• Anno 2013 de zaal

    26 december 2013 

    Ons sportpark ligt er deze laatste dagen van het jaar verlaten bij, maar de bal is niet geheel gestopt met rollen. Ook deze kerstvakantie duikt de JSV-jeugd namelijk de sporthal in om te zaalvoetballen. En als de vooralsnog slapende Koning Winter toeslaat volgen de senioren vast ook wel, maar dan vooral noodgedwongen.

  • JSV en zaalvoetbal zijn overigens geen vanzelfsprekende combinatie. Weliswaar suggereert de clubnaam dat onze vereniging voor meer openstaat dan voor een potje voetbal in de buitenlucht, maar andere sporttakken zijn nooit ontsproten aan de JSV-stam. 

    Sterker nog; op 14 december 1975 ontbreken Dick Bronswijk, Jan van Kippersluis, Ad Kok, Jan Nichting en André Valk in de zondagselectie omdat zij zich de avond daarvoor in het zweet hebben gewerkt tijdens een zaalvoetbaltoernooi van de Jutphase afdeling van de KPJ. Dat is tegen het zere been van het clubbestuur, dat het kwintet voor één duel schorst. 

    JSV mist ook nog de geblesseerden Ad Epping en Stef de Ridder, maar houdt zich aanvankelijk aardig staande bij Hoogland. Uiteindelijk moet doelman Kerkhof (de vervanger van Ad Kok) zich één keer gewonnen geven en komt de aanval niet verder dan twee schoten op de paal van Harry Nieuwpoort en een zekere De Bruin.

  • Derde van links staat sponsor Piet van Essen (eigenaar van Schoonmaakbedrijf De Watertoren), met rechts naast hem Gerard van Nesselaar en Henny van Oostrom  (vermoedelijk rond 1974)
     

    Het eerste zondagelftal komt aan het eind van het seizoen weliswaar meer dan deze twee verliespunten tekort om degradatie uit de derde klasse te ontlopen, maar wie weet waar een overwinning in Hoogland toe had geleid. Het stoere clubbestuur verkiest eind 1975 echter principes boven (de kans op) vluchtig succes, al merkt het Utrechts Nieuwsblad langs de lijn in Hoogland weinig van deze onbuigzaamheid. “Het JSV-bestuur hield tegen een verslaggever van de Amersfoortse Courant vol dat het ging om een grote serie geblesseerden en niet om disciplinair gestraften…”

    Het eerste zaterdagelftal bewaart betere herinneringen aan het vroege jaren van het zaalvoetbal. In de strenge winter van 1970 zoekt men de hal op voor trainingen én een toernooitje in De Bilt, waar JSV te sterk blijkt voor het verder uit bedrijfsteams bestaande deelnemersveld. Bovenal leggen de zaterdagmannen conditioneel de basis voor het kampioenschap, dat zij op zaterdag 25 april binnenhalen (zie de Anno van 8 oktober jongstleden).

     

    De zaterdagafdeling zoekt de volgende jaren rond de Kerst met alle teams de zaal op om onderling een balletje te trappen. Tweede elftalspeler Piet van Essen en zijn broer Arie zorgen als sponsors onder meer voor een beker, die elders op deze pagina in ontvangst wordt genomen door coach Hennie Jansen van ’t Land. In De Bilt is hij begin 1970 nog als speler van de partij.

  • Het zaalvoetbal is in de zeventiger jaren nog een jonge tak van sport. Te Den Helder wordt anno 1964 de eerste competitie opgetuigd en sinds 1968 wordt indoor gespeeld onder de vlag van de KNVB, dat 21 jaar later zelfs het eerste officiële wereldkampioenschap mag organiseren. Het Nederlands team verhoogt de feestvreugde door de finale te bereiken, maar legt het daarin af tegen Brazilië.

     

    In dat land balt men al veel langer indoor dan in Nederland. Maar buurland Uruguay geldt als bakermat van het futsal, zoals de sport mondiaal veelal wordt aangeduid. En de Argentijn Juan Carlos Ceriani als de bedenker van de sport. Hij brengt een groot deel van zijn leven door in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. En introduceert daar anno 1930 het zaalvoetbal. Uruguay is datzelfde jaar ook al gastheer van het allereerste WK voor veldvoetballers.

    JSV is anno 1930 de enige voetbalclub te Jutphaas. Drie jaar later bezorgt de katholieke jongerenbeweging het dorp een tweede vereniging: Jutphania. Die bestaat allang niet meer, maar de KPJ Jutphaas wel. De afkorting KPJ staat voor katholieke plattelandsjongeren. En zo nu en dan komen die nog samen om tractoren met een kar erachter zo snel mogelijk door een weiland te laten rijden. Trekkertrek noemt men dat. Maar zaalvoetbal zien we niet meer op de agenda staan van de KPJ. 

  • Staand v.l.n.r. Cory Hollard, Jan van der Woerd, Piet van Essen, Job Maaswinkel, Frans van Mill, Ton Huis in 't Veld, Piet Jungerius, Hennie Jansen van 't Land en op de rug gezien sponsor Arie van Essen (eigenaar snackbar 't Braadspit) 


    TUSSENSTAND ZATERDAG TWEEDE KLASSE B AFDELING UTRECHT 1975/1976 op 26 april: 1.SSVU 20-30, 2.Sperwer 21-27, 3.JSV 20-25, 4.AMEV 21-23, 5.Argon 21-21, 6.Bunnik '73 20-20, 7.Chefana 21-20, 8.Eminent Boys 21-19, 9.VOP 19-18, 10.De Meern 21-18, 11.PVDV 21-17, 12.Benschop 21-15, 13.Culemborg 21-15

            

    EINDSTAND ZONDAG DERDE KLASSE D KNVB 1975/1976: 1.BVC (De Bilt) 22-32, 2.Velox (Utrecht) 22-30, 3.Hercules (Utrecht) 22-28, 4.AFC Quick 1890 (Amersfoort) 22-25, 5.VVIJ (IJsselstein) 22-24, 6.APWC (Amersfoort) 22-22, 7.SVF (Cothen) 22-21, 8.Saestum (Zeist) 22-19, 9.Midlandia (Utrecht) 22-17, 10.Hoogland (Hoogland) 22-17, 11.DWSV (Utrecht) 22-16, 12.JSV (Nieuwegein) 22-13

  • Zaalvoetballer Piet van Essen heft zijn eigen beker              


      

    Bron: Eric Zuidhoek

    Opnieuw gepubliceeerd door Theo van der Linden