• Anno Michel Vorm

  28 oktober 2014

  Herpublicatie door Theo van der Linden

   

  Michel Armand Vorm is de meest beroemde voetballer die JSV heeft voortgebracht. Hij verdient daarom een eigen stukje in de Anno-reeks.

 • Februari 2010: Michel Vorm poseert in de kantine met enkele jonge JSV-keepers voor zijn eigen portret 


  De hoofdpersoon van dit artikel komt op donderdag 20 oktober 1983 ter wereld in IJsselstein. Veel meer doet hij daar naar eigen zeggen niet. Zijn jeugd brengt hij namelijk volledig door in Nieuwegein.

  Michel Vorm groeit met twee broers en twee zussen op in het stadscentrum. Zijn Surinaamse vader Eddy runt een gelijknamige kapsalon in Utrecht. Als zijn Nederlandse moeder hem wil roepen voor het eten dan kan ze hem het beste zoeken op straat (waar hij graag voetbalt) of langs een sloot, waar hij graag vist. Die laatste liefhebberij is opmerkelijk voor een doelman-in-wording. 

  Michel leert lezen en schrijven op de Beatrixschool in Wijkersloot en meldt zich op achtjarige leeftijd bij JSV. De club brengt hem als veldspeler onder in de E11, maar ziet hem na een wedstrijdje nog wel eens onder lat kruipen als er penalties genomen worden.

 • Op deze halverwege de jaren negentig geschoten elftalfoto draagt Michel Vorm een grijs shirt en staat Michel de Ridder uiterst rechts. Laat je niet van de wijs brengen door de rode shirts; dit is een JSV-team.

   

  Toch wordt het doelgebied pas zijn vaste terrein nadat hij in de E2 bij toeval én succesvol de afwezige eerste keeper vervangt. Een seizoen later belandt Vorm in de kundige handen van Michel de Ridder, die de D2 traint én het doel verdedigt van het eerste zondagelftal van JSV. De Ridder besteedt veel aandacht aan Vorm, wat zijn ontwikkeling in een stroomversnelling brengt. 

  FC Utrecht toont in 1995 voor het eerst belangstelling voor Vorm, maar die blijft nog vier jaar op het vertrouwde Jutphase nest. Als Ajax een poging doet om Vorm onder de lat bij JSV B1 vandaan te plukken, is Hans van Breukelen er namens FC Utrecht als de kippen bij om de Nieuwegeinse doelman alsnog naar de Domstad te lokken.     

  Vorm doorloopt de jeugdopleiding en maakt vanaf 2003 deel uit van de A-selectie, maar hij wacht tevergeefs op speelminuten. Hij wordt daarom in de zomer van 2005 voor een jaar verhuurd aan FC Den Bosch en houdt 35 competitieduels zoveel mogelijk ballen tegen bij de eerste divisieploeg.

 • Michel de Ridder wenst Michel Vorm op verzoek van SBS 6-programma Hart van Nederland een mooi EK 2012 toe. De plaats van handeling van het TV-item is het hoofdveld van JSV


  Aan het eind van het seizoen wint Michel Vorm als reservedoelman van Jong Oranje in Portugal het EK onder 21. Concurrent Kenneth Vermeer houdt de Nieuwegeinse goalie weliswaar het gehele toernooi op de bank, maar Vorm keert vol zelfvertrouwen terug bij FC Utrecht.


  Hij lijkt het seizoen 2006/2007 in te gaan als derde keus van trainer Foeke Booy, maar krijgt na de voorbereiding de voorkeur boven Franck Grandel en Joost Terol. Op zaterdagavond 19 augustus 2006 speelt Vorm in Tilburg tegen Willem II zijn eerste eredivisiewedstrijd. Er volgen er nog 136; allemaal in dienst van FC Utrecht.
   

  De betrekkelijk kleine doelman (1 meter 83) speelt zich zelfs in de kijker bij bondscoach Bert van Marwijk, die de Nieuwegeiner op 19 november 2008 laat debuteren in het grote Oranje. Nederland oefent die dag in de Amsterdam Arena tegen Zweden en in de rust maakt Feyenoorder Henk Timmer plaats Michel Vorm.

 • Eddy Vorm spreekt voor de camera van SBS 6 zijn broer toe. Sportpark Galecop dient als decor


  Het is echter Ajacied Maarten Stekelenburg die het Oranje-doel (nagenoeg) schoonhoudt op het WK 2010 in Zuid Afrika. Michel Vorm maakt het evenement als tweede keeper mee en mist daardoor de geboorte van zijn eerste kind. Bert van Marwijk laat Vorm na de ontmoeting met Denemarken wel 'even' op kraamvisite gaan in Nieuwegein. De kersverse vader van zoon Jaivy Waylon is op tijd terug voor de volgende wedstrijd, tegen Japan.

  Zonder een seconde in actie te hoeven komen ziet Vorm Oranje de finale bereiken in Zuid Afrika. Ook twee jaar later houdt hij een heel toernooi de bank warm, maar het EK 2012 is al na drie groepswedstrijden ten einde voor het Nederlands elftal. De Nieuwegeiner heeft echter voldoende naam gemaakt om in de zomer van 2011 de Nederlandse eredivisie te kunnen verruilen voor de Engelse Premier League.    

  Promovendus Swansea City uit Wales verrast vriend en vijand door zich met Michel Vorm onder de lat eenvoudig te handhaven op het hoogste Britse voetbalpodium. Na drie seizoenen en 89 competitieduels lokt subtopper Tottenham Hotspur Michel Vorm naar Londen.

 • Op deze JSV-elftalfoto draagt Vorm een geel shirt en trainer Michel de Ridder een pet


  Vorm zal proberen vaste waarde Hugo Lloris uit de basis te spelen. Dat zal niet meevallen; 64-voudig international Lloris toont al jaren op hoog niveau zijn klasse bij Olympique Lyon, op White Hart Lane en in de Franse ploeg. Vooralsnog is Vorm de tweede doelman bij de Spurs. Zijn plaatsje in de selectie van het Nederlandse elftal is hij daardoor kwijt.
   

  Zijn vijftiende en laatste interland speelt de Nieuwegeinse doelman op het WK 2014. Tijdens de slotminuten van de strijd om brons verdedigt Vorm met succes een 3-0 voorsprong op gastland Brazilië.

  Meer speeltijd gunt Louis van Gaal hem tijdens de eindronde niet. Jasper Cilissen geniet de voorkeur en voor een strafschoppenreeks tegen Costa Rica haalt de bondscoach tot ieders verbazing derde keeper Tim Krul van stal. De truc werkt overigens; Oranje overleeft de kwartfinale.

 • Vorm (22) lost Cilissen af tijdens de troostfinale op het WK 2014


  Michel Vorm verliest JSV na zijn vertrek in 1999 niet uit het oog. Hij verricht wat hand-en-spandiensten voor de United Jeugd Cup en onthult in 2010 zijn eigen portret op een in ons clubhuis. Een jaar later maakt Veronica voor het TV-programma Jonge Helden een portret van de doelman op sportpark Galecop. Daarin is ook een rolletje weggelegd voor jeugdspeler Chaim de Vos (toen E1, nu C2) en voor Michel de Ridder.
   

  Laatstgenoemde verschijnt in 2012 wederom voor de camera om Michel succes te wensen op het EK. Datzelfde doet broertje Eddy (geboren op 4 juni 1989), die ook heeft leren voetballen bij JSV. We komen Eddy op 5 december jongstleden in Anno 2002 tegen als speler van de C3. Via de jeugdopleidingen van Elinkwijk en FC Omniworld (Almere) komt de aanvaller terecht bij RKC Waalwijk, waar hij in het voorjaar van 2009 zijn mooiste momenten beleeft. 

  Op 1 mei maakt Eddy Vorm zijn competitiedebuut tegen RBC Roosendaal. Een maand later laat trainer Ruud Brood hem opnieuw invallen, nu tijdens het promotieduel tegen De Graafschap. RKC wint met 1-0 en verdient daarmee een ticket voor de Eredivisie. Eddy Vorm pikt daarin tijdens het seizoen 2009/2010 zes optredens mee.

 • April 2011: Michel Vorm poseert op het JSV-hoofdveld met Michel de Ridder en diens dochter Stephanie (toen MD1, nu MB1). Michel draagt de jas die keeperstrainer Robert van Stijn hem ten behoeve van het TV-programma Jonge Helden even toebedeelt 


  Het meest bijzonder is wellicht de ontmoeting met broer Michel op 28 maart 2010 in de Galgenwaard. Eddy junior komt na 85 minuten in het veld voor Charlison Benschop maar weet het doel niet te vinden. FC Utrechtr wint met 2-0 dankzij treffers van Dries Mertens en Michel Silberbauer.
   

  Het is niet de enige nederlaag die RKC Waalwijk dat jaar lijdt; de Brabantse promovendus haalt maar vijftien punten en zakt roemloos terug naar de Eerste Divisie. Eddy Vorm kan een nieuw contract op zijn buik schrijven en zoekt zijn heil in de semi-professionele Duitse Regionalliga (vergelijkbaar met de Nederlandse hoofdklasse).

  Na een paar maanden houdt de aanvaller het al voor gezien bij FC Magdeburg. Via FC Breukelen en SC Woerden belandt Eddy in de zomer van 2014 bij de zondagselectie van vv De Meern.       

 • Michel Vorm schittert op een sponsorbord, dat sinds maart 2011 in het trappenhuis van het JSV-clubhuis hangt. Links kijkt Rob de Wit vanaf zijn 'eigen' sponsorbord toe.

   

  Bron: Eric Zuidhoek (tekst) en Michel de Ridder (elftalfoto's)

 • Bron statistieken: Wikipedia

 • Op 26 oktober 2020 maakt de dan clubloze Vorm bekend zijn voetbalcarriére (in ieder geval als keeper) te beeindigen.