft met deze naam rond, maar het lijkt ons waarschijnlijker dat de krant de kersverse Zeister fusievereniging Saestum nog aanduidt met de naam van een van haar voorgangers.
Meer voorbereidingswedstrijden op het competitiedebuut komen we niet tegen in de krant. Wel de tot nu toe onbekende uitslag van het allereerste officiële duel dat JSV afwerkt; een 2-1 nederlaag bij ‘IJsselstein’. In de Anno van 20 mei jongstleden hebben je uitgelegd waarom ‘IJsselstein’ VVIJ moet zijn.
Het tweede elftal verliest die memorabele 26ste september eveneens de eerste competitiewedstrijd; op eigen veld van Scherpenzeel 2 (1-4). Twee weken later pakt JSV 2 wel de eerste punten; uit bij Presto 2 (3-4). Op 24 oktober volgt zelfs een overtuigende eerste thuiszege op Holland 3 (6-1); een resultaat waar JSV 1 in 1926 alleen van mag dromen.
Dromen doet trouwens menig wereldburger in dit bewogen decennium, waarin optimisme de boventoon voert. De kruitdampen van de Eerste Wereldoorlog zijn namelijk net opgetrokken, opzwepende jazzmuziek schalt uit de nieuwbakken radio, Nederlandse vrouwen krijgen in 1922 actief kiesrecht en economisch draait de wind in de loop van de ‘roaring twenties’ naar de goede hoek. Het net aangetreden kabinet De Geer krijgt in 1926 de rijksbegroting probleemloos rond, al was het maar vanwege het invoeren van wegenbelasting. Met dank aan de auto, nog zo’n uitvinding die het leven in dit tijdvak kleurt.
De losbandigheid die in andere delen van Europa hoogtij viert gaat overigens grotendeels aan het behoudende Nederland voorbij. Ook het slaperige Jutphaas is niet bepaald in beroering halverwege de jaren twintig, maar het dorpje vindt het anno 1926 met recht wel tijd worden voor een voetbalclub. Maar is dat nou op 1april of op 1 mei?
Bron: Eric Zuidhoek