• Een mid-avond wedstrijd voor de vrouwen in Wilnis

  De wedstrijd stond om 15:30 uur gepland. Bij aankomst kregen we de melding dat we de eerste helft op het gras zouden spelen en de tweede helft op het kunstgras. Na een kleine lachbui omdat we dachten dat dit een grapje was, bleken ze bij CSW ernstig serieuste te zijn. Na een constructief overleg voorafgaand aan de wedstrijd, werd het ook voor hen duidelijk dat dit enerzijds conform de regels niet mag en anderzijds voor een wedstrijd als deze een absurde keuze zou zijn. Er waren duidelijk planningsproblemen, maar aangezien het om half 4 onweerde en we toch al in het donker zouden spelen, hebben we met elkaar gewacht totdat de wedstrijd op veld 1 afgelopen was. Hierdoor konden we op 1 soort ondergrond spelen. Resultaat: de trainer kon niet naar Feyenoord – VVV Venlo en enkele hadden ruzie met hun ouders omdat ze ’s avonds naar een verjaardag moesten.

  Gelukkig werd die frustratie en woede omgezet in positieve energie op het veld. Chantal had daarnaast van de week al duidelijk gemaakt aan de groep dat deze wedstrijd gewonnen moest worden. Puntverlies zou namelijk definitief een streep door het meedoen om het kampioenschap betekenen. Verder was de opkomt en het niveau op de training van de week uitstekend. Die factoren samen zorgde voor een goede wedstrijd.

  JSV kreeg in de eerste minuten direct twee flinke kansen. Maar dankzij zeer goed keepers werk van de doelvrouw van CSW bleef het scorebord op 0-0 staan. JSV liet CSW op een gegeven moment te vaak de spelbepaler in spelen, waardoor zij enkele vlijmscherpe passes kon versturen. Daarmee werd CSW ook zeer gevaarlijk. Na enkele instructies en onderlinge aanwijzingen stond het na 35 minuten tactisch wel goed en kon JSV doen waar het goed in is.

  In de 42ste minuut legde Milou de bal uit de lucht over een meter of 30 in de looplijn van Manon, die de bal vervolgens lekker binnen trapte. Een prettige 0-1. Vervolgens kwam CSW er direct overheen maar achterin bleven ze rustig wat resulteerde in een doeltrap. En toen gebeurde het. Vanaf de kant kreeg Melissa de instructies om tegen de zijlijn aan te plakken, Julia nam de doeltrap en legde de bal rond de middellijn op de schoen van Melissa. Zij opende, nam een sprint en kreeg de bal terug van Manon, waarna Melissa schitterend afrondde. Een teamgoal waarbij Melissa toonde welke kwaliteiten zij daadwerkelijk in huis heeft.

  Met een 0-2 ruststand ging JSV de kleedkamer in. Er werd aangekondigd dat er voorlopig nog niet gewisseld zou gaan worden i.v.m. het feit dat het op het veld nu prima stond. De wissels speelsters stemden knikken ja ‘dat het in het teambelang beter was om op dit moment nog niet te wisselen.’ Verder werd nog benadrukt dat Eva vandaag een ondankbare taak had. Zij moest als de Moratta van Chelsea constant kantelen, knijpen, afjagen en onderscheppen. Maar dat deed zij vol overgave en zonder te jammeren of te zeiken. Overigens hadden de mensen op de bank ook geconstateerd dat Britt de eerste helft een ondankbare rol had. Zij liep werkelijke waar alle gaten dicht en gaf aan meerdere personen rug dekking.

  In de tweede helft ging JSV door waar het gebleven was. Milou werd met de minuut brutaler en dit resulteerde bijna in de 0-3. De bal werd net over getikt waarna een corner volgde. Opnieuw was dit gevaarlijk maar Manon keek in de zon (onee correctie het kunstlicht want het was al donker).

  Er volgde nog een gevaarlijke corner, die Jill strak indraaide op het hoofd van Eva maar de keeper stond op de juiste plaats.

  Achterin hielden de meiden ondertussen goed stand. Amber vloog tussen iedere pass en schot in. Iris en Esmee gaven niets weg en Joyce bleef haar meters maken. Er werd onderling goed afgestemd wat wanneer te doen. Zo zagen we een aantal keer bij gevaarlijke momenten dat de bal netjes de tribune werd ingejaagd en 75% van de situaties werden voetballend opgelost. Hierdoor kregen de middenvelders en voorhoede de rust en de regelmaat die van belang is voor hen om tot score te kunnen komen.

  In de 65ste minuut kon JSV daarom ook de 0-3 maken. De bal ging een aantal keer rond, kwam bij Manon terecht, die trok de 16 in en legde op het juiste moment af op Eva. Laatstgenoemde rondde schitterend af. Loon naar werken noemen we dat.

  Vanaf dat moment stonden Tessa en Samantha te trappelen om ook het veld in te gaan.

  Na een warming-up was Tessa in de 75ste minuut aan de beurt om het veld te betreden. Zij had twee opdrachten van de trainer mee gekregen en in die 15 minuutjes dat ze mee mocht doen, voerde ze die met werklust volledig uit. Zij was zowel in de verdediging als in de aanval te vinden.

  In de 78ste minuut mocht Manon er nog een keer vandoor maar helaas belandde haar inzet op de paal.

  Vervolgens werd Eva in de 79ste minuut gewisseld voor Samantha en speelde JSV met volle energie en drang om de 0-4 ook nog te maken, uit.

  Vandaag was een duidelijke teamprestatie, waarbij Esmee, Britt en Eva het vuile werk hebben opgeknapt. Julia de 0 heeft gehouden. Milou stiekem steeds brutaler wordt en meer en meer laat zien hoe goed zij is. De bank zich in teambelang heeft gedragen. En we Amber opnieuw bedanken voor haar inzet. De overige namen hebben bovenstaand al veren gekregen en anders wordt het verhaal te lang om die nogmaals te benoemen.

  JSV staat nu 5de met 10 punten uit 5 wedstrijden maar heeft 1 wedstrijd minder gespeeld dan de nummer 1, 2 en 4. Volgende week staat om 15:00 uur een wedstrijd tegen Woudenberg op het programma.

  Na de wedstrijd wilde Iris nog even stil staan bij het feit dat er de afgelopen week hard en goed is getraind en dat dit eigenlijk de basis is geweest van het succes vandaag. Gezien de afgelopen weken klopt die conclusie van Iris statistisch gezien wel. Want in de weken dat de moeilijke wedstrijden van GVVV en Zwaluwen werden gewonnen was de opkomst identiek.

  Verder is er de afgelopen weken op basis van een bepaald trainingsschema en planning getraind, waarin de trainingsvormen tactisch en wedstrijd gericht waren en ook dat was terug te zien in de uitvoering op het veld. Twee weken geleden was 1 training volledig gericht op het opbouwen, openen, voorgeven en afronden, waarbij 45 minuten lang vanuit allerlei hoeken op Julia werd afgevuurd. En afgelopen week was de training gericht op het omschakelen, verdedigen, 1 keer raken en slim vrij lopen. Die zaken kwamen vandaag tot uiting in het veld.

  Dat soort trainingen zijn alleen mogelijk bij een bepaalde opkomst en de juiste motivatie en inzet. Dat was er aan het begin van het seizoen en de laatste 2 weken. Het puntverlies bij HMS zou daar misschien ook wel iets mee te maken kunnen hebben.

  Iris moet de conclusie dan ook zijn dat: ‘de dames ervoor moeten zorgen dat ze de aankomende weken op de training verschijnen met de juiste inzet, houding en motivatie?’

  Tot volgende week.