• Anno het damesvoetbal

    30 mei 2014

    Op 18 mei wonnen de zondagdames een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de vierde klasse P04 van Bunnik ‘73 (3-1). JSV kreeg deze ontmoeting in de schoot geworpen omdat koploper Bunnik zich 9 mei tijdens een inhaalduel verslikte in hekkensluiter SDO.


    Op 12 april ontsnapte Bunnik op haar beurt aan een nederlaag tegen JSV door in de slotminuten een 1-0 achterstand om te buigen in een 1-2 zege. Bij winst zou JSV zich toen al kampioen hebben mogen noemen in deze nog jonge tak van sport. Om de moeizame bloei van deze loot te begrijpen nemen we je mee terug in de tijd.

  • 18 mei 2014: Gail Poeketi (maker van de 2-1 en 3-1) wijst ploeggenoot Elvera Kroon (4) de weg. Op de achtergrond sluipt Manon Tienhoven (maker van de 1-1) mee.


    Sparta, de oudste profvoetbalcub van ons land, ziet net als JSV op 1 april het levenslicht. De Rotterdammers zijn de Jutphanezen wel 38 jaar voor en manifesteren zich tijdens het laatste twaalf jaar van de negentiende eeuw als vernieuwende krachten binnen de piepjonge voetbalsport.

    Zo speelt Sparta in 1893 als eerste Nederlandse vereniging tegen een buitenlands gezelschap. Het is de Harwich & Parkeston FC, dat met grote cijfers wint. Een jaar later komt Felixtowe FC uit Engeland over.

    De Rotterdammers willen dit keer een vernedering voorkomen en stellen een gelegenheidselftal samen, dat bestaat uit de beste voetballers die dan in ons landje rondlopen. Dit team toont zich de gelijke aan de Britten (1-1) en wordt beschouwd als de voorloper van het Nederlands elftal, dat elf jaar later de eerste echte interland tegen België speelt.  

  • JSV-dames in 1974. Linksboven staat trainer/coach Adri van de Graaf, Naast hem zien we Toos IJzendoorn-van Basten. Truus Klaare (boven, vierde van links) draagt de aanvoerdersband.

     

    Sparta richt ondertussen de Rotterdamse Voetbalbond op én het nodigt in 1896 de English Ladies Football Club uit om het op te nemen tegen Spartaanse dames. De NVB steekt echter een stokje voor de allereerste vrouwenvoetbalwedstrijd op Nederlandse bodem; sport vindt men een zaak voor mannen. Een vrouw hoort in een rok rond te lopen, niet in een sportbroekje.    

    Het duurt dan ook tot 1924 voordat er een groepje voetballende dames in ons land te ontwaren valt. Het clubje komt uit Oostzaan en noemt zich OVV. Het moet zich net als een handvol andere vooroorlogse vrouwenteams behelpen met demonstratie-wedstrijdjes. Van competitieverband is in de verste verte geen sprake. 

    Daar komt in 1955 verandering in met de oprichting van de Algemene Dames Voetbalbond, waarbij veertien verenigingen zich aansluiten. Eén daarvan is het Utrechtse Herbido en we herkennen in de naam van de eerste letters van Hercules, Bilthoven en DOS. 

  • JSV dames anno 1975. Staand v.l.n.r.: J.van Rooyen, C.Vlooswijk, J. Peek, R. van Wijk, G. Schwartze, T. IJzendoorn en A. van de Graaf. Onder v.l.n.r.: A. van Basten, C. Koot, T. Valkenburg, P. Kerkhof, J. Vernooy, H. Zwezerijnen en R. Nichting.


    Oprichtster Wil van Bruggen weet oud-international Wout Buitenweg als coach te strikken en treft op Koninginnedag 1955 vierduizend belangstellenden die Herbido een wedstrijd tegen de Haagse damesvereniging EHDVV zien winnen (4-0). Bij de Utrechters loopt Wies van Leur rond, een volle nicht van JSV-kantinebaas Ineke van der Horst.
     

    De conservatieve KNVB werkt de ‘wilde’ damesbond voldoende tegen om tot een serieuze opzet te komen, maar onder druk van de tijdsgeest en de UEFA -dat een ongebreidelde groei aan initiatieven vreest- gaat ‘Zeist’ medio 1971 alsnog door de knieën.

    De KNVB is overigens beslist niet de enige nationale bond die het vrouwenvoetbal lang als onzedig beschouwt. Een emanicipatiegolf in de jaren zestig zet deze en andere traditionele opvattingen overboord.  

  • JSV-dames aan het eind van de jaren zeventig (of zijn het al de jaren tachtig?) in Egge bij Brunssum
     

    Ook in Jutphaas krijgt men lucht van de veranderende tijden. Een aantal vrouwen klopt met succes bij JSV aan; op 15 mei 1972 tuigt de club een damesafdeling op. Adri van der Graaf, de 29-jarige libero van het zesde zondagelftal, neemt op verzoek van het bestuur de organisatie ter hand. Hij dient wel op zaterdag zijn actieve carrière voort te zetten, want de vrouwen gaan hun wedstrijdjes spelen op op de vroege zondaguren. Dan lopen de dames tenminste niemand in de weg. 

    De KNVB laat de vrouwen met een kleine bal (een zogeheten ‘viertje’) spelen en vindt wedstrijden van twee keer een half uur lang zat voor de nieuwe doelgroep. Toch telt de bond in 1972 achtduizend vrouwelijke leden.

    JSV heeft er voldoende om twee teams in te schrijven voor de competitie en die debuteren op 17 september. JSV 1 deelt thuis de punten met Nijenrodes uit Breukelen (2-2). JSV 2 speelt uit bij Vreeswijk 2 doelpuntloos gelijk.

  • 1974: vv Reutum mag zich na een eendaags toernooi op het KNVB-centrum in Zeist de allereerste landskampioen in het damesvoetbal noemen


    De eerste afbeelding van JSV-vrouwen waarop uw clubhistoricus is gestuit stamt uit 1974. En in De JSV-er van januari 1975, die in deze rubriek met u is doorgebladerd op 29 augustus 2012 (Anno 1975: voor 55 gulden naar Hoek van Holland), komen we de eerste verslagen tegen.  

    Het tweede dameselftal van JSV geeft in het clubblad beknopt weer hoe de eerste zes competitieduels van het seizoen 1974/1975 zijn verlopen. Mede dankzij twee treffers van Paulien Kerkhof wint JSV 2 de openingswedstrijd van PVCV (3-0). Daarna volgen nederlagen tegen DWSV (0-5) en Vriendenschaar (2-0), een remise bij Nijenrodes (1-1) en overwinningen op Minerva (6-0) en Nederhorst (0-1).

    In de verslagen worden naast Paulien Kerkhof, Els Nichting, Joke Peek, Tilly van Rooijen, Toos Valkenburg, Cobie Vlooswijk, Toos IJzendoorn, Beppie van Wiggen en Hennie Zwezerijnen genoemd. En de tegenstanders zijn naar we aannemen geen standaardelftallen, maar reserveteams. Die houdt de KNVB in tegenstelling tot nu tijdens de beginjaren namelijk nog strikt gescheiden.

  • Dagblad het Vaderland geeft in 1934 de heersende opvatting over damesvoetbal weer


    De oudste bulletins van het eerste dameselftal treffen we aan in het laatste clubblad van 1975. Daarin lezen we dat JSV de eerste competitiewedstrijden van het seizoen in winst omzet. REU (19-0), Dorestad (1-5), Brederodes (3-0), Aurora (2-5) en BVC (4-1) zijn de slachtoffers. Corrie Zwezerijnen maakt met achttien goals in vijf duels indruk. Annie van Basten, Paulien Kerkhof, Thea Nichting, Joke Peek en Dorien Spaan zorgen voor de overige doelpunten. BVC wordt aangeduid als “een degradant uit de tweede klas.”  


    JSV beschikt ook tijdens het seizoen 1975/1976 over een tweede dameselftal, dat het zondagmorgen 16 mei op het jubileumtoernooi van onze club mag opnemen tegen Bunnik 2, Elinkwijk 2, Nederhorst 2 en Vriendenschaar. Het eerste dameselftal luistert diezelfde dag met wedstrijdjes tegen DSC (uit Kerkdriel), Elinkwijk, KVVA en PVCV de vijftigste verjaardag van de club op, als we programma in het jubileumclubblad (de Gouden JSV-er) mogen geloven.  


    Drie weken later bezorgt een wedstrijd tegen Vreeswijk ons de oudste actiefoto van het JSV-vrouwenvoetbal. Je vindt het op sportpark Rijnhuizen geschoten plaatje terug in de Anno van 1 april 2011. 

  • Een JSV-dameselftal poseert op sportpark Blokhoeve. Op de achtergrond ligt het rugbyveld, dat intensief wordt gebruikt door de damesafdeling


    De dames zoeken het overigens ook verder van huis, getuige een elftalfoto uit de late jaren zeventig die in de vitrinekast van onze kantine hangt. De afbeelding is volgens het onderschrift gemaakt in het Limburgse Brunssum en omdat de JSV-speelsters met bloemen in de hand staan denken (of hopen we tenminste) dat ze met de hoofdprijs naar Nieuwegein zijn teruggekeerd.

    Hoe het de voetballende dames daarna vergaat lees je in de volgende Anno. Nu staan we even stil bij de zaterdagmannen, die het afgelopen weekend op eigen terrein een mooi hoofdstuk toevoegden aan onze clubgeschiedenis.


    Een bloedstollende penaltyreeks was nodig om AMVJ, de winnaar van de tweede periodetitel in de tweede klasse A, uit te schakelen. Volgens het Algemeen Dagblad waren ‘slechts’ vierhonderd man getuige van deze ontknoping, maar ondergetekende telde minstens tweehonderd toeschouwers meer.

  • JSV MB1 anno 1999. De foto komt uit de plakboeken van Linda van Schaik, die we uiterst links zien staan. 


    Daan van der Valk bekroonde afgelopen zaterdag met een geplaatste schuiver een sterke openingsfase. Daarmee was de tijdens de heenwedstrijd opgelopen schade vlot gerepareerd. Kort na rust bracht een goedkope strafschop de bezoekers langszij. Patrick Heesakkers bezorgde JSV een hernieuwde voorsprong (2-1), maar verder kwam de thuisploeg niet. Gelukkig bleek het uitdoelpunt van AMVJ niet ‘dubbel’ te tellen; het amateurvoetbal kent andere regels dan de Champions League.   
     

    Morgen wacht een eerste ontmoeting met 'angstgegner' Woudenberg, dat in de vorige ronde eerste klasser CSW liet degraderen. De zon lijkt weer te gaan schijnen op sportpark Galecop en in het voorprogramma strijdt het tweede zaterdagelftal eveneens om promotie.


    24 mei 2014 JSV-AMVJ 2-1 (13.van der Valk 1-0, 55.Seriese 1-1, 71.Heesakkers 2-1)
    opstelling JSV: Rogier Mantel, Rowan Mankers, Jasper Heutink (105.Mark Bliek), Ricardo Bakker, Darryl Wright, Jeroen Giesen (74.Jeroen Bliemer), Daan van der Valk, Bjorn van der Horst, Daniel Makkee (63.Tamer Ugur), Patrick Heesakkers en Barry Zwezerijnen 

  • Bron: Eric Zuidhoek